Διπλή ανάγνωση θα έχει η φετινή χρονιά για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε επίπεδο συνεργασίας με τους παραγωγούς, με την εταιρεία αφενός να επιδιώκει την πιστοποίηση από την TUV Austria Hellas του 50% των ποσοτήτων που θα παραλάβει σε ό,τι αφορά τη χρήση έξυπνων γεωργικών πρακτικών και βιώσιμων καλλιεργητικών μεθόδων.
Αφετέρου όπως η εταιρεία θα περιορίσει φέτος τις ποσότητες κριθαριού που θα λάβει από τους παραγωγούς δεδομένης της συρρίκνωσης των πωλήσεων που παρουσιάζει η αγορά της μπύρας, η οποία υπερβαίνει σε ποσοστό το 20%, κάτι που ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης. «Για φέτος δεν θα αυξήσουμε τις ποσότητες λόγω της Covid-19. Όταν η αγορά πέφτει με διψήφια νούμερα αντιλαμβάνεστε την εικόνα. Οι εξαγωγές βύνης ήταν για εμάς ένα τέχνασμα της κρίσης δεδομένου ότι συνειδητοποιήσαμε πως δεν χρειαζόμαστε όλες τις ποσότητες που παραλάβαμε». Να σημειωθεί ότι η εταιρεία βυνοποιεί στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και εξάγει το 25% των ποσοτήτων αυτών στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Αυστρία.
Σε κάθε περίπτωση ας σημειωθεί ότι η μείωση των ποσοτήτων εντός του 2021 συνδέεται με το γεγονός ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στη διάρκεια του 2020 και με δεδομένη την παύση λειτουργίας της εστίασης και του ευρύτερου κλάδου HoReCA κατέγραψαν πτώση κατά περίπου 20%, ενώ στη διάρκεια του δεκαμήνου του 2020 η εταιρεία από τα 197,8 εκατ. ευρώ του 2019, κινήθηκε πτωτικά στα 166,2 εκατ. ευρώ.
Στο κάδρο ειδικός σπόρος για άνυδρες καλλιέργειες
Σε επίπεδο ερευνών στον τομέα της καλλιέργειας η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προχωρώντας σε πειραματικές καλλιέργειες με σκοπό την εξεύρεση των κατάλληλων σπόρων που θα συμβάλλουν στη μείωση των απαιτήσεων για νερό, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα ανάπτυξης σε γεωργικές ζώνες.
Πρόγραμμα για τον εξορθολογισμό της χρήσης νερού στην αγροτική παραγωγή
Την ίδια στιγμή η εταιρεία αναλαμβάνει να υποστηρίξει μελέτη για τον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού στην γεωργική παραγωγή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νερό για το Αύριο». Επιδίωξη είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη μελέτη, την βάση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελώντας πιλότο μελλοντικά και για άλλες περιοχές της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει στην συνδιαμόρφωση λύσεων με όλους τους φορείς μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιδιώκοντας την κατάθεση της τελικής πρότασης εντός του 2022, η οποία θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον περιβαλλοντικά και οικονομικά στον τομέα της γεωργικής παραγωγής.
H Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αριθμούς
Πωλήσεις δεκαμήνου
2020: 197,8 εκατ. ευρώ
2019: 166,2 εκατ. ευρώ
Πωλήσεις 2020 σύνολο: -20%
Συνεργασία με 2.000 παραγωγούς
2019: Βυνοποίηση 62.000 τόνων κριθαριού
2020: Βυνοποίηση στα επίπεδα του 2019
Μέγιστη δυνατότητα βυνοποίησης: 70.000 τόνοι
Αύξηση στρεμματικής απόδοσης: 15% τα τελευταία χρόνια
πηγή: agronews.gr