English Greek
07
Πεμ, Δεκ
49 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πτώση Στα 20 Λεπτά Για Τα Φετινά Συμβόλαια Στο Βυνοποιήσιμο Κριθάρι

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το γύρισμα της αγοράς και την προσγείωση των τιμών παραγωγού αποτυπώνουν τα συμβόλαια που προσφέρονται τις τελευταίες ημέρες σε παραγωγούς τόσο για το σκληρό σιτάρι όσο και για το κριθάρι.

Προσγείωση στα 20 λεπτά για τα φετινά συμβόλαια στο βυνοποιήσιμο κριθάρι.

Πέρα από τη Μέλισσα που ανακοίνωσε τα 28 λεπτά το κιλό για τα συμβολαιακά σκληρά σιτάρια που θα αλωνιστούν το 2024, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αν και δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις, μέσα από το δίκτυο συνεργατών της προωθεί τιμές στα 20 λεπτά το κιλό για τα συμβόλαια κριθαριού που θα κατευθυνθούν προς την παραγωγή βύνης.

Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγωγών, είναι θετικές, αφού αυτή την περίοδο στο ελεύθερο εμπόριο ακούγονται ακόμα και τα 15 λεπτά το κιλό για το κριθάρι κτηνοτροφικής χρήσης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για το εν λόγω προϊόν. Από την άλλη, οι τιμές για τα συμβόλαια είναι σαφώς μειωμένες, αφού πέρυσι ανήλθαν στα 24 λεπτά το κιλό, ήτοι μια μείωση της τάξης του 16,6%.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των τιμών στο ελεύθερο εμπόριο είναι πιο «βίαιη». «Δεν πάμε με βάση το trend των commodities» υποστηρίζει στην Agrenda στέλεχος της εταιρείας, εξηγώντας ότι οι ελάχιστες εγγυημένες τιμές έρχονται να καλύψουν σε πρώτη φάση το κόστος της παραγωγής το οποίο έχει και αυτό υποχωρήσει, ειδικά στην περίπτωση των λιπασμάτων που αποτελούν και το μεγάλο κόστος. «Αν η αγορά διαμορφώσει υψηλότερα επίπεδα μετά τον αλωνισμό, τότε οι τιμές μας θα ακολουθήσουν την άνοδο» συνεχίζει ο ίδιος.

malt

Ως προς τυχόν ζητήματα με την εξασφάλιση του πιστοποιημένου σπόρου που απαιτεί η εν λόγω καλλιέργεια όταν γίνεται συμβολαιακά, άνθρωποι της αγοράς εξηγούν ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για παράδειγμα στην περίπτωση της καλλιέργειας βάμβακος. «Μετά τον αλωνισμό το καλοκαίρι, οι σπόροι αποθηκεύτηκαν και είχε ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία και ενσάκισή τους όταν ξεκίνησε η θεομηνία τον Σεπτέμβριο» επιβεβαιώνει άνθρωπος της Αθηναϊκής.

Φυσικά ζητούμενο είναι και το τελικό μέγεθος της παραγωγής, το οποίο θα καλυφθεί από τα συμβόλαια αυτά και άρα θα πληρωθεί με τα 20 λεπτά που συζητιούνται τελευταία.

Στην περίπτωση του περασμένου καλοκαιριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απορρόφησε με την τιμή των 24 λεπτών που προέβλεπαν τα προηγούμενα συμβόλαια μια ποσότητα που δεν ξεπέρασε συνολικά τους 62.000 τόνους, καθώς αυτό είναι και το απώτατο όριο δυναμικότητας των μονάδων της.

Με δεδομένο ότι στη σεζόν 2022-2023 στο πρόγραμμα συμβολαιακής της εταιρείας εντάχθηκαν περίπου 150.000 στρέμματα σε όλη την επικράτεια, το όριο μέχρι το οποίο πληρώθηκαν τα 24 λεπτά το κιλό, προσδιορίστηκε σε λίγο πάνω από τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Το πλεόνασμα, κατευθύνθηκε στο ελεύθερο εμπόριο σε τιμές που βρέθηκαν ακόμα και κάτω από τα 15 λεπτά το κιλό.

Σε διεθνές επίπεδο, η αγορά κτηνοτροφικού κριθαριού, δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί οριακά πάνω από τα 200 ευρώ ο τόνος. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η αγορά δοκίμασε να προσεγγίσει ξανά τα 220 ευρώ, ωστόσο σύντομα διόρθωσε, σε ένα εμπορικό κλίμα άλλωστε μέσα στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσικές εξαγωγές στους περισσότερους διαγωνισμούς.

Τα βυνοποιήσιμα κριθάρια, της περσινής σοδειάς, διαπραγματεύονται στα 300 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία.

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Barebottle - Jelly Monster
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Barebottle Brewing Co.

Firestone Walker - Blackberry Mint Cobbler
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Firestone Walker Βrewing Co.

SixPoint - Mirror Image
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφορεί η SixPoint Brewery.

Foothills - Ticker
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα εποχιακή ετικέτα κυκλοφόρησε η Foothills Brewing.

Marz Community - Chase Out The Snakes
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Marz Community Brewing Co.

DuClaw - Sour Me Watermelon Cherry / Hop Tarts / The PastryArchy Unicorn Farts After Dark
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η DuClaw Brewing Co.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Joose Cannon Fuzzy Navel
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Berries And Queens
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - F*ck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Morning Wood
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το