English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ευανθία Αντωνακοπούλου: Ο Καταναλωτής Πλέον Κινείται Σε Ένα Αμιγώς Ψηφιακό Αλλά Παγκόσμιο Περιβάλλον

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της "Πατραϊκής Ζυθοποιίας" μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα.

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς επηρέασε την επιχείρησή σας;
Η πανδημία του COVID-19, τα lock down και η επιβαλλόμενη καραντίνα άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα παγκοσμίως, επηρεάζοντας σημαντικά και τις καταναλωτικές συμπεριφορές στην χώρα μας. Οι κυριότερες αλλαγές που παρατηρούμε στην συμπεριφορά των καταναλωτών είναι ότι:

  • έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε όλες τις κατηγορίες δαπανών,
  • ψωνίζουν λιγότερο συχνά, και ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών αγοράζει μόνο προϊόντα πρώτης ανάγκης.
  • η πανδημία διεύρυνε θεαματικά τον αριθμό των καταναλωτών που προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές.

Μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία με την οικονομική κρίση που σέρνει μαζί της έφερε σήμερα τον καταναλωτή του αύριο, ο οποίος έχει πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και άλλες συχνά μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, κινούμενος πλέον ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου σε ένα αμιγώς ψηφιακό αλλά παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών αγαθών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια μελλοντικών σεναρίων, μελετώντας τις νέες τάσεις και προσαρμόζοντας τις δράσεις τους σε αυτές, καθώς οι αλλαγές ενδέχεται να είναι μόνιμες και συνεχώς μεταβαλλόμενες επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την αγορά.

Ως Πατραϊκή Ζυθοποιία, όπως και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, διαβιώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Τα δύο lock down, η μειωμένη τουριστική κίνηση, η περιορισμένη αγοραστική δύναμη και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί μας έχουν αναγκάσει να προβούμε σε επώδυνες αποφάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του επιχειρησιακού- παραγωγικού κόστους καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε για όσο χρονικό διάστημα είναι εφικτό τις θέσεις εργασίας. Ο χώρος της εστίασης είναι εκείνος που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Ως επιχείρηση παραγωγής ζύθου είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με τον κλάδο αυτό. Φανταστείτε λοιπόν μία αλυσίδα που ένας κρίκος έχει σπάσει. Αυτή τη στιγμή η γαστρονομία είναι ανενεργή. Συνεπώς η ζήτηση έχει ελαττωθεί σημαντικά, έτσι έχουμε μείωση των πωλήσεων με αρνητική επίπτωση στην ρευστότητα της εταιρίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αναστολή του παραγωγικού πλάνου και στην αναβολή δημιουργίας νέων προϊόντων. Ίσως η μόνη θετική «υποσημείωση» είναι πως έχουμε επενδύσει στην επεξεργασία της διαδικτυακής προώθηση των προϊόντων μας και δουλεύουμε μία online πλατφόρμα πώλησης των προϊόντων μας με δωρεάν διανομή, η οποία θα είναι ολοκληρωμένη εντός των ημερών.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;
Όπως καταλαβαίνετε διανύουμε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων όπου με καθοριστικό παράγοντα την αβεβαιότητα τις καθιστά ανήμπορες να προβλέψουν τις μελλοντικά επιχειρηματικές εξελίξεις. Συνεπώς με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας να βρίσκεται στην "καταστολή" χωρίς την απαιτούμενη σε αυτές τις περιπτώσεις εντατική θεραπεία είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιχειρηματική ευκαιρία.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;
Το μυστικό της επιχειρηματικής βιωσιμότητας κρύβεται στην ευελιξία που διαθέτει ο εκάστοτε επιχειρηματίας να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να τα αξιοποιεί ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο. Εξάλλου, αυτή είναι και η έννοια του επιχειρείν.

Η νέα πραγματικότητα βρίσκεται στις οθόνες μας. Το διαδίκτυο αποτελεί το πιο σύγχρονο εργαλείο για άμεση επικοινωνία και προβολή. Η επένδυση σε μια ψηφιακή στρατηγική για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ social media, e-commerce) αποτελεί μονόδρομο.

Πολλές φορές η λύση βρίσκεται σε σταθερά διαχρονικές μεθόδους όπως η ύπαρξη επιχειρηματικής πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (crisis management) προερχόμενες από εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες, πράγμα το όποιο μοιάζει δύσκολο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν προσεκτικό και ενδελεχή προγραμματισμό των ταμειακών ροών για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Σε όποιες κινήσεις και να προβούν οι επιχειρήσεις δεν θα είναι απόλυτα αποτελεσματικές εάν το κράτος δεν μεριμνήσει και προβεί σε μέτρα στήριξης που να διαμορφώνουν ένα φιλικό, αναπτυξιακό και ανταγωνιστικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως  το μέτρο εγγυήσεων και ρευστότητας που προτείνεται να έρθει με τη μορφή δανείων σε αυτές, φορολογικές ελαφρύνσεις, κούρεμα χρεών που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού και του κλεισίματος της αγοράς.

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;
Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για δομικές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο της χώρας μας. Έχει καταστεί πλέον κατανοητό σε όλους ότι η χώρα οφείλει να στηρίζεται στη δική της παραγωγική βάση ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε απρόβλεπτες και δύσκολες καταστάσεις.

Συνεπώς, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό, στην μεταποίηση και στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και εν γένει στην ανάπτυξη ποιοτικών τοπικών ελληνικών προϊόντων που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός Brand ποιοτικών προϊόντων Made in Greece.

Η εταιρεία με μια ματιά
Η Πατραϊκή Ζυθοποιία είναι η πρώτη μικροζυθοποιία της Πάτρας και ιδρύθηκε το 2014 στο Μονοδένδρι Βραχνέικων από τον Γιώργο και τον Κώστα Αντωνακόπουλο. Οι μπύρες αρχικά έγιναν γνωστές ως Διώνη, ενώ από το 2016 διακινούνται υπό την εμπορική ονομασία ORA. Στην Πατραϊκή Ζυθοποιία χρησιμοποιούν κλασικές πρακτικές παραγωγής, με σύγχρονο εξοπλισμό, έχοντας ως στόχο να δίνουν στον πελάτη μια μοναδική εμπειρία με κάθε γουλιά.

πηγή: thebest.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bottle Logic - Not My Gumdrop Buttons
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Bottle Logic Brewing.

Modern Times - Lava Tones / Chaos Grid: Double Coconut
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Modern Times Beer.

Almanac - Libra Charm
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία μιας νέας ετικέτας ανακοίνωσε η Almanac Beer Co.

Tröegs - #405 / #406
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

AleSmith - Double Up
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η AleSmith Brewing Co.

Bell's - BA Arabicadabra
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Bell's Brewery.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το