English Greek
23
Πεμ, Μαρ
39 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

«Μύλος» Με Το Ελληνικό Σήμα Στις Μπύρες, Αντιδρούν Οι Μικροζυθοποιοί

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σε δημόσια διαβούλευση, έως το τέλος Αυγούστου, ο κανονισμός ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος. Οι αντιδράσεις των ελληνικών μικροζυθοποιών που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τη δυνατότητα ακόμη και σε γνωστά διεθνή brands μπύρας, που παράγονται στην Ελλάδα, να φέρουν, αν το επιθυμούν, το ελληνικό σήμα μπύρας δίνει ο κανονισμός της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος.

Ο κανονισμός που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (σ.σ. η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, http://www.opengov.gr/ypoian/?p=13311) προβλέπει πως για να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του ελληνικού σήματος, ο ζύθος πρέπει να παρασκευάζεται, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας που λαμβάνουν χώρα στο ζυθοποιείο, και να εμφιαλώνεται, εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας.

Προϋπόθεση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ελληνικών μικροζυθοποιών, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. «Αυτό το σήμα ρίχνει και το τελευταίο τείχος υπέρ των πολυεθνικών κολοσσών», λένε στελέχη του κλάδου στο euro2day.gr.

greek beer sign

Όπως υποστηρίζουν, με τον κανονισμό θα παρέχεται και με τη βούλα του ελληνικού κράτους η δυνατότητα στους διεθνείς παίκτες να εκμεταλλευτούν τη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα μπύρας με ελληνικό brand name παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξένες εταιρείες που έχουν μεν παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά το R&D και τα κεντρικά τους γραφεία, στα οποία λαμβάνονται αποφάσεις, βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Heineken μέσω της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και η Carlsberg μέσω της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας έχουν εντάξει στο χαρτοφυλάκιό τους είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω εμπορικής συνεργασίας, ιστορικά brands όπως είναι η Fix, η Μάμος κ.ά., σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα με ελληνικό dna, υπαρκτό ή μη. Ελληνικό dna που θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο για όποια από τα brands τους παράγουν στα εργοστάσιά τους στη χώρα, υποστηρίζουν άλλες πηγές.

Για να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα, οι ενδιαφερόμενοι, όπως προβλέπει ο κανονισμός, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Χημική Υπηρεσία που εποπτεύει το ζυθοποιείο όπου παράγεται το προϊόν. Η διαδικασία είναι απλή. Η αίτηση του ενδιαφερόμενου θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, για φυσικά πρόσωπα, το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνση του αιτούντος και για νομικά πρόσωπα, τη μορφή, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο αυτών, την έδρα και τον νόμιμο εκπρόσωπό τους.

Η Χημική Υπηρεσία αφού εξετάσει τα δικαιολογητικά διαβιβάζει, μαζί με εισήγησή της, την αίτηση του ενδιαφερόμενου στην αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους που είναι υπεύθυνη για την καταχώριση των στοιχείων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο. Η καταχώριση στο ηλεκτρονικό μητρώο συνεπάγεται άμεσα την απονομή του δικαιώματος χρήσης του σήματος στον δικαιούχο.

πηγή: euro2day.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Alea / Noctua - Kick Out The Scum
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα συνεργασίας κυκλοφόρησαν Alea Brewing Co. και Noctua Microbrewery.

Perennial / Prairie - Bombraxas (2022)
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Prairie Artisan Ales, κυκλοφόρησε η Perennial Artisan Ales.

Moksa - Tropic Staycation / ISO: Nelson
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφορεί η Moksa Brewing.

Tröegs - #415
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

Μπύρα Septem: Το Άλμα Μετά Τον Κορονοϊό, Τα Σχέδια Για Νέα Μονάδα Και Οι Βλέψεις Για Ιαπωνία Και Σιγκαπούρη
Μαρία Μπακοπούλου

Η εταιρεία σχεδιάζει το πέρασμα σε non alcohol προϊόντα.

Jester King - Deinos Kynos
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Jester King Brewery.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Anchorage - Follow Us
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Saint Arnold - Double Art Car
Γιώργος Ιορδανίδης
Amager - Panzer
Γιώργος Ιορδανίδης
Belching Beaver - Hazers Gonna Haze
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το