English Greek
27
Σαβ, Απρ
42 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αναστασίου / Sknipa - Τίνδη

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την ένατη κατά σειρά συνεργατική συνταγή για τον εορτασμό των πέντε ετών της μικρής μας ζυθοποιίας.

Αυτή τη φορά συνεργαστήκαμε με τους φίλους μας από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης Sknipa Brewery.

Το όνομα αυτής "Τίνδη".

anastasiou sknipa tindi

Η περιοχή γύρω από τον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, μέχρι τις λίμνες του Λαγκαδά, ονομαζόταν κατά τους αρχαίους χρόνους Μυγδονία. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής που πρέπει να ήταν αρχαία θρακικά φύλα ονομάζονταν Μύγδονες και ήταν οι πρώτοι που ίδρυσαν και κατοίκησαν τους οικισμούς μέσα και γύρω από την σημερινή Θεσσαλονίκη. Το 1000 π.Χ. περίπου ιδρύθηκε στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού μία πόλη με το όνομα Τίνδη από τους Μύγδονες, που στα θρακικά σημαίνει «Θέρμη» και αποτέλεσε αργότερα κέντρο διονυσιακής λατρείας. Κατά τον 7ο αι. π.Χ. η Τίνδη μετονομάστηκε σε Θέρμη μάλλον πριν τη Μακεδονική κατάκτηση. Οι Μακεδόνες την έλεγαν στη διάλεκτό τους Θέρμα (από όπου και η ονομασία του Θερμαϊκού). Η Θέρμη-σημερινή Θεσσαλονίκη διατηρούσε ως πόλη-λιμάνι σχέσεις με τους αρχαίους Αθηναίους, τους Ίωνες και τις αποικίες των ελληνικών πόλεων-κρατών της νότιας Ελλάδας. Αναφορές στην Θέρμη έχουν γίνει από τον Εκαταίο τον Μιλήσιο, τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη αλλά και άλλους. Η ονομασία της νέας μας συνεργασίας αποτελεί φόρο τιμής στην περιοχή που εδρεύει η μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, Sknipa.

Στην ετικέτα μας τώρα διακρίνουμε μια Μακεδονικού τύπου ασπίδα. Όπως έγραψε ο φιλόσοφος Ασκληπιόδοτος στο έργο "Τακτικά", το οποίο αναφερόταν σε ζητήματα στρατιωτικών σχηματισμών με βάση μαθηματικούς τύπους "Τως δε της φάλαγγος ασπίδων αρίστη η Μακεδονική, χάλκη, οκταπάλαιστος, ου λίαν κοίλη". Για τους στρατιώτες της φάλαγγας η καλύτερη ασπίδα είναι η Μακεδονική. Διακρίνουμε διάφορα γεωμετρικά σχέδια αλλά και φυσικά τον Ήλιο της Βεργίνας ή αλλιώς Άστρο της Βεργίνας, διαχρονικό σύμβολο της Μακεδονίας και της Ελλάδας.

Μια νέα συνεργατική συνταγή λοιπόν με την μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης και πλούσια όπως πάντα πλούσια ιστορία, η "Τίνδη", σας περιμένει να την ανακαλύψετε... Είς υγείαν!!!

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο Κρατίδιο Πουλάει Την Περισσότερη Μπύρα Στη Γερμανία;
Νικόλαος Σκριτλής

Δεν είναι μυστικό ότι η μπύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στη Βαυαρία. Αλλά τώρα το κλισέ παίρνει υποστήριξη από τη στατιστική πλευρά, επειδή οι ζυθοποιίες της Βαυαρίας πωλούν την περισσότερη μπύρα σε παγγερμανική σύγκριση το 2022 - για ένατη συνεχή φορά.

Põhjala - Prenzlauer 0
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Põhjala Brewery.

Half Acre - Deep Moat
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Half Acre Beer Co.

Belching Beaver - Deftones Ceremony
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με το συγκρότημα των Deftones, κυκλοφόρησε η Belching Beaver Brewery.

Tröegs - #459
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Tröegs Independent Brewing.

SixPoint - Super Baja Jammer
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την SixPoint Brewery.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το