Τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο θα πρέπει να αναμένουν οι παραγωγοί μπύρας για να επιστρέψει η κατανάλωση στα προ covid επίπεδα. Μπορεί εφέτος ο τουρισμός, -βασικός πελάτης της αγοράς μπύρας- να κινείται καλύτερα από πέρυσι ωστόσο παραμένει πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εστίαση άνοιξε με περιορισμούς στις 3 Μαΐου -δηλαδή χάθηκε το πρώτο τετράμηνο του έτους- χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή χρονιά.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφέτος η κατανάλωση θα καταγράψει ανάπτυξη 10% ωστόσο απέχει 15 ποσοστιαίες μονάδες για να πιάσει την κατανάλωση του 2019. Πέρυσι λόγω της πανδημίας και των lockdowns που επιβλήθηκαν στην αγορά η εγχώρια κατανάλωση μπύρας υποχώρησε κατά 25% σε σχέση με το 2019.
Το παράδοξο σε όλη αυτή την εξίσωση είναι ότι πέρυσι, παρά την πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, η εγχώρια παραγωγή μπύρας σύμφωνα με τη Eurostat ανήλθε στα 411,38 εκατομμύρια λίτρα από 397,69 εκατ. λίτρα το 2019, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3,44%. Ανοδικά κινήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat και οι εξαγωγές μπύρας ανερχόμενες στα 62,35 εκατ. λίτρα από 46,94 εκατ. λίτρα το 2019.
Για την εν Ελλάδι θυγατρική της Heineken, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η περσινή χρονιά οι περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι πωλήσεις της σε όγκο μειώθηκαν κατά 19,2% και σε αξία κατά 18% στα 179,136 εκατ. ευρώ από 216,785 εκατ. ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 69,4% στα 8,9 εκατ. ευρώ και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν 14,6% λόγω κυρίως της μείωσης των εξόδων προβολής και διαφήμισης κατά 7,5 εκατ. ευρώ και των μεταφορικών δαπανών κατά 2,5 εκατ. ευρώ.
Τη φετινή χρονιά η εταιρεία έχει εντείνει τα μέτρα ανάκτησης των εμπορικών απαιτήσεων για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου, ενώ βλέπει επιστροφή στην κανονικότητα το 2022.
Οι πωλήσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) μειώθηκαν στα 24,532 εκατ. ευρώ από 34.524 εκατ. ευρώ το 2019 κυρίως λόγω της επίδρασης από την πανδημία. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους του ανήλθαν σε ζημιά 2,185 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 2,082 εκατ. ευρώ και τα EBITDA του ομίλου στα 2,825 εκατ. ευρώ από 932 χιλ. ευρώ το 2019.
Η εταιρεία, την 24 Ιουλίου του 2020, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης χορήγησης, από κοινοπραξία δανειστριών τραπεζών, ομολογιακού δανείου, οκταετούς διάρκειας, συνολικού ποσού κεφαλαίου 17,6 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor πλέον κυμαινόμενου περιθωρίου, με σκοπό την κάλυψη γενικών χρηματοοικονομικών αναγκών της, μόνιμου χαρακτήρα.
Από το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, ποσό 12,531 εκατ. ευρώ αφορά σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της. Υφίστανται χρηματοοικονομικοί όροι (covenants) που αναφέρονται στη διατήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών μεγεθών και δεικτών καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
Επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία ολοκλήρωσε την παραλαβή και έθεσε σε λειτουργία νέα γραμμή συσκευασίας φιάλης συνολικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.
Η πανδημία Covid-19 -και οι επιπτώσεις αυτής- αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας πέρυσι.
Ο όγκος πωλήσεων εμφάνισε μείωση κατά 9% συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων προς το εξωτερικό, ενώ o όγκος πωλήσεων εγχώριας αγοράς μειώθηκε κατά 26%, ποσοστό αντίστοιχο με τη συνολική πτώση της εγχώριας αγοράς ζύθου, με βασικούς παράγοντες επιρροής το ανενεργό κανάλι της κρύας αγοράς για την περίοδο των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν καθολικά στην εστίαση και τη δραματική πτώση του τουρισμού.
Αντίστοιχα, επηρεάστηκε αρνητικά και ο τζίρος της εταιρείας, σημειώνοντας πτώση 31% λόγω αλλαγής στην σύνθεση των πελατών λόγω των περιοριστικών μέτρων για το 1/3 της χρονιάς. Συγκεκριμένα ο τζίρο της υποχώρησε στα 109,3 εκατ. ευρώ από 158,5 εκατ. ευρώ το 2019.
Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2020 κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τη δυσκολία των συνθηκών, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της παραγωγής της με τα ελληνικά σήματα Mythos και Fix Hellas, αυξάνοντας το μερίδιο τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων.
πηγή: capital.gr