Το κενό που υφίσταται έως τώρα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της μικροζυθοποιίας επιδιώκει να καλύψει ο επιχειρηματίας, Χρυσόστομος Γεωργιάδης, ο οποίος προχώρησε στη σύσταση της Beavers Beer.
H λέξη beavers (κάστορες) έρχεται κατά τον ίδιο να σηματοδοτήσει την προέλευση της μπύρας και τη σύνδεσή της με την Καστοριά, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν διακριτικό τίτλο με τον οποίο η μικροζυθοποιία μπορεί να συστήσει τα προϊόντα της και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του νέου ζυθοποιείου στην περιοχή, με σκοπό η παραγωγή μπύρας που θα πραγματοποιεί το προσεχές διάστημα να καλύπτει αρχικά τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα η Beavers Beer θα έχει την δυνατότητα παραγωγής μπύρας και για λογαριασμό τρίτων με τη μορφή του φασόν, όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας. Για τις ανάγκες της επιχείρησης θα εγκατασταθούν τόσο γραμμή παραγωγής μπουκαλιού όσο και γραμμή παραγωγής κουτιού. Αφενός θα εισρεύσουν στην αγορά οι γυάλινες φιάλες σε χωρητικότητα 330 και 500 ml, αφετέρου το κουτάκι των 330 ml, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την διεθνή τάση στην κατανάλωση τα επόμενα χρόνια.
Θέση στην αγορά της φρέσκιας μπύρας στην Ελλάδα
Κατά τα λεγόμενα του Χρυσόστομου Γεωργιάδη, η προσπάθεια σύστασης της Beavers Beer είχε ξεκινήσει πριν την εκδήλωση της πανδημίας. «Αυτό που εξ αρχής ήθελα να δημιουργήσω, είναι μία μικροζυθοποιία που θα παράγει φρέσκια μπύρα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το αντικείμενο γνωρίζει ευρεία άνθιση τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 60 μικρές ζυθοποιίες με αντικείμενο την παραγωγή ζύθου που απέχει από τα πρότυπα μίας μεγάλης βιομηχανίας μπύρας». Επί του παρόντος η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκτιμά ότι η εγχώρια μικροζυθοποιία αριθμεί 55 - 60 επιχειρήσεις. Εάν σε αυτές προστεθούν και οι νομαδικές ζυθοποιίες που παράγουν σε εγκαταστάσεις τρίτων ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 100.
Η επίσημη έναρξη και το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων εκτιμάται ότι θα γίνει σε περίπου 8 μήνες από σήμερα. Ο ίδιος εκτός από την σχέση που διατηρεί με τον πρωτογενή τομέα, λόγω της οικογενειακής δραστηριότητας στην καλλιέργεια σιταριού, έχει και εμπειρία στον τομέα της μπύρας καθότι κατά το παρελθόν είχε συστήσει δίκτυο διανομής μπύρας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσω αυτού διένειμε τόσο τα προϊόντα της ζυθοποιίας Craft Microbrewery όσο και τα προϊόντα της μικροζυθοποιίας Κερκύρας, Corfu Beer. O ίδιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της εμπορίας φίλτρων καθαρισμού πόσιμου νερού μέσω της επιχείρησης Αqualife Green, η οποία εδρεύει στον Βόλο καθώς και στον τομέα του τουρισμού με μονάδα φιλοξενίας που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Καστοριά.
Οι πρώτες μπύρες της Beavers Beer που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά θα είναι οι δημοφιλείς στους καταναλωτές, Lager και Pilsner, ενώ όπως λέει ο Χρυσόστομος Γεωργιάδης θα ακολουθήσει στη συνέχεια η παραγωγή και το λανσάρισμα κόκκινης, μαύρης και καπνιστής μπύρας. Το συνολικό ύψος επένδυσης για τη σύσταση της μικροζυθοποιίας θα αγγίξει τις 400.000 ευρώ. Η νέα μονάδα που κατασκευάζεται θα βρίσκεται στην Α' Βιομηχανική Περιοχή της Καστοριάς.
πηγή: agronews.gr