English Greek
25
Σαβ, Μαρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Προ Των Πυλών Αυξήσεις Σε Μπύρα Και Αναψυκτικά

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τις επόμενες κινήσεις τους μετρούν αυτή την περίοδο κλάδοι όπως είναι η μπύρα και τα αναψυκτικά, όπου επίκεινται σύμφωνα με πηγές της αγοράς αυξήσεις από τις αρχές του 2022, καθώς μέχρι στιγμής όλοι οι παίκτες - απόρροια και του ισχυρού ανταγωνισμού - έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις αυξήσεις που προέρχονται από ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά.

Ανάχωμα σε οποιαδήποτε αύξηση για τους δύο κλάδους αποτελεί η εορταστική περίοδος, ενώ οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από 1 Ιανουαρίου του νέου έτους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το ζήτημα όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της αγοράς, είναι ποιος θα κάνει την αρχή για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της βιομηχανίας αναψυκτικών, το οποίο σημείωνε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, με την τιμή ανά τόνο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα σημείωνε ότι οι αρωματικές ύλες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως και 25%, ενώ το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα κουτάκια των αναψυκτικών έχει φτάσει πλέον στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, έναντι 1.500 δολαρίων που ήταν προ διετίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι βιομηχανίες αναψυκτικών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πίεση που υφίστανται στις τιμές και να μην περάσουν τις αυξήσεις στα σημεία λιανικής πώλησης, έχουν προχωρήσει σε περιστολή προσφορών προς τον καταναλωτή καθώς και σε άλλες ενέργειες που τους δίνουν την δυνατότητα να περιορίσουν τις συνέπειες που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύνολο της βιομηχανίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

soda cans

Αλλαγή και στις συμβάσεις με τους παρόχους ενέργειας
Ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα δεδομένα που αφορούσαν στην σύναψη ετήσιων συμβάσεων με τους παρόχους ενέργειας που ίσχυαν προ της κρίσης στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυαν ετήσιες συμβάσεις με τους παρόχους, από την περασμένη άνοιξη και ύστερα πολλά συμβόλαια άρχισαν να σπάνε και πλέον η τιμολόγηση γίνεται μήνα με το μήνα σε μεθοσταθμική βάση, όπου  λαμβάνονται υπόψη το τρέχον κόστος της αγοράς ενέργειας, ούτως ώστε να μην ζημιώνονται οι πάροχοι κάτι που συνέβαινε με τα πρότερα δεδομένα. Μάλιστα, επί της εκάστοτε KW υφίσταται και επιπλέον "καπέλο" για τη βιομηχανία στα επίπεδα των 2 έως 3 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά υπάρχουν όπως επισήμαινε το ίδιο πρόσωπο ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, που παρατηρούνται ανά κωδικό αναψυκτικό.

Έτσι, μία μεγάλη βιομηχανία όπως η Coca Cola μπορεί για παράδειγμα να περάσει ευκολότερα αυξήσεις στο ομώνυμο αναψυκτικό, λόγω του ισχυρότατου μεριδίου που κατέχει στην αγορά, ωστόσο θα είναι πιο συγκρατημένη στην περίπτωση της πορτοκαλάδας με ανθρακικό, όπου ο ανταγωνισμός και από εγχώριες επιχειρήσεις όπως η Λουξ, η ΕΨΑ, ο Βίκος είναι ισχυρότερος και οι πωλήσεις είναι περισσότερο μοιρασμένες, παρά το γεγονός ότι το κόστος στην πορτοκαλάδα λόγω του ότι περιέχει και χυμό, είναι υψηλότερο.

Ταυτόχρονα επισήμαινε ότι οι αυξήσεις στο γυάλινο μπουκάλι μπορούν να περάσουν με μεγαλύτερη άνεση στο ράφι προς τον καταναλωτή, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια όπου οι βιομηχανίες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες, λόγω του ότι είναι πιο ευρύ το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανιών στην πλαστική φιάλη.

beer cans

Πιέσεις και στη μπύρα
Πρόσωπο με γνώση της αγοράς μπύρας ανέφερε από την πλευρά του ότι υφίστανται πιέσεις για παραγωγή με χαμηλό κοστολόγιο και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι στην βιομηχανία για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις προχωρούν αυτή την περίοδο σε κλείσιμο τιμών στα χαρτοκιβώτια και όταν χρειαστεί να περάσουν αυξήσεις κινούνται ως εξής: δίνουν επί παραδείγματι ως παροχή στη λιανική δύο μήνες με την παλιά τιμή και από εκεί και ύστερα περνούν την ανατίμηση, ούτως ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην αγορά.

Το ίδιο πρόσωπο πάντως επισήμαινε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να μην περάσουν αυξήσεις στην αγορά, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση όπως ανέφερε η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη σε επίπεδο τιμών, με τον περσινό Δεκέμβριο.

Τόνιζε ωστόσο ότι ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τιμές πριν περάσουν στην αγορά καθώς και να μετριαστεί το εύρος των αυξήσεων όταν αυτές βρεθούν πλέον και επίσημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των σημείων λιανικής.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά από τους μεγάλους παίκτες της μπύρας και του αναψυκτικού επιχείρησαν ήδη να περάσουν αυξήσεις στα ράφια στα επίπεδα του 10%, ωστόσο στη συνέχεια οπισθοχώρησαν.

πηγή: capital.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Garage Project - Fack Yeah 2021 / Fresh Jan 2021
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Garage Project.

Northern Monk - OFS034 // Brazil // Caipifruta Sour
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Northern Monk Refectory.

4 Βραβεία Για Τον Μύθο Στα Φετινά Social Media Awards
athensvoice.gr

Τα φετινά Social Media Awards ήταν μία βραδιά που σήκωσε τον Μύθο ψηλά γιορτάζοντας τα 4 βραβεία του, 1 Silver και 3 Bronze, στιςκατηγορίες Best Content in Social Media, Best innovation in social media και Best Social Media Strategy.

Collective Arts - Surround Sound V.4
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Collective Arts Brewing.

Zagovor - Algorithm: Maple + Caramel
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Zagovor Brewery από τη Ρωσία.

Siren / Northern Monk - Paper, Rock, Scissors
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Northern Monk Brew Co., κυκλοφόρησε η Siren Craft Brew.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Anchorage - Follow Us
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Saint Arnold - Double Art Car
Γιώργος Ιορδανίδης
Amager - Panzer
Γιώργος Ιορδανίδης
Belching Beaver - Hazers Gonna Haze
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το