Σύμφωνα με την εργασία αυτή, η μπύρα με τα αντιοξειδωτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχει αποδεικνύεται πολύτιμη σύμμαχος κατά του εμφράγματος, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, της γήρανσης, ακόμη και διάφορων μορφών καρκίνου, αλλά και του άγχους.
Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκόπειου πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Γεωργακάκης, παρουσίασε στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, που έγινε στην Αθήνα, τις ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας, σημειώνοντας ανάμεσα σε αυτές και το ότι περιέχει μόλις 45 θερμίδες στα 100ml, τις λιγότερες από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό.
Εξήγησε όμως ότι η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 600 ml ή αλλιώς το ένα μεγάλο μπουκάλι ή τα δύο μεταλλικά κουτάκια.
«Η βύνη του κριθαριού περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ επιπλέον η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β6, Β9. Παράλληλα, περιέχει πολυφαινόλες, φυτοοιστρογόνα, κ.ά.», δήλωσε ο κ. Γεωργακάκης στο «Έθνος», κι όταν ζητήσαμε να γίνει πιο σαφής, μας κατέπληξε.
Ιχνοστοιχεία. Η ύπαρξη συγκεκριμένων μικροστοιχείων, των πολυφαινολών, βοηθά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και Β6 προσφέρει αγγειοπροστατευτική δράση.
Η μπύρα μπορεί να βοηθήσει ακόμη και προληπτικά στον σακχαρώδη διαβήτη, αφού είναι το μόνο αλκοολούχο ποτό που περιέχει χρώμιο και όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν έλλειψη σε χρώμιο.
'''Ατομα που πίνουν μπύρα έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και τελευταίες μελέτες απέδειξαν ότι η ήπια κατανάλωση μπύρας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ μέχρι και 30%'', μας είπε ο κ. Γεωργακάκης.
Εκτός από χρώμιο η μπύρα περιέχει και πυρίτιο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπενίας, έτσι μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και κινδυνεύουν από οστεοπόρωση. ''Η αυξημένη περιεκτικότητα σε πυρίτιο παρουσιάζεται να συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.
"Το πυρίτιο είναι ένα μικροστοιχείο που συναντάται στο κριθάρι, από το οποίο γίνεται η μπύρα'', τόνισε ο κλινικός διαιτολόγος. Πολλαπλές μελέτες από διεθνή ερευνητικά κέντρα δείχνουν ότι το φυλλικό οξύ είναι σύμμαχος της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας κι ως εκ τούτου η μπύρα βοηθά στη γεροντική άνοια και στην αντιμετώπιση του άγχους, ενώ σε πειραματικό στάδιο είναι η έρευνα για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου, για τον λόγω αυτό και δεν γίνονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
πηγή: Έθνος