English Greek
16
Σαβ, Οκτ
64 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ευανθία Αντωνακοπούλου: Ο Καταναλωτής Πλέον Κινείται Σε Ένα Αμιγώς Ψηφιακό Αλλά Παγκόσμιο Περιβάλλον

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της "Πατραϊκής Ζυθοποιίας" μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα.

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς επηρέασε την επιχείρησή σας;
Η πανδημία του COVID-19, τα lock down και η επιβαλλόμενη καραντίνα άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα παγκοσμίως, επηρεάζοντας σημαντικά και τις καταναλωτικές συμπεριφορές στην χώρα μας. Οι κυριότερες αλλαγές που παρατηρούμε στην συμπεριφορά των καταναλωτών είναι ότι:

  • έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε όλες τις κατηγορίες δαπανών,
  • ψωνίζουν λιγότερο συχνά, και ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών αγοράζει μόνο προϊόντα πρώτης ανάγκης.
  • η πανδημία διεύρυνε θεαματικά τον αριθμό των καταναλωτών που προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές.

Μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία με την οικονομική κρίση που σέρνει μαζί της έφερε σήμερα τον καταναλωτή του αύριο, ο οποίος έχει πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και άλλες συχνά μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, κινούμενος πλέον ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου σε ένα αμιγώς ψηφιακό αλλά παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών αγαθών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια μελλοντικών σεναρίων, μελετώντας τις νέες τάσεις και προσαρμόζοντας τις δράσεις τους σε αυτές, καθώς οι αλλαγές ενδέχεται να είναι μόνιμες και συνεχώς μεταβαλλόμενες επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την αγορά.

Ως Πατραϊκή Ζυθοποιία, όπως και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, διαβιώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Τα δύο lock down, η μειωμένη τουριστική κίνηση, η περιορισμένη αγοραστική δύναμη και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί μας έχουν αναγκάσει να προβούμε σε επώδυνες αποφάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του επιχειρησιακού- παραγωγικού κόστους καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε για όσο χρονικό διάστημα είναι εφικτό τις θέσεις εργασίας. Ο χώρος της εστίασης είναι εκείνος που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Ως επιχείρηση παραγωγής ζύθου είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με τον κλάδο αυτό. Φανταστείτε λοιπόν μία αλυσίδα που ένας κρίκος έχει σπάσει. Αυτή τη στιγμή η γαστρονομία είναι ανενεργή. Συνεπώς η ζήτηση έχει ελαττωθεί σημαντικά, έτσι έχουμε μείωση των πωλήσεων με αρνητική επίπτωση στην ρευστότητα της εταιρίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αναστολή του παραγωγικού πλάνου και στην αναβολή δημιουργίας νέων προϊόντων. Ίσως η μόνη θετική «υποσημείωση» είναι πως έχουμε επενδύσει στην επεξεργασία της διαδικτυακής προώθηση των προϊόντων μας και δουλεύουμε μία online πλατφόρμα πώλησης των προϊόντων μας με δωρεάν διανομή, η οποία θα είναι ολοκληρωμένη εντός των ημερών.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;
Όπως καταλαβαίνετε διανύουμε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων όπου με καθοριστικό παράγοντα την αβεβαιότητα τις καθιστά ανήμπορες να προβλέψουν τις μελλοντικά επιχειρηματικές εξελίξεις. Συνεπώς με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας να βρίσκεται στην "καταστολή" χωρίς την απαιτούμενη σε αυτές τις περιπτώσεις εντατική θεραπεία είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιχειρηματική ευκαιρία.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;
Το μυστικό της επιχειρηματικής βιωσιμότητας κρύβεται στην ευελιξία που διαθέτει ο εκάστοτε επιχειρηματίας να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να τα αξιοποιεί ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο. Εξάλλου, αυτή είναι και η έννοια του επιχειρείν.

Η νέα πραγματικότητα βρίσκεται στις οθόνες μας. Το διαδίκτυο αποτελεί το πιο σύγχρονο εργαλείο για άμεση επικοινωνία και προβολή. Η επένδυση σε μια ψηφιακή στρατηγική για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ social media, e-commerce) αποτελεί μονόδρομο.

Πολλές φορές η λύση βρίσκεται σε σταθερά διαχρονικές μεθόδους όπως η ύπαρξη επιχειρηματικής πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (crisis management) προερχόμενες από εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες, πράγμα το όποιο μοιάζει δύσκολο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν προσεκτικό και ενδελεχή προγραμματισμό των ταμειακών ροών για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Σε όποιες κινήσεις και να προβούν οι επιχειρήσεις δεν θα είναι απόλυτα αποτελεσματικές εάν το κράτος δεν μεριμνήσει και προβεί σε μέτρα στήριξης που να διαμορφώνουν ένα φιλικό, αναπτυξιακό και ανταγωνιστικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως  το μέτρο εγγυήσεων και ρευστότητας που προτείνεται να έρθει με τη μορφή δανείων σε αυτές, φορολογικές ελαφρύνσεις, κούρεμα χρεών που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού και του κλεισίματος της αγοράς.

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;
Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για δομικές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο της χώρας μας. Έχει καταστεί πλέον κατανοητό σε όλους ότι η χώρα οφείλει να στηρίζεται στη δική της παραγωγική βάση ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε απρόβλεπτες και δύσκολες καταστάσεις.

Συνεπώς, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό, στην μεταποίηση και στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και εν γένει στην ανάπτυξη ποιοτικών τοπικών ελληνικών προϊόντων που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός Brand ποιοτικών προϊόντων Made in Greece.

Η εταιρεία με μια ματιά
Η Πατραϊκή Ζυθοποιία είναι η πρώτη μικροζυθοποιία της Πάτρας και ιδρύθηκε το 2014 στο Μονοδένδρι Βραχνέικων από τον Γιώργο και τον Κώστα Αντωνακόπουλο. Οι μπύρες αρχικά έγιναν γνωστές ως Διώνη, ενώ από το 2016 διακινούνται υπό την εμπορική ονομασία ORA. Στην Πατραϊκή Ζυθοποιία χρησιμοποιούν κλασικές πρακτικές παραγωγής, με σύγχρονο εξοπλισμό, έχοντας ως στόχο να δίνουν στον πελάτη μια μοναδική εμπειρία με κάθε γουλιά.

πηγή: thebest.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Σύνθεση Διοικούσας Επιτροπής Και Νέα Μέλη Στην Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών
Αλέξης Ιορδανίδης

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών συγκεντρώθηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή τους, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, για να αποφασίσουν μεταξύ άλλων και για την εκλογή των μελών της νέας Διοικούσας Επιτροπής, καθώς έληξε η τριετής θητεία της υπάρχουσας. Στην συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα και εξελέγη εκ νέου ο κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, συνιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας Septem, ως Πρόεδρος της Ένωσης.

Behemoth - Arcahnard The Churly Arachnid
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Behemoth Brewing Co.

Abomination - Fuck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης

Με μια νέα ετικέτα αποχαιρέτισε τη χρονιά η Abomination Brewing Co.

Κερνάει Μπύρες Με Άρσεναλ Ο Χάζενχουτλ!
Γιάννης Τζιουμακλής

Μπύρες κερασμένες από τον προπονητή θα απολαύσουν οι φίλοι της Σαουθάμπτον που θα βρεθούν στο «St Mary's» για την αναμέτρηση με την Άρσεναλ (16/12).

DuClaw - Summertime Seedless
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η DuClaw Brewing Co.

Garage Project - Block Party Waghorn A
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Garage Project.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το