English Greek
21
Παρ, Ιουν
21 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Μπύρα Είναι Και... Γυναικεία Υπόθεση

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η 23η Απριλίου είναι η μέρα της γερμανικής μπύρας. Κάποτε η οικιακή ζυθοποιία ήταν κυρίως σε γυναικεία χέρια. Και σήμερα όμως οι μισές ζυθοποιίες διευθύνονται από γυναίκες.

«Φυσικά, ως παιδί λυπόμουν που είχαμε εργοστάσιο μπύρας και όχι εργοστάσιο σοκολάτας, αλλά σήμερα είναι για μένα το πιο συναρπαστικό προϊόν», λέει η επικεφαλής της Warsteiner, Καταρίνα Κράμερ. Είναι η ένατη γενιά που διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση. Την ίδια άποψη έχει και η σομελιέ μπύρας Γιούτα Κνολ από τη Βόννη.

Τις γοητεύει η γεύση και η απόλαυση που χαρίζει η μπύρα. «Μπορεί να είναι γλυκιά, ξινή, φρουτώδης. Η μπύρα έχει ευρύτερο φάσμα αρωμάτων από το κρασί», λέει με ενθουσιασμό η 49χρονη. Έχει όμως και περισσότερα συστατικά από το κρασί, λέει η ειδικός που εδώ και τρία χρόνια προσφέρει σεμινάρια και οργανώνει γευσιγνωσίες με θέμα τη μπύρα.

Αλλά και η αδελφή Ντόρις, η οποία εργάζεται για πάνω από 40 χρόνια στη ζυθοποιία του μοναστηριού στο Μάλερσντορφ της Βαυαρίας, λατρεύει τη μπύρα. "Στο δείπνο πίνω πάντα μια μπύρα, μισό λίτρο", λέει η 73χρονη. Και δεν είναι η μόνη μέσα στο μοναστήρι που αγαπά τη μπύρα. Περίπου το 18% της παραγωγής, δηλαδή 3.000 εκατόλιτρα το χρόνο, το πίνουν οι 480 μοναχές που μένουν στο μοναστήρι. Την αδελφή Ντόρις την ενοχλεί η αρνητική εικόνα του ποτού, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες. «Αν μια γυναίκα πιει δύο ποτήρια κόκκινο κρασί, κανείς δεν λέει τίποτα. Αλλά αν μια γυναίκα πιει δύο ποτήρια μπύρας, ο κόσμος αρχίζει να λέει μήπως πίνει πάρα πολύ».

doris

Η κοινωνική τάξη της μπύρας...
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Ιβόν Νίκρεντζ αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το κρασί δεν θεωρείται ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό αλλά δείχνει την κοινωνική θέση. «Το κρασί θεωρείται απλά ανώτερο από την μπύρα», λέει.

Δεν είναι μόνο η κατανάλωση που θεωρείται ανδρική υπόθεση, αλλά και η βιομηχανία μπύρας θεωρείται ανδρικός τομέας. «Αυτή τη στιγμή είναι σε ανδρικά χέρια, αυτό είναι σωστό. Υπάρχουν όμως πολλές γυναίκες που διαχειρίζονται τις οικογενειακές επιχειρήσεις», λέει η αδελφή Ντόρις.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών, τα μισά από τα δέκα μεγαλύτερα ζυθοποιεία στη Γερμανία διευθύνονται από γυναίκες. Επίσης και στον τομέα των σομελιέ μπύρας είναι έντονη η γυναικεία παρουσία. Από τους πιστοποιημένους σομελιέ μπύρας 593 είναι γυναίκες δηλαδή το 17% των μελών.

Η μπύρα ήταν για αιώνες σε γυναικεία χέρια
Το μερίδιο που έχουν αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ενώ μεταξύ 2005-2008 μόνο το 7% των νέων μελών της Ένωσης Σομελιέ Μπύρας κάθε χρόνο ήταν γυναίκες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε τώρα στο 20%. Επίσης αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών ζυθοποιών. Το 1997, το ποσοστό ήταν 4% και το 2017 ήταν 11%.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ζυθοποιών, η τάση εξακολουθεί να είναι αυξητική. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να εκπλήξει πολλούς δεν είναι εντελώς επαναστατικό, γιατί σε προηγούμενες εποχές η παρασκευή μπύρας ήταν κυρίως γυναικεία δουλειά και γινόταν στο σπίτι. Για σχεδόν 700 χρόνια, μέχρι το Μεσαίωνα, η τέχνη της ζυθοποιίας ασκούνταν σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Η εικόνα άλλαξε με την έλευση της εκβιομηχάνισης.

Η αδελφή Ντόρις βρήκε επίσης τον δρόμο της στη ζυθοποιία μέσω μιας γυναίκας. «Εγώ έμαθα από μια μοναχή, την αδελφή Λιζάνα. Αυτή είχε ολοκληρώσει τη μαθητεία της ως ζυθοποιός το 1932 και στη συνέχεια ανέλαβε το ζυθοποιείο στο μοναστήρι. Όταν μεγάλωσε με ρώτησε αν μπορούσα να αναλάβω εγώ και συμφώνησα αμέσως».

πηγή: dw.com

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Great Notion - XL Jammy Pants
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Great Notion Brewing.

Espiga / Tripping Animals - Hey You
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Tripping Animals Brewing Co., κυκλοφόρησε η Cervesa Espiga.

Founders - Mid Ride
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Detroit Bikes, κυκλοφορεί η Founders Brewing Co.

Mikkeller - Æble Grille
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Mikkeller Brewing San Diego.

Fonta Flora - Stroopwaffel
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Fonta Flora Brewery.

Tröegs - #439
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το