English Greek
16
Τρι, Απρ
32 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γιατί Οι Άνδρες Πρέπει Να Απέχουν Από Το Αλκοόλ Τουλάχιστον 3 Μήνες Πριν Τη Σύλληψη

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου, το οποίο προκαλεί μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και παραμορφώσεις ανάπτυξης στα παιδιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας λένε τώρα ότι οι άνδρες πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη σύλληψη.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Michael Golding, είχε διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ του πατέρα μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις του εγκεφάλου και του κρανίου στο μωρό του. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Andrology, η ομάδα σημείωσε ότι η επίδραση της πατρικής κατανάλωσης αλκοόλ στο σπέρμα διαρκεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τί είναι το εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλ
Ένα παιδί με εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλ (fetal alcohol syndrome) μπορεί να έχει:
• διακριτά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως μικρά μάτια, λεπτά άνω χείλη, λεία επιφάνεια δέρματος μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους
• παραμορφώσεις στις αρθρώσεις
• δυσκολίες στην όραση
• μικρό μέγεθος κεφαλιού
• καρδιακά ελαττώματα
• αργή φυσική ανάπτυξη
• φτωχές κοινωνικές και συμπεριφορικές δεξιότητες
• διανοητική αναπηρία
• κακό συντονισμό
• προβλήματα μνήμης και προσοχής

Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο σχετίστηκε παλαιότερα μόνο με την κατανάλωση αλκοόλ από την μητέρα. Για τη διάγνωσή του, οι γιατροί πρέπει επί του παρόντος να επιβεβαιώνουν μόνο εάν η μητέρα έχει καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

couple

"Εδώ και χρόνια, δεν εξετάζεται καθόλου η χρήση αλκοόλ από τους άνδρες. Μέσα στα τελευταία 5-8 χρόνια, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες όπου υπάρχει πολύ ισχυρή πατρική επιρροή όσον αφορά την έκθεση στο αλκοόλ και την ανάπτυξη του εμβρύου", είπε ο δρ. Golding.

"Όταν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ σε τακτική βάση και στη συνέχεια σταματά, το σώμα του περνάει από στέρηση, όπου πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί χωρίς αυτήν την χημική ουσία. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι το σπέρμα ενός πατέρα εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από το αλκοόλ ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασία απόσυρσης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος απ' όσο πιστεύαμε προηγουμένως για να επιστρέψει το σπέρμα στο φυσιολογικό", πρόσθεσε ο ίδιος

Αλκοόλ: Πώς προκύπτει το χρονικό πλαίσιο των 3 μηνών αποχής πριν από τη σύλληψη
Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες που διακόπτει τη φυσιολογική κυτταρική δραστηριότητα του οργανισμού. Το ίδιο είδος οξειδωτικού στρες εμφανίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της στέρησης, γεγονός που παρατείνει τη διάρκεια των επιδράσεων του αλκοόλ στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η ομάδα σημείωσε ότι ένα άτομο βιώνει στέρηση ακόμη και όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι σε μικρές ποσότητες.

"Στα μοντέλα που χρησιμοποιούμε, ακόμη και η κατανάλωση 3-4 ποτηριών μπύρας μετά τη δουλειά αρκετές ημέρες την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει απόσυρση όταν σταματήσει αυτή η συνήθεια. Μπορεί να μην αισθάνεστε μεθυσμένοι, αλλά το σώμα σας περνά από χημικές αλλαγές", είπε ο δρ. Golding.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα καθοδηγήσουν τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να συλλάβουν δείχνοντάς τους πότε πρέπει να σταματήσουν το ποτό για να αποφύγουν γενετικές ανωμαλίες.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς χρονικού πλαισίου που απαιτείται για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλκοόλ, με βάση τα τρέχοντα ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα.

"Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε μια στέρεα απάντηση, αλλά γνωρίζουμε ότι το σπέρμα δημιουργείται σε διάστημα 60 ημερών και η διαδικασία απόσυρσης διαρκεί τουλάχιστον έναν μήνα. Επομένως, η εκτίμησή μου θα ήταν να περιμένετε τουλάχιστον τρεις μήνες", είπε ο δρ. Golding.

πηγή: onmed.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι Σωστό Να Πίνεις Αλκοόλ Για Να Ζεσταθείς;
runnfun.gr

Θα πιεις ένα ποτηράκι για να ζεσταθείς; Αυτή την ερώτηση την έχετε ακούσει πολλές φορές και ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία έχετε κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι σας. Κάνατε το σωστό;

Το Αλκοόλ Μπορεί Να Είναι Πιο Επικίνδυνο Για Την Καρδιά Από Ό,τι Πιστευόταν Προηγουμένως
Ζήσης Ψάλλας

Τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ που θεωρούνται επί του παρόντος ασφαλή από ορισμένες χώρες συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Πόσο Αλκοόλ Επιτρέπεται Να Πίνουμε Κάθε Μέρα Για Να Παραμείνουμε Υγιείς;
sigmalive.com

Δεν είναι ανάγκη να σας το πούμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια πολύ κακή συνήθεια με ολέθριες συνέπειες στην υγεία σας, αλλά ειδικά τώρα που όλοι βρισκόμαστε σε καραντίνα, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα και από... βαρεμάρα, πίνουν σχεδόν καθημερινά αλκοόλ. Πόσο όμως αλκοόλ επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς κάθε μέρα;

Γιατί Πρέπει Να Το Σκεφτούμε Δυο Και Τρεις Φορές Προτού Παραγγείλουμε Βαρελίσια Μπύρα
huffingtonpost.gr

Ένας αόρατος κίνδυνος απειλεί να κάνει αυτή την ασύγκριτη απόλαυση αληθινό εφιάλτη.

Νέα Μελέτη Έδειξε Τι Συμβαίνει Στο Σώμα Κάποιου Που Σταματάει Να Πίνει Αλκοόλ Για Ένα Μήνα
gazzetta.gr

Νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου που συνηθίζει να πίνει αρκετά.

Οι Κίνδυνοι Της Ανάμιξης Αλκοόλ Και Καλοκαιρινής Ζέστης
sigmalive.com

Διανύουμε ζεστές καλοκαιρινές μέρες με φίλους και συγγενείς μετά από ένα χρόνο και με την πανδημία του κορωνοϊού να μας απομακρύνει από αγαπημένα μας πρόσωπα πλέον είμαστε σε θέση να το διασκεδάζουμε πάλι μαζί.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το