English Greek
04
Σαβ, Δεκ
46 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μ. Παπαδημητρίου, "Magnus Magister": «Για Να Ανακάμψει Η Αγορά Εκτιμώ Ότι Θα Μας Πάρει Μέχρι Και 4 Χρόνια»

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ - Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου» δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Παπαδημητρίου την δεκαετία του 1980. Ανήσυχος, δημιουργικός και πρωτοπόρος, στόχευσε από νωρίς στην μαζική τουριστική βιομηχανία των Δωδεκανήσων με νέες συσκευασίες (όπως π.χ. το bag in box που σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο κρασί) και απαραίτητα προϊόντα για την τουριστική βιομηχανία, όπως είναι τα αναψυκτικά και ο ζύθος.

Η φιλοσοφία και ο στόχος της εταιρείας ήταν πάντα μια αδιάκοπη και συνεπής επιδίωξη της ποιότητας μαζί με τη δέσμευση για εξυπηρέτηση των πελατών και η άνευ όρων ικανοποίηση. Διατηρεί τα αυστηρότερα κριτήρια υγιεινής βάσει διεθνών προτύπων. Αυτή ήταν από την αρχή η στάση που κέρδισε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και τελικά απέκτησε τη φήμη, ως κορυφαίας ποιότητας διανομέας προϊόντων σε ασυναγώνιστες τιμές. Το δίκτυο διανομής της εταιρείας, περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, συγκεκριμένα: τα Δωδεκάνησα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου καθώς και την Κύπρο.

Επίσης, εξάγει σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Η εταιρεία παράγει ροφήματα, χυμούς (Post Mix & Bag In Box), κρασί, αναψυκτικά (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, τόνικ, σόδα και ανθρακούχο νερό) καθώς και ζύθο (Magnus Lager).

Επίσης, η ροδίτικη εταιρεία ΒΕΤΑΕ Παπαδημητρίου Εμμανουήλ ΑΕ "Magnus Magister" αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης χυμών, αναψυκτικών και ζύθου η οποία έλαβε την πιστοποίηση Covid Shield από το φορέα Tüv Austria Helllas.

Ο ιδρυτής της, κ. Μανώλης Παπαδημητρίου, μιλάει σήμερα στην «δ» για την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στον κλάδο εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα -υπό καλές συνθήκες και με την προϋπόθεση να κυλήσουν ομαλά οι επόμενες τουριστικές περίοδοι.

Κύριε Παπαδημητρίου να μιλήσουμε για την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά. Περιγράψτε μας τα προβλήματα στον δικό σας κλάδο. Μειώθηκε η παραγωγή και η ζήτηση;
Ο δικός μας κλάδος, όπως όλοι οι κλάδοι περνούν αυτή την βαθιά κρίση με μια πτώση τζίρου γύρω στο 75%! Εμείς, κρατήσαμε το προσωπικό μας και προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε σε αυτή την δύσκολη εποχή.

Όσον αφορά στην παραγωγή, όπως γνωρίζετε, εξαρτάται από την κατανάλωση. Δεν υπήρχε ζήτηση. Η τουριστική περίοδος το 2020 ήταν πολύ μικρή και δεν πιστεύω ότι ωφέλησε κανέναν, τελικά. Στον ξενοδοχειακό κλάδο (που αποτελεί το 95% της δραστηριότητάς μας) όσοι τόλμησαν και άνοιξαν έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέριμνα για όλα αυτά.

Ωστόσο οι ζημιές είναι τεράστιες και η πτώση του τζίρου υπερβολικά υψηλή. Σίγουρα το κράτος με τα βοηθήματα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τέτοια καταστροφή στην αγορά - γενικότερα.

Πράγματι δεν καλύπτονται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Όσο γενναίες και να είναι, η πτώση του τζίρου είναι τόσο βαθιά βυθισμένη που είναι πάρα πολύ δύσκολη η ανάκαμψη. Αν ήθελε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις η πολιτεία, θα έπρεπε να διαγράψει χρέη, πρόστιμα κ.λπ. Εφόσον γνωρίζουν ότι δεν έχουμε παραγωγή πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας; Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις αφού όσο περνάει ο καιρός, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και κάποια στιγμή θα έρθουν όλα μαζί. Όλα αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν σε δόσεις τόσο εύκολα. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να μπορέσουμε να συνέλθουμε από το σοκ και να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Κατά την εκτίμησή σας, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να συνέλθει η αγορά γενικότερα;
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Το 'άνοιξε - κλείσε' δεν είναι καλό και δεν βοηθάει κανέναν. Για να ανακάμψει η αγορά, εκτιμώ ότι θα μας πάρει μέχρι και τέσσερα χρόνια. Κι αυτό αφορά την πλήρη ανάκαμψη, την επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στην αύξηση της παραγωγής και την δυνατότητα να μπορούμε να είμαστε συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις μας. Όταν ασχολείσαι με την παραγωγή είναι πολλές οι παράμετροι.

Αν αυτή η σεζόν που έρχεται εξελιχθεί ομαλότερα, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει την αγορά;
Βεβαίως. Ό,τι γίνει σε σύγκριση με το 2019 που ήταν μια καλή χρονιά και το 2020 που ήταν η χειρότερη, θα βοηθήσει. Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Αισιοδοξούμε για κάτι καλύτερο. Μην ξεχνάτε ότι ο Τουρισμός, παραμένει μονοκαλλιέργεια για όλη την Ελλάδα και όχι μόνον για την Ρόδο και τα νησιά που είναι τουριστικοί προορισμοί. Κι εδώ μου δίνετε την ευκαιρία να σημειώσω ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ρόδο. Μπορούμε να έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό αφού έχουμε καλές καιρικές συνθήκες και πολλές υπηρεσίες.

Κύριε Παπαδημητρίου θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Θεωρείτε ότι πρέπει να επανέλθουν; Είδαμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στην πράξη, δεν βοήθησε όσο περιμέναμε.
Είναι αναγκαίο να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και να καταργηθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κανονικά θα πρέπει να επανέλθουν στο 9%. Μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ στα νησιά, έχουμε τεράστιο κόστος στην μεταφορά που επιβαρύνει τα προϊόντα. Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με άλλες χώρες (όπως οι Βαλκανικές που έχουν πολύ χαμηλό ΦΠΑ); Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε συνεχώς. Η φορολογία αυτή είναι δυσβάσταχτη και επιβαρύνει τα προϊόντα 35-40%.

Όσον αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο για μένα, είναι σα να μην υπάρχει! Δεν ξέρω τι μαθηματικούς τύπους βρήκαν και το εφάρμοσαν αλλά στην πράξη, αποδείχθηκε ότι δεν βοηθάει καθόλου.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Η εταιρεία παράγει ροφήματα, χυμούς (Post Mix & Bag In Box), κρασί, αναψυκτικά (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, τόνικ, σόδα και ανθρακούχο νερό) καθώς και ζύθο (Magnus Lager). Ξεκίνησα με τα αναψυκτικά, στη συνέχεια μπήκα στους χυμούς και συνέχισα με τα υπόλοιπα.

Ήμουν ο πρώτος που μπήκα από νωρίς στην μαζική τουριστική βιομηχανία των Δωδεκανήσων με νέες συσκευασίες (όπως π.χ. το bag in box) και ξεκίνησα με το all inclusive το οποίο άρχισε από την Ρόδο. Μετά τους χυμούς για τα πρωινά, πρόσθεσα καφέ, κρασί και μπύρα. Έφτιαξα την τέταρτη ζυθοποιία στην Ελλάδα και την πρώτη στα ιστορικά χρονικά για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Αργότερα, δημιουργήθηκαν 70 μικροζυθοποιίες.

Η δεκάχρονη κρίση που περάσαμε από το 2008 συν το 2020, μας καθυστέρησε τα σχέδιά μας. Το επόμενο βήμα θα είναι νέα προϊόντα ενώ θα εμπλουτίσουμε και τα ήδη υπάρχοντα με νέες γεύσεις, πρωτοποριακές που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα είναι υγιεινά και με θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

πηγή: dimokratiki.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Jackie O's - Ricky
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Jackie O's Pub & Brewery.

Pipeworks / 3 Floyds - Unicorn vs. Zombie
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας, κυκλοφορούν Pipeworks Brewing Co. και 3 Floyds Brewery.

Η Septem Στο ΟΠΑΠ Forward
Γιώργος Ιορδανίδης

Από χθες (Δευτέρα 23.4) ξεκίνησε η ψηφοφορία για τη 21η εταιρία που θα μπει στο πρόγραμμα του #ΟΠΑΠ Forward.

Tired Hands - AlienShake / Ardmorian
Γιώργος Ιορδανίδης

Δυο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Tired Hands Brewing Co.

Jester King - DDH IPA
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Jester King Brewery.

Uiltje - Mind Your Step Peat Smoke Edition / The Fresh Prince Of Bravo
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Uiltje Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το