Ενώ οι Αμερικανοί, Γερμανοί και οι Βρετανοί έχουν ισχυρή κουλτούρα όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, καμία από τις τρεις χώρες δεν μπορεί να συγκριθεί με... τα πραγματικά γερά ποτήρια του πλανήτη.
Αυτές οι χώρες είναι η Λετονία, η Αυστρία, ακόμη και μια συλλογή νησιών στον Νότιο Ειρηνικό.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η οποία ανέλυσε τον μέσο όρο των λίτρων καθαρού αλκοόλ που έπινε κάθε άτομο σε 189 χώρες.
Τα Νησιά Κουκ -μια συλλογή νησιών στον Νότιο Ειρηνικό- βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με τον μέσο άνθρωπο να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως- δηλαδή περισσότερα από 100 ποτήρια κρασί, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του World Factbook της CIA, μιας βάσης δεδομένων αναφοράς που παρέχει λεπτομερείς δημογραφικές πληροφορίες για 266 χώρες.
Η κατάταξη...
Τρεις από τις χώρες της πρώτης πεντάδας βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, την πατρίδα της βότκας, η οποία έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού. Περισσότεροι από ένας στους 10 άνδρες στη Λετονία και τη Λιθουανία, για παράδειγμα, είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Η Αυστρία, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 16 έτη, έκλεισε την πρώτη πεντάδα.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι περίπου οι μισοί ενήλικες άνω των 18 ετών των Νήσων Κουκ πίνουν αλκοόλ, με ορισμένες ομάδες να πίνουν έως και 10 ποτά σε μία μόνο βραδινή έξοδο.
Όσον αφορά τη Βρετανία και τις ΗΠΑ βρίσκονται στην 24η και 35η θέση αντίστοιχα.
Όσον αφορά στην Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση...
Τις τελευταίες θέσεις της λίστας της CIA, (όλες ισόπαλες με 0 λίτρα ετησίως), συμπληρώνουν το Μπαγκλαντές, το Κουβέιτ, η Μαυριτανία, η Σαουδική Αραβία και η Σομαλία.
Στο Μπαγκλαντές, η κατανάλωση ή η πώληση αλκοόλ απαγορευόταν την εποχή που έγινε η έρευνα για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, πέρυσι η χώρα χαλάρωσε τους νόμους της και επέτρεψε σε κάποιον να πίνει με επίσημη άδεια.
Εξακολουθεί να απαγορεύεται στο Κουβέιτ, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία και τη Σομαλία.
πηγή: in.gr