English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Richter Brewery (Γνωστή Και Ως Ζυθοποιία Του Νοσοκομείου Bulovka)

Ταξιδιωτικα - Ανταποκρισεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ρεπορτάζ για το επίπεδο της ζυθοποιίας στην Τσεχία.

Ρεπορτάζ 1ο: Richter Brewery (γνωστή και ως ζυθοποιία του νοσοκομείου Bulovka).

Jasas dear Greek readers, dear beer lovers.

Είμαι στην ευτυχή θέση να σας ανακοινώσω ότι ήρθα σε επαφή με τον κυρίο Γιώργο Ιορδανίδη και συμφωνήσαμε για ένα είδος στενής συνεργασίας με την www.Beer-Pedia.com.

Το όνομά μου είναι Libor και θα με βλέπετε εδώ με το προσωνύμιο CzechBeerMan. Είμαι ένας συνηθισμένος τύπος σαν εσάς που απλά αγαπάει τη μπύρα. Αυτό είναι όλο. Ζω στην καρδιά της Ευρώπης και στην «καλή χώρα» αν μπορώ να την πω έτσι της μπύρας και της ζυθοποιίας. Ζω στο μέρος που γεννήθηκε η μπύρα Lager. Ναι καλά μαντέψατε: Δημοκρατία της Τσεχίας. Γι' αυτό δεχτείτε τα κατά καιρούς ρεπορτάζ που θα κάνω για εσάς, από μια μικρούλα, αλλά όμορφη αγαπημένη χώρα. Τη Βοημία. Είμαι περισσότερο από υπερήφανος, που μπορώ να σας μεταφέρω μερικά όμορφα ρεπορτάζ και παρουσιάσεις των Τσέχικων ζυθοποιείων. Έχω όμορφα και ζεστά συναισθήματα και σχέσεις με την Ελλάδα στην οποία βρέθηκα αρκετές φορές.

Έχετε αρκετούς λόγους για να νιώθετε υπερήφανοι! Είχα πάντα πολύ καλές στιγμές στην Ελλάδα. Efharisto!

Εξειδικεύομαι στις μικροζυθοποιίες και ένα έχω να σας πω: Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή στη χώρα μου. Έτσι λοιπόν ξεκινάω. ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ βαθύτερα στην Τσέχικη μικροζυθοποίηση. Είμαι εδώ για 'σας. Απολαύστε...

Έχετε ποτέ πάει στην Πράγα στην pub που ονομάζεται U Bulovky; Δεν έχετε πάει; Θα θέλατε να είχατε δοκιμάσει κάποιες φορές, διαφορετικά είδη μπύρας εκτός της Lager; Δεν το κάνατε; Λοιπόν, αυτή η pub έχει σχεδιαστεί για τη δική σας περίπτωση. Είμαι εδώ αυτή την στιγμή για να σας παρουσιάσω από κοντά αυτή τη ζυθοποιία.

Λοιπόν,... ξεκινάμε από το δρόμο Bulovka, στο δρόμο 17 στην Πράγα ακριβώς στο νούμερο 8.

Η Προλεταριακή ατμόσφαιρα στον υπόγειο της Πράγας έχει ήδη σχεδόν εξαφανιστεί και αυτή η pub-ζυθοποιείο δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούμε να την ταξινομήσουμε σαν pub της εργατιάς. Λόγω των τιμών και της Αρχοντιάς της. Πρέπει όμως να είμαστε περισσότερο από χαρούμενοι που αυτή η pub-ζυθοποιείο βρίσκεται στην πόλη μας και που τέτοιες pub-ζυθοποιεία υπάρχουν ακόμα. Οι μεγάλες ζυθοποιίες πρέπει να έχουν και κάποιους ανταγωνιστές.

Γι' αυτά όλα υπάρχουν οι Τσέχικες μικροζυθοποιίες: δεν σχεδιάστηκαν για να σερβίρουν την ίδια μπύρα σαν την pub της διπλανής πόρτας που ονομάζεται για παράδειγμα «Στη μικρή γωνιά» (το όνομα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα).

Στις μικροζυθοποιίες ισχύουν εντελώς διαφορετικοί κανόνες. Πηγαίνεις εκεί για να απολαύσεις, να γευτείς και να ευχαριστηθείς τη μπύρα. Πηγαίνεις εκεί για την περιπέτεια. Για την αληθινή μπύρα. Αυτήν που πουθενά αλλού δεν σερβίρεται. Έτσι θα πρέπει να πληρώσεις λίγο παραπάνω γι' αυτήν την έξτρα εμπειρία. Και εγώ παρόλο που σίγουρα δεν ανήκω στην αφρόκρεμα της κοινωνίας, Ευχαριστιέμαι να πηγαίνω και να πληρώνω λίγα παραπάνω χρήματα με σκοπό όπως λένε και οι Άγγλοι: Δεν είμαι τόσο πλούσιος για να αγοράζω φθηνά αγαθά. Ναι ακριβώς έτσι. Το ρέστoραν και το ζυθοποιείο δεν μπορούν να αγνοηθούν (φωτ. 1).

Βρίσκονται στα δεξιά, στην αρχή της οδού Bulovka. Πόσο καλά γνωρίζετε την Πράγα; Πολύ λίγο; Αφήστε με να σας εξηγήσω απλά τη διαδρομή. Αν καθίσετε στο τραμ Νο24 στην πλατεία Wenceslaw στην καρδιά του κέντρου της πόλης, θα σας πάει με ασφάλεια και χωρίς πρόβλημα στο μέρος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε τα ονόματα των σταθμών στο μεγάφωνο του τραμ. Κατεβείτε στο σταθμό Bulovka.

Ίσως η κοντινή σχέση της ζυθοποιίας με το νοσοκομείο της Bulovka δεν είναι απλά σύμπτωση. Η pub χρησιμεύει συχνά και σαν φαρμακείο! Και πιστέψτε με τέτοιο καλό φάρμακο δεν μπορείτε να το βρείτε τόσο ευρέως τριγύρω!!! Το φάρμακο που είμαι σίγουρος πως μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα. Και για όποιον ενδιαφέρει: λίγα μέτρα από το ζυθοποιείο δολοφονήθηκε το 1942 ο λεγόμενος «προστάτης του Ράιχ (reich protektor) Reinhard Hendrich. Γι' αυτούς που είναι μπυρολάτρεις αλλά και ιστοριολάτρεις μαζί...

Ήρθε η ώρα να μπούμε μέσα. Μόλις εισέλθουμε τη διπλή πόρτα, σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε μια άνετη και στιλάτη pub υπενδεδυμένη με σκούρο ξύλο παντού. Στην απέναντι πλευρά είναι ο μακρύς πάγκος του μπαρ, στη δεξιά πλευρά υπάρχουν δύο υπέροχοι χάλκινοι βραστήρες (φωτ. 2 και φωτ. 3).

Το εστιατόριο είναι πανέτοιμο να φιλοξενήσει άνετα 80 ανθρώπους και λιγότερο άνετα 100. Είναι όπως και να το κάνεις μια άψογη οικογενειακή επιχείρηση. Η κυρία Richter συνήθως βρίσκεται πίσω από το ταμείο του μπαρ, ο κύριος Richter František, που είναι ζυθοποιός και ιδιοκτήτης, βρίσκεται παντού όπου τον χρειάζονται οποιαδήποτε στιγμή. Έχει πάνω από 20 (ή παραπάνω χρόνια) που έφυγε απ' τη Γερμανία, η οποία είναι ανεξίτηλα σμιλευμένη στα ονόματα την προέλευση και τις γεύσεις της μπύρας του. Και υπάρχουν ήδη πάνω από 125 είδη μπύρας που φτιάχνονται στο ζυθοποιείο του. Κάθε μία με δική της συνταγή.

Παρ' όλα αυτά, σταθερές και κανονικές μπύρες που μπορεί να συναντήσεις οποιαδήποτε στιγμή είναι μόνο 4 από αυτές: Η Richter Lager (Light μπύρα 12,3% απόστ., 5,0% alc.), η Richter Helles (τύπου Μονάχου Lager 13,0% απόστ., 5,1% alc.), η Richter Export (τύπου Ντόρτμουντ Lager μπύρα 13,0% απόστ., 5,2% alc.), η Richter Pražský Hefe-Weissbier (υψηλής ζύμωσης μπύρα 12,8% απόστ., 4,9% alc.). Αν τύχει να βρεθείτε στην pub Αύγουστο, θα δοκιμάσετε σίγουρα μπύρα κεράσι (12-13% αποστ.) που φτιάχνεται μια φορά το χρόνο την εποχή που βγαίνουν τα κεράσια. Η μέση τιμή μιας μπύρας είναι περίπου 28 CZK (1,10€) για μισό λίτρο πάνω κάτω. Συνήθως επάνω (χαμόγελα). Αν όμως σκεφτείτε πως για λίγα λεπτά λιγότερο, μπορείτε να πάρετε φιλτραρισμένη νεκρή μπύρα σε οποιοδήποτε κοντινό εστιατόριο όπως εκείνο το φανταστικό που σας ανέφερα στην αρχή... καταλαβαίνετε το μέγεθος τιμής-ποιότητας είναι εξαιρετικό. Και είναι σημαντικό ναι ευνοείται η ποιότητα. Την περίοδο των διακοπών ο κατάλογος των μπυρών επεκτείνεται με κάποιες ξεχωριστές μπύρες που ονομάζονται "Εκλεκτές". Ήμουν πολύ χαρούμενος που βρέθηκα στο ζυθοποιείο Richter στις αρχές Ιανουαρίου 2007, κι έτσι έπεσα στη σωστή στιγμή της Εκλεκτής 16% (απόστ.) με γεύση κανέλλας. Δεν ήταν καθόλου κακή, μου αρέσει η κανέλλα σε οποιαδήποτε μορφή της! Τα Χριστούγεννα μου με αυτό τον τρόπο είχαν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Πολύ όμορφη επιλογή. Και οι διακοπές μου τελείωσαν έτσι......

Κατά τη γνώμη μου το να γράφεις για τη γεύση, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα των αφιλτράριστων μπυρών που φτιάχνονται από μυκροζυθοποιίες, είναι κάπως σαν να πηγαίνεις δέντρα στο δάσος, σωστά; Και πραγματικά δεν θέλω να πάω δέντρα στο δάσος. Συνήθως αυτές οι μπύρες είναι καλές μπύρες, που υπέροχα αγγίζουν τον ουρανίσκο και τα ούλα σου... και αυτή η μπύρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όμορφη, με διάρκεια αφρού, μυρωδιά είναι μερικά από αυτά που κάνουν τη μπύρα εκπληκτική. Όλα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Αξίζει γι' αυτό να κατέβεις σε αυτό το μέρος και να καθίσεις. Να γευτείς μία-μία όλες τις μπύρες που είναι διαθέσιμες. Ξεκινήστε με μια slighter, οπότε η επόμενη θα σας φανεί καλύτερη. Πείνασες; Κανένα πρόβλημα. Σας προτείνω το Γκούλας με αξιόλογα ζυμαρικά για 95 CZK (περίπου 3,60€).

Θέλετε να κρατήσετε κάποιο αναμνηστικό; Αγοράστε το 1,5 λίτρου μπουκάλι της ζυθοποιίας (φωτ. 4) και ζητήστε τους να σας το γεμίσουν. Πάρτε ακόμη ένα, δυο σουβεράκια της νέας τοπικής μπύρας (φωτ. 5).

Ζητήστε το μπυροπαγωτό τους που φτιάχνεται από μαγιά, λυκίσκο, κρέμα και ζάχαρη. Το φτιάχνουν χρόνια και λέγεται πως είναι το πρώτο Τσέχικο μπυροπαγωτό.

Τι κρίμα που δεν το δοκίμασα όταν τους επισκέφτηκα. Απλά δεν μου πέρασε απ' το μυαλό......!

Η ζυθοποιία άνοιξε την άνοιξη του 2004, και την αμέσως επόμενη χρονιά 2005 ανακυρήχθηκε «Μικροζυθοποιία της χρονιάς» από την Sdruzeni Pratel Piva που σε μετάφραση σημαίνει Λέσχη Φίλων Της Μπύρας. Είναι λέσχη εθελοντών που δουλεύουν για το καλό της μπύρας (www.pratelepiva.cz). Κάτι σαν σκυλιά φύλακες της μπύρας. Είμαι σίγουρος πως πιάσατε το νόημα. Αυτός ο τίτλος σίγουρα κάτι μας λέει για τη Μικροζυθοποιία Richter. Δεν μας λέει;

Για να μάθετε κάτι παραπάνω, σας προσκαλώ για λίγο πίσω απ' τα φώτα.

Ρίξτε μια γρήγορη ματιά σε βάθος μέσα από μερικές φωτογραφίες.

Πίσω από τα χάλκινα καζάνια, υπάρχουν πόρτες που οδηγούν στα κελάρια ζύμωσης.

Εκεί βλέπετε 3 ανοιχτούς αγωγούς ζύμωσης.

Είναι μικρό και πολύ καθαρό δωμάτιο. Σχεδόν λάμπει από καθαριότητα και τάξη (φωτ. 6).

Ακολουθεί ένα μεγαλύτερο κελάρι με δεξαμενές (φωτ. 7) που και σε αυτό επικρατεί καθαριότητα και τάξη.

Ο κύριος Richter (φωτ. 8) μας λέει την ιστορία του και φαντάζεστε πως δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία επίσκεψη που δέχεται στο ζυθοποιείο του.

Παρ' όλα αυτά μας λέει πως κουράστηκε λιγάκι να φτιάχνει «καστελάνικη» μπύρα. Επάνω στο κτήριο που βρίσκεται το ζυθοποιείο υπάρχουν 3 δωμάτια που μπορείτε να φιλοξενηθείτε. Δέκα μόνιμοι υπάλληλοι μάλλον θα σας φροντίσουν πολύ καλά...

Η ζυθοποιία Richter γνωστή και ως ζυθοποιία στο νοσοκομείο Bulovka (Pivovar U Bulovky) είναι μια μικρή ζυθοποιία. Οπότε και η ιστορία μας θα είναι μικρή και σύντομη αυτή τη φορά. Και όπως ξέρετε, καμιά φορά το λίγο σημαίνει πολύ!!! Όταν μιλάμε για λέξεις διπλασιάζεται η μέτρηση. Τι να σας πω για το τέλος; Η ζυθοποιία Richter είναι καλή και οι μπύρες της αξίζουν δοκιμή. Κάντε το αν βρεθείτε στην Πράγα. Είναι σύντομος ο δρόμος από το κέντρο. Πράγα δεν είναι μόνο η γέφυρα Charles και το Αστρονομικό ρολόι στην πλατεία της παλιάς πόλης. Πράγα σημαίνει κυρίως ΜΠΥΡΑ!

Γι' αυτό ας το καλλιεργήσουμε. Ας καλλιεργήσουμε τους τρόπους και τις ορέξεις μας. Μην πίνετε οτιδήποτε έχει λαμπερό αφρό. Μην αγοράζετε από τα σούπερ μάρκετ μπύρες από άγνωστα ζυθοποιεία μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνές. Δείξτε υπερηφάνεια!

Συμπεριφερθείτε σαν πολίτης ενός έθνους (Τσέχος) που πραγματικά καταλαβαίνει τι σημαίνει μπύρα που αγαπά τη μπύρα και που γνωρίζει την ευχαρίστηση να πίνει. Τρεις μπύρες ήπια στη ζυθοποιία Richter που ισοδυναμούσαν με 20 μπουκάλια διαφημιζόμενης μπύρας του εμπορίου. Πιστέψτε με. Έχω αποδείξει την εμπειρία μου. Επισκέφτηκα αρκετές φορές τη ζυθοποιία (φωτ. 9).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ζυθοποιίας www.pivovarubulovky.cz... η οποία δυστυχώς είναι στα Τσέχικα ίσως όμως μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Μείνετε μαζί μας για την ιστορία που ακολουθεί γραμμένη για εσάς... ΣΥΝΤΟΜΑ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Libor Vojáček, γνωστός και ως CzechBeerMan.
Teplice, Δημοκρατία της Τσεχίας

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το