English Greek
20
Σαβ, Απρ
36 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Απορρόφηση Των «Κραδασμών» Προσβλέπει Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

«Ανοσία» ως προς τη μερισματική πολιτική - Στα 16 εκατ. για τη χρήση 2020.

Σε επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 προσβλέπει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία κατά την περσινή χρήση δέχθηκε σημαντικές πιέσεις από την κρίση Covid 19, όπως άλλωστε συνέβη συνολικά στην αγορά μπίρας ελέω των lockdowns στην εστίαση.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο leader του κλάδου επιδιώκει να αποτελέσει το έτος κατά το οποίο θα απορροφηθούν οι «κραδασμοί» του 2020 με τον πιο ανώδυνο και ομαλό τρόπο, με τους μετόχους ωστόσο να έχουν λαμβάνειν φέτος μέρισμα από τη δύσκολη περσινή χρήση της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εξέλιξη των εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδίδει αισιοδοξία στη διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ότι κατά τη φετινή χρονιά η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας θα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2020 της Αθηναϊκής, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης μεταφράστηκαν σε απώλεια όγκου πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 19,2% σε σχέση με το 2019. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται και σε μείωση αξίας πωλήσεων κατά 18% στα 274,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζύθου), ενώ χωρίς την προσμέτρηση του ΕΦΚ οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 179,1 εκατ. ευρώ έναντι 216,7 εκατ. ευρώ το 2019.

Αύξηση εξαγωγών
Σημαντική παράμετρο στις περσινές επιδόσεις της Αθηναϊκής αποτελεί η πορεία των εξαγωγών, η συμβολή των οποίων μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5% σε όγκο αγγίζοντας το 10% ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου.

Ωστόσο, ισχυρή πίεση δέχθηκε η κερδοφορία της εταιρείας, η οποία όμως κατάφερε να διατηρήσει το θετικό της πρόσημο. Σε προ φόρων επίπεδα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 69,5% στα 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα κυμάνθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 75,6%.

«Νοικοκύρεμα»
Την ίδια ώρα, καταγράφεται βελτίωση στην εικόνα των υποχρεώσεων, με τις βραχυπρόθεσμες να περιορίζονται κατά 14,5% στα 57,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις «μαζεύτηκαν» κατά 15,6% σε 80,2 εκατ. ευρώ. Οι πελάτες και οι λοιπές απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 42% λόγω των lockdowns, ενώ κατά 26,4% μειώθηκαν οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές. Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική, φαίνεται να έχει «ανοσία» έναντι της πανδημίας, καθώς το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2020 ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, ισόποσο με τη χρήση του 2019.

Χαρτοφυλάκιο Bacardi
Σχετικά με την πορεία του 2021, την 1η Απριλίου ενεργοποιήθηκε η νέα συνεργασία πενταετούς διάρκειας με την Tradal S.A., στο πλαίσιο της οποίας η Αθηναϊκή αναλαμβάνει την εγχώρια διανομή του χαρτοφυλακίου της Bacardi, εξέλιξη που θα αποφέρει οφέλη στη ζυθοποιία δεδομένου ότι το Bacardi εμφανίζει εγχώριες πωλήσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ (χρήση 2019) και μερίδιο αγοράς της τάξεως του 11%-12% σε όγκο, επίδοση που το κατατάσσει στην τρίτη θέση της κατηγορίας.

Σχολιάζοντας τις φετινές προοπτικές η διοίκηση της ισχυρής ζυθοποιίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεδομένων των συνθηκών και της κήρυξης της πανδημίας για το 2020 η εταιρεία έχει εντείνει τα μέτρα ανάκτηση των εμπορικών απαιτήσεων για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου, ενώ παράλληλα η στρατηγική της αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ζύθου παραμένει αμετάβλητη. Η διοίκηση προτίθεται να εφαρμόσει μέτρα ώστε η εταιρεία να συνεχίσει τη θετική της πορεία, με βασικό άξονα δράσης την προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε με την πανδημία με τον πιο ανώδυνο και ομαλό τρόπο κατά το 2021, έτσι ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση το 2022 να επιστρέψει στην κανονικότητα».

πηγή: naftemporiki.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παριανή Μπύρα Από Αρχαίο Κριθάρι Σε Όλες Τις Αγορές Του Κόσμου (Βίντεο)
Γιώργος Κουβαράς

Είναι πικρή, ελαφριά και ξανθιά και φιλοδοξεί μετά την Αμερική και τη Σιγκαπούρη να φτάσει σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την μπύρα που παράγεται στην Πάρο από το 2016 και κυκλοφορεί όχι μόνο στο νησί και τις υπόλοιπες Κυκλάδες, αλλά κάποιες ποσότητες εξάγονται ήδη σε ξένες αγορές, κερδίζοντας μάλιστα βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς.

Fuerst Wiacek / Stigbergets - Metz
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Stigbergets Bryggeri, κυκλοφόρησε η Fuerst Wiacek.

Ninkasi - Hazematic
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Ninkasi Brewing Co.

Lakewood - Valkyrie
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Pink Boots Society, κυκλοφορεί Lakewood Brewing Co.

Offshoot - Overdraft Protection / Hoptimized Returns
Γιώργος Ιορδανίδης

Την κυκλοφορία δύο νέων ετικετών ανακοίνωσε η Offshoot Beer Co.

Almanac - Gemini Mind Trick
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Almanac Beer Co.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το