English Greek
22
Τρι, Οκτ
11 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ποιά Ευρωπαϊκή Χώρα Χρεώνει Τους Καταναλωτές Με Τους Περισσότερους Φόρους Στην Μπύρα;

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιβάλλουν έναν ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην μπύρα, αλλά η πλειονότητα των χωρών επιβάλλει μεγαλύτερο φόρο κατανάλωσης.

Οι τιμές της ευρωπαϊκής μπύρας επιβαρύνονται με υψηλούς φόρους, εκτός από τον ΦΠΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη μέλη να χρεώνουν τουλάχιστον 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα (26,4 γαλόνια).

Ο απαιτούμενος φόρος μεταφράζεται σε περίπου 0,0309 ευρώ για ένα τυπικό μπουκάλι των 330 ml μπύρας με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, αλλά μόνο λίγες χώρες παραμένουν κοντά σε αυτό το ποσοστό.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης Tax Foundation με έδρα τις ΗΠΑ, η Φινλανδία εισπράττει το υψηλότερο ποσό φόρου, 0,597 ευρώ ανά κουτάκι μπύρας 330 ml, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 0,413 ευρώ και την Ιρλανδία με 0,372 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλότερος φόρος μπύρας επιβάλλεται στη Βουλγαρία, όπου είναι 0,0316 ευρώ ανά 330 ml, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 0,0325 ευρώ και το Λουξεμβούργο με 0,0327 ευρώ. Η Ελλάδα χρεώνει 21 λεπτά και η Κύπρος δέκα.

Μην ξεγελιέστε από τα μικροσκοπικά ποσά. Στη Γερμανία, 27η στην κατάταξη, όπου καταναλώνονται σχεδόν 80 εκατομμύρια εκατόλιτρα (HL) μπύρας ετησίως, μόνο ο ελάχιστος ευρωπαϊκός φόρος μπύρας θα έριχνε στον προϋπολογισμό ετήσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ.

Η φορολογική έκθεση σημειώνει ότι ορισμένες χώρες διαφοροποιούν τον φορολογικό συντελεστή ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η εν λόγω μπύρα, και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερο για τον ίδιο όγκο.

Για να συγκρίνει κανείς τις πραγματικές τιμές της μπύρας, θα πρέπει επίσης να υπολογίζει με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε κάθε χώρα, ο οποίος είναι ξεχωριστός από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ο φόρος στο αλκοόλ αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένες τον χρησιμοποιούν ως εργαλείο για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεών του στη δημόσια υγεία, ενώ άλλες δίνουν προτεραιότητα στη μείωση του φόρου για την τόνωση της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός φόρος στα αλκοολούχα ποτά ποικίλλει, η μπύρα φορολογείται λιγότερο από τα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά περισσότερο από το κρασί, ενώ αρκετές χώρες δεν επιβάλλουν καθόλου ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.

beer taxes

Τί έχει αλλάξει από πέρυσι;
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, αρκετές χώρες της ΕΕ έκαναν μικρές αλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης της μπύρας.

Η μελέτη επισήμανε μόνο εκείνες με περισσότερα από 0,01 ευρώ ανά ποτό, όπως η Γαλλία, όπου το κόστος αυξήθηκε από 7,82 ευρώ σε 7,96 ευρώ ανά εκατόλιτρο ανά περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αντιστοιχεί σε 0,04 ευρώ περισσότερα ανά ποτό.

Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία αύξησαν επίσης τους φόρους στην μπύρα κατά 0,01 €, 0,014 € και 0,013 € περισσότερο ανά ποτό, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η Φινλανδία μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην μπύρα από 38,05 ευρώ σε 36,20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τον Ιανουάριο του 2024, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,03 ευρώ λιγότερο ανά ποτό.

πηγή: euronews.com

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dogfish Head / Rodenbach - Crimson Cru
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Brouwerij Rodenbach, κυκλοφόρησε η Dogfish Head Brewery.

Epic - Summer Nights
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Epic Brewing Co.

De Koningshoeven / BrewDog - La Trappe Practise What You Preach
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την BrewDog, κυκλοφόρησε η Bierbrouwerij De Koningshoeven.

Moksa - Bag Of Tricks / Chonkberrie / Turbinator 2: Judgement Haze / Czech-Ch-Check It Out
Γιώργος Ιορδανίδης

Τέσσερεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Moksa Brewing Co.

Great Lakes - Dank Demon
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Great Lakes Brewing Co.

Beer Zombies - We Are The Weirdos
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Beer Zombies Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το