English Greek
25
Παρ, Οκτ
11 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Βεργίνα: Νέα Δικαστική Νίκη Στη Μάχη Με Τη Heineken

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα), αφού όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο facebook, o ιδρυτής Δημήτρης Πολιτόπουλος, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ της άνοιξε τον δρόμο, προκειμένου να προωθήσει την αγωγή της κατά της Heineken για αποζημίωση άνω των 160 εκατ. ευρώ, που προέκυψε από τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της ελληνικής θυγατρικής της, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σε περίπτωση που δικαιωθεί δικαστικά, το πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει η Heineken.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η αγωγή της οποίας κατατέθηκε αρχικά το 2017, έχει πλέον παραμερίσει όλες τις διαδικαστικές προσπάθειες της Heineken να αποφύγει την ευθύνη για τις ενέργειες της ελληνικής θυγατρικής της. Αυτή η τελευταία δικαστική απόφαση καθιστά σαφές ότι η Heineken αποτελεί μέρος της ίδιας επιχείρησης με τη θυγατρική της και ως εκ τούτου ευθύνεται από κοινού και εις ολόκληρον για τις καταχρήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην αγορά, όπως επιβεβαιώθηκε στην απόφαση των ελληνικών αρχών του 2015.

Πιο αναλυτικά, το περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε ότι δεν μπορούσε να καταλήξει «σε άλλο συμπέρασμα από το ότι η Heineken είχε καθοριστική επιρροή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι ο «διευθύνων σύμβουλος που είχε διορίσει η Heineken» στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία εκείνη την εποχή, ο Jac van Herpen, «καταδικάστηκε ποινικά για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού». Το ολλανδικό δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούται να λάβει η Βεργίνα από τη Heineken.

Βεργίνα: Ενδεχόμενη δικαστική νίκη, ανοίγει το δρόμο και για άλλες ζυθοποιίες
Μάλιστα, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που αξίξει να σημειωθεί. Σε περίπτωση που το δικαστήριο τελικά αποφανθεί υπέρ της Βεργίνας και καταλογίσει πρόστιμο στην Heineken, η εταιρεία αντιμετωπίζει σχεδόν πανομοιότυπη αγωγή από την δανέζικη Carlsberg που ζητάει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, η Heineken έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο ή έχει ελεγχθεί από τις αρχές ανταγωνισμού στην Αυστρία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Ινδία και αλλού. Στην Αυστρία, το 2023, η εθνική αρχή ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι, όπως και στην Ελλάδα, η θυγατρική της Heineken, Brau Union, είχε διαπράξει αντιανταγωνιστικές πρακτικές «που περιορίζουν τις δυνατότητες πωλήσεων και την είσοδο στην αγορά ανταγωνιστικών ζυθοποιών και εκτοπίζουν από την αγορά υφιστάμενες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ποτών».

Τόσο η δικαστική διαμάχη της Βεργίνας όσο και η αγωγή της Carlsberg ακολουθούν την απόφαση της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού του 2015, σύμφωνα με την οποία η θυγατρική της Heineken ήταν ένοχη για μακροχρόνιες και εκτεταμένες αντιανταγωνιστικές παραβάσεις. Η Heineken γνωστοποίησε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι αναγνωρίζει πιθανή ευθύνη ύψους 478 εκατ. ευρώ ως απάντηση στις αξιώσεις αποζημίωσης των ανταγωνιστών Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και Carlsberg μετά την παράνομη συμπεριφορά της ολλανδικής ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά.

πηγή: powergame.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Odell - Pils
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Odell Brewing Co.

Oskar Blues - Home Skillet
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, στη μνήμη του ζυθοποιού Jason Buehler, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο, κυκλοφορεί η Oskar Blues Brewery.

Bridge Road - Boysenberry Sour
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Bridge Road Brewers.

Horus / Three Chiefs - Coconut Convergence
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Three Chiefs Brewing Co., κυκλοφόρησε η Horus Aged Ales.

Stone - 100th Anniversary Liberty Station
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Stone Brewing.

Black Raven / 192 Brewing / SAAL Brewing / Valley House - Multiplayer
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με τις 192 Brewing Co., SAAL Brewing Co. και Valley House Brewing Co., κυκλοφόρησε η Black Raven Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το