Ξεκίνησε με το «shrinkflation».
Όταν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους εκτινάχθηκε, πολλές βιομηχανίες τροφίμων προτίμησαν να συρρικνώσουν τις συσκευασίες τους παρά να αυξήσουν τις τιμές τους, σε μία προσπάθεια να «καμουφλάρουν» τις ανατιμήσεις. Τώρα, οι Βρετανοί έρχονται αντιμέτωποι και με το «drinkflation»: Αντί να ανεβάσουν την τιμή της μπύρας, οι ζυθοποιίες μειώνουν την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ.
Η Greene King, μια μεγάλη αλυσίδα ζυθοποιίας και παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μείωσε την περιεκτικότητα αλκοόλ στη δημοφιλή μπύρα της Old Speckled Hen Pale Ale, στο 4,8% από το 5%, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στο CNN.
Τον Μάρτιο, η παλαιότερη ζυθοποιία της χώρας, η Shepherd Neame, μείωσε το αλκοόλ στις εμφιαλωμένες μπύρες Spitfire και Bishops Finger στο 4,2% και 5,2% αντίστοιχα, από 4,5% και 5,4%.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Mail on Sunday, οι ζυθοποιοί δεν έχουν αλλάξει το μέγεθος των μπουκαλιών και των κουτιών τους, αλλά πουλάνε την ίδια ποσότητα ποτού, με μικρότερη ποσότητα αλκοόλ.
Το «drinkflation» είναι μια άλλη εκδοχή του «shrinkflation», όπου εταιρείες τροφίμων και σούπερ μάρκετ πουλάνε μικρότερη ποσότητα του προϊόντος χωρίς ωστόσο να μειώνουν τις τιμές.
Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, οι ζυθοποιοί πληρώνουν χαμηλότερο φόρο για τα ποτά που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με την Mail να ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες βάζουν τα χρήματα που εξοικονομούν στην τσέπη, αντί να τα μετακυλήσουν στους πελάτες τους κατεβάζοντας την τιμή.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Greene King είπε στο CNN ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ απλά βοήθησε την ζυθοποιία να αντισταθμιστεί μέρος του αυξανόμενου κόστους, έπειτα από χρόνια «πληθωριστικών πιέσεων στις πρώτες ύλες, στο κόστος συσκευασίας και στις τιμές της ενέργειας». Η μείωση του αλκοόλ «μειώνει τον φόρο που πληρώνουμε χωρίς να επηρεάζει αισθητά τη γεύση της μπύρας», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της Shepherd Neame δηλώνει ότι η εταιρεία μείωσε την περιεκτικότητα της μπύρας της σε αλκοόλ για να «διευρύνει την ελκυστικότητά της», καθώς οι καταναλωτές «επιλέγουν όλο και περισσότερο ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής». Αλλά πρόσθεσε ότι η ζυθοποιία έχει δει «σημαντικές αυξήσεις» στο κόστος των πρώτων υλών της, όπως η ενέργεια και το γυαλί, και ως αποτέλεσμα είχε αυξήσει τις τιμές σε όλες τις μπύρες της.
Τον Ιανουάριο, η ολλανδική ζυθοποιία Heineken μείωσε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ της Foster's -την οποία πουλά στο Ηνωμένο Βασίλειο- στο 3,7% από 4%. Η εταιρεία απάντησε ότι το έκανε επειδή «οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής», αλλά πρόσθεσε ότι έχει βιώσει «άνευ προηγουμένου αυξήσεις κόστους».
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει επίμονα υψηλός, φθάνοντας το 8,7% τον Απρίλιο.
πηγή: moneyreview.gr