Η κατανάλωση επτά ή και περισσότερων *μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε σχεδόν 21.000 ανθρώπους η οποία και δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS Medicine.
Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο συνδέεται με τις ασθένειες του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον και δυνητικά θεωρείται ένας μηχανικός που σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση όταν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ.
Υπάρχει πλέον η ένδειξη ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Η Anya Topiwala, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση του αλκοόλ και τα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο. Οι 20,965 συμμετέχοντες από την Βιοτράπεζα της Βρετανίας παρείχαν δεδομένα σχετικά με πόσο αλκοόλ κατανάλωναν και κατόπιν έκαναν μια μαγνητική τομογραφία (MRI). Σχεδόν 7000 άτομα που έκαναν MRΙ ώστε να μάθουν τα ποσοστά σιδήρου που είχαν. Όλα τα άτομα πραγματοποίησαν μια σειρά από απλά τεστ για την αξιολόγηση της γνωστική και κινητικής τους λειτουργίας.
Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 55 ετών και το 48,6% ήταν γυναίκες. Παρόλο που το 2,7% θεωρούσαν τον εαυτό τους ως άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετό αλκοόλ, η μέση κατανάλωση ήταν 18 μονάδες την εβδομάδα, το οποίο μεταφράζεται σε 7,30 κουτάκια μπύρας ή έξι μεγάλα ποτήρια κρασιού. Η ομάδα βρήκε ότι η κατανάλωση κρασιού πάνω από 7 μονάδες την εβδομάδα συνδέεται με μεγαλύτερους δείκτες σιδήρου στα βασικά γάγγλια, που πρόκειται για περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των κινήσεων, τη διαδικαστική μάθηση, την κίνηση των ματιών, τη γνωστική λειτουργία, τα συναισθήματα και άλλα. Η συσσώρευση σιδήρου σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου συνδέεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα γύρω από την κατανάλωση του αλκοόλ και της απορρόφησης σιδήρου. Παρόλο που η κατανάλωση του αλκοόλ βασίζεται σε αναφορές που έκαναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορεί να έχουν υποτιμήσει την κατανάλωση που κάνουν, αυτή θεωρείται η μόνη εφικτή μέθοδος σε μια τόση μεγάλη μελέτη κοόρτης. Ένα από τα μειονεκτήματα της μελέτης είναι ότι οι μετρήσεις που προέκυψαν από τις μαγνητικές τομογραφίες είναι ότι πρόκειται για άμεσες αναπαραστάσεις του σιδήρου στον εγκέφαλο και θα μπορούσαν να «συνδυάσουν» άλλες αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο οι οποίες συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και τις αλλαγές στα επίπεδα σιδήρου.
Όπως εξήγησε η Topiwala αυτό που παρατήρησαν είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά τις 7 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με την απορρόφηση σιδήρου στον εγκέφαλο. Η υψηλή συγκέντρωση σιδήρου συνδέεται με πιο «φτωχή» γνωστική λειτουργία. Επίσης, η απορρόφηση σιδήρου μπορεί να πυροδοτήσει τη γνωστική εξασθένηση.
*Ένας ενδεικτικός οδηγός του σημαίνει μία μερίδα ποτού σε ml:
1 ποτήρι μπύρας = 350 ml
1 ποτηράκι κρασί = 150 ml
1 δόση ουίσκι = 45 ml
1 ποτηράκι λικέρ = 70 ml
πηγή: news4health.gr