English Greek
25
Πεμ, Απρ
45 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα Τροπή Στη Δικαστική Διαμάχη «Βεργίνας»-Heineken - Τι Απαντά Στο Mononews Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Νέα τροπή παίρνει η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, που παράγει την μπύρα «Βεργίνα», και τον όμιλο Heineken, μετά την απόφαση της ολλανδικής Δικαιοσύνης να επιτρέψει στην πρώτη να προσφύγει στα ολλανδικά δικαστήρια τόσο εναντίον της Heineken όσο και εναντίον της ελληνικής θυγατρικής της, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, για τις αθέμιτες πρακτικές που εφάρμοζε η τελευταία στην ελληνική αγορά μπύρας.

Πρόκειται για απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο του Άμστερνταμ, μετά από έφεση που κατέθεσε η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατά της πρωτόδικης απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου που δικαίωνε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, υποστηρίζοντας ότι η ολλανδική Δικαιοσύνη ήταν αναρμόδια για να κρίνει ενδεχόμενες αθέμιτες πρακτικές της.

Το 2017, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε αγωγή εναντίον του ομίλου Heineken, αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2015, με βάση την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψος 31,4 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών για πάνω από 15 χρόνια που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των υπόλοιπων ζυθοποιών.

Ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης Ζυθοποιίας Μακεδονίας, Δημήτρης Κρις, με δηλώσεις του στον διεθνή Τύπο, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την παραπάνω εξέλιξη, λέγοντας πως απέτυχε η προσπάθεια της Heineken να αποστασιοποιηθεί από τις αθέμιτες πρακτικές της θυγατρικής της στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως Heineken και Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα λογοδοτήσουν στα ολλανδικά δικαστήρια για κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά μπύρας. Εκτίμησε πως η παραπάνω απόφαση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν πολυεπίπεδη ιδιοκτησιακή δομή για να αποφύγουν ευθύνες των θυγατρικών τους, ενώ εκτιμά πως και άλλοι ζυθοποιοί έχουν κινηθεί νομικά στο Άμστερνταμ εναντίον της Heineken και της ελληνικής θυγατρικής της.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Δεν κρίθηκε η ουσία, αλλά η διαδικασία»
Πηγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχολιάζοντας στο mononews.gr την απόφαση του Εφετείου του Άμστερνταμ αναφέρουν πως η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την αξίωση αποζημίωσης για αθέμιτες πρακτικές αλλά τη διαδικασία. Εάν δηλαδή οι ολλανδικές δικαστικές αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης εναντίον του ομίλου Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

«Το δικαστήριο δεν έκρινε ποιος έχει δίκιο ή άδικο, αλλά εάν θα δικαστούν μαζί ο όμιλος και η θυγατρική», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζουν δε πως αυτή τη στιγμή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μελετά το σκεπτικό της απόφασης και αξιολογεί τα επόμενα βήματά της.

Σε σχετική ερώτηση απαντούν πως υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης του Εφετείου, ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως δεν έχουν αποφασίσει πως ακριβώς θα κινηθούν ενώ κλείνοντας υπενθυμίζουν πως η ολλανδική Δικαιοσύνη τους δικαίωσε σε πρώτο βαθμό, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης.

πηγή: mononews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρλανδία: Βάζει Ετικέτες Προειδοποίησης Για Την Υγεία Στο Αλκοόλ
ot.gr

Ανοίγει ο δρόμος για τη σήμανση σε μπουκάλια κρασιού, μπύρας ή αλκοολούχων ποτών.

Abita - 35th Anniversary
Γιώργος Ιορδανίδης

Τα 35α της γενέθλια γιορτάζει η Abita Brewing Co., με την κυκλοφορία μιας νέας επετειακής ετικέτας.

Χρυσό Βραβείο Για Την Μπύρα Βεργίνα Lager
xronos.gr

Συνολικά 3 τα νέα βραβεία.

Tröegs - #420
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Ανέστειλε Τη Λειτουργία Του Το Μοναδικό Authentic Trappist Ζυθοποιείο Εκτός Ευρώπης
Γιώργος Ιορδανίδης

Έσβησε οριστικά τους ζυθοβραστήρες της η Spencer Brewery, του St. Joseph's Abbey στη Μασαχουσέτη.

Carlsberg: Αναβάθμισε Τις Εκτιμήσεις Για Το 2021, Προειδοποιεί Για Τις Πωλήσεις Στην Ασία Λόγω Πανδημίας
capital.gr

Η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης μετά από την ανακοίνωση των πωλήσεων που ήταν υψηλότερες των προσδοκιών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυστηροί περιορισμοί στην Ασία θα μπορούσαν να πλήξουν τις πωλήσεις.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το