English Greek
23
Δευ, Μάι
55 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Προ Των Πυλών Αυξήσεις Σε Μπύρα Και Αναψυκτικά

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τις επόμενες κινήσεις τους μετρούν αυτή την περίοδο κλάδοι όπως είναι η μπύρα και τα αναψυκτικά, όπου επίκεινται σύμφωνα με πηγές της αγοράς αυξήσεις από τις αρχές του 2022, καθώς μέχρι στιγμής όλοι οι παίκτες - απόρροια και του ισχυρού ανταγωνισμού - έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις αυξήσεις που προέρχονται από ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά.

Ανάχωμα σε οποιαδήποτε αύξηση για τους δύο κλάδους αποτελεί η εορταστική περίοδος, ενώ οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από 1 Ιανουαρίου του νέου έτους. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το ζήτημα όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της αγοράς, είναι ποιος θα κάνει την αρχή για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους της βιομηχανίας αναψυκτικών, το οποίο σημείωνε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, με την τιμή ανά τόνο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα σημείωνε ότι οι αρωματικές ύλες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως και 25%, ενώ το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα κουτάκια των αναψυκτικών έχει φτάσει πλέον στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, έναντι 1.500 δολαρίων που ήταν προ διετίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι βιομηχανίες αναψυκτικών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πίεση που υφίστανται στις τιμές και να μην περάσουν τις αυξήσεις στα σημεία λιανικής πώλησης, έχουν προχωρήσει σε περιστολή προσφορών προς τον καταναλωτή καθώς και σε άλλες ενέργειες που τους δίνουν την δυνατότητα να περιορίσουν τις συνέπειες που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύνολο της βιομηχανίας τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

soda cans

Αλλαγή και στις συμβάσεις με τους παρόχους ενέργειας
Ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα δεδομένα που αφορούσαν στην σύναψη ετήσιων συμβάσεων με τους παρόχους ενέργειας που ίσχυαν προ της κρίσης στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυαν ετήσιες συμβάσεις με τους παρόχους, από την περασμένη άνοιξη και ύστερα πολλά συμβόλαια άρχισαν να σπάνε και πλέον η τιμολόγηση γίνεται μήνα με το μήνα σε μεθοσταθμική βάση, όπου  λαμβάνονται υπόψη το τρέχον κόστος της αγοράς ενέργειας, ούτως ώστε να μην ζημιώνονται οι πάροχοι κάτι που συνέβαινε με τα πρότερα δεδομένα. Μάλιστα, επί της εκάστοτε KW υφίσταται και επιπλέον "καπέλο" για τη βιομηχανία στα επίπεδα των 2 έως 3 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά υπάρχουν όπως επισήμαινε το ίδιο πρόσωπο ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, που παρατηρούνται ανά κωδικό αναψυκτικό.

Έτσι, μία μεγάλη βιομηχανία όπως η Coca Cola μπορεί για παράδειγμα να περάσει ευκολότερα αυξήσεις στο ομώνυμο αναψυκτικό, λόγω του ισχυρότατου μεριδίου που κατέχει στην αγορά, ωστόσο θα είναι πιο συγκρατημένη στην περίπτωση της πορτοκαλάδας με ανθρακικό, όπου ο ανταγωνισμός και από εγχώριες επιχειρήσεις όπως η Λουξ, η ΕΨΑ, ο Βίκος είναι ισχυρότερος και οι πωλήσεις είναι περισσότερο μοιρασμένες, παρά το γεγονός ότι το κόστος στην πορτοκαλάδα λόγω του ότι περιέχει και χυμό, είναι υψηλότερο.

Ταυτόχρονα επισήμαινε ότι οι αυξήσεις στο γυάλινο μπουκάλι μπορούν να περάσουν με μεγαλύτερη άνεση στο ράφι προς τον καταναλωτή, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια όπου οι βιομηχανίες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένες, λόγω του ότι είναι πιο ευρύ το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανιών στην πλαστική φιάλη.

beer cans

Πιέσεις και στη μπύρα
Πρόσωπο με γνώση της αγοράς μπύρας ανέφερε από την πλευρά του ότι υφίστανται πιέσεις για παραγωγή με χαμηλό κοστολόγιο και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι στην βιομηχανία για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις προχωρούν αυτή την περίοδο σε κλείσιμο τιμών στα χαρτοκιβώτια και όταν χρειαστεί να περάσουν αυξήσεις κινούνται ως εξής: δίνουν επί παραδείγματι ως παροχή στη λιανική δύο μήνες με την παλιά τιμή και από εκεί και ύστερα περνούν την ανατίμηση, ούτως ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην αγορά.

Το ίδιο πρόσωπο πάντως επισήμαινε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να μην περάσουν αυξήσεις στην αγορά, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση όπως ανέφερε η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη σε επίπεδο τιμών, με τον περσινό Δεκέμβριο.

Τόνιζε ωστόσο ότι ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τιμές πριν περάσουν στην αγορά καθώς και να μετριαστεί το εύρος των αυξήσεων όταν αυτές βρεθούν πλέον και επίσημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των σημείων λιανικής.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά από τους μεγάλους παίκτες της μπύρας και του αναψυκτικού επιχείρησαν ήδη να περάσουν αυξήσεις στα ράφια στα επίπεδα του 10%, ωστόσο στη συνέχεια οπισθοχώρησαν.

πηγή: capital.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cigar City - Frostproof
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα εποχιακή ετικέτα αναμένεται από την Cigar City Brewing.

Barrier - Terra Squeeze
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Barrier Brewing Co.

Schlafly - Latte
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Schlafly Brewery.

Η Άλφα Πρώτη Σε Μερίδιο Αγοράς Στις Μπύρες
thessaliaeconomy.gr

Εδραιωμένη στην κορυφή για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο παραμένει η μπύρα Άλφα, διπλασιάζοντας σχεδόν το μερίδιό της στην Ελληνική αγορά από το 2014 μέχρι σήμερα.

Bottle Logic / Commonwealth - Adjust For Altitude
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Commonwealth Brewing Co., κυκλοφόρησε η Bottle Logic Brewing.

Against The Grain - Creese's Pieces / Heaps / Charleston Gnaw
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες εκδόσεις της "Bo & Luke" κυκλοφόρησε η Against The Grain Brewery.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2021 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Amager - Ganz Besonders
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Buxton - Deep Slumber
Γιώργος Ιορδανίδης
BrewDog / Finn - Two Way Street
Γιώργος Ιορδανίδης
Clown Shoes - Druidess
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το