English Greek
24
Τετ, Απρ
39 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ζυθοποιία Του Κιέβου Που Κρατά Αναμμένες Τις Μηχανές

Διεθνη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Όσο ακούγονται οι σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών στο Κίεβο, ο Ολεξάντρ Σλομπόντιαν, πρόεδρος της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ζυθοποιίας της Ουκρανίας, Obolon Joint Stock Company, μιλάει σε βιντεοκλήση - δεν σπεύδει, πάντως, να κρυφτεί στο καταφύγιο.

«Έχουμε κουραστεί από όλο αυτό και δεν φεύγουμε», λέει στους Financial Times. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην αεράμυνά μας και αποφασίζουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε». Δυο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και οι καταστροφές είναι μεγάλες. Κατά την περίοδο αυτή το εργοστάσιο της Obolon σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με κριτήριο την παραγωγική του ικανότητα, φιλοξένησε δεκάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, που διανυκτέρευαν στο καταφύγιό του.

Η επιχείρηση έχει χάσει την επαφή της με ομάδες υπαλλήλων της σε περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της, Ιχόρ Μπουλάκ. Σχεδόν 200 άτομα έπαψαν να δουλεύουν για να καταταγούν ή διέφυγαν. Δεν έλειψαν και απώλειες ανθρώπων, αλλά η εταιρεία -γνωστή για την ξανθιά μπύρα της- επανεκκίνησε την παραγωγή της τον Απρίλιο. Κι ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο βοηθός διευθύνοντος συμβούλου άρχισε να οδηγεί ανυψωτικό φορτηγό. «Εκτιμάμε την προσφορά του, μια και τώρα δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό οι άνθρωποι», παρατηρεί ο κ. Σλομπόντιαν στους Financial Times.

obolon brewery

Τον Φεβρουάριο επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, πολλές τοπικές Αρχές και οι δήμοι των μεγάλων πόλεων απαγόρευσαν την πώληση αλκοόλ και τον Μάρτιο η ζυθοποιία παρήγαγε μόλις το 6,5% σε όγκο μπύρας εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2021.

Ορισμένα εργοστάσια, όπως και το δικό της, άρχισαν την παραγωγή νερού για το κοινό και τα νοσοκομεία, αλλά τον Απρίλιο η απαγόρευση ήρθη εν μέρει για την τόνωση της οικονομίας. Αρχές Απριλίου, όπως επισημαίνει ο Ολεξάντρ Σλομπόντιαν, η παραγωγή όλου του εύρους των ποτών έφθασε σχεδόν το 70% σε όγκο εν συγκρίσει με το 2021. Και στο παρελθόν είχε βιώσει τη ρωσική επιθετικότητα η Obolon, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και τότε κατελήφθη εργοστάσιό της στη Σεβαστούπολη - αυτό στέρησε τη ζυθοποιία από περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων. Η προσάρτηση αυτή και ο πόλεμος στο Ντονμπάς αποστερούν την Obolon από το 40% της τοπικής αγοράς.

Ο Ολεξάντρ Σλομπόντιαν σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και πρωτοεργάστηκε στην Obolon, η οποία δημιουργήθηκε για να παράξει μπύρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, χάρις στην υψηλή ποιότητα νερού της περιφέρειας του Κιέβου και των σιτοβολώνων της. Εξελέγη διευθύνων σύμβουλος στα 33 του χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Η εταιρεία μετά τρία χρόνια ιδιωτικοποιήθηκε από το προσωπικό. Γνωρίζοντας ότι με το άνοιγμα της οικονομίας οι πολυεθνικές ζυθοποιίες θα εισέρχονταν στην Ουκρανία, ο κ. Σλομπόντιαν ακολούθησε μια στρατηγική εξαγωγών για να μπορεί να αγοράζει εξοπλισμό και να εκσυγχρονίζει την εταιρεία. Το 1998 ανέλαβε πρόεδρός της και ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 2014 η Obolon έκανε εξαγωγές σε 70 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Λευκορωσία. Τέλος, το 2020 διατηρούσε το 17,5% της ουκρανικής αγοράς ζύθου των 2 δισ. δολαρίων, έναντι 30% της Carlsberg και 25% της Anheuser-Busch, η οποία διατηρεί κοινοπραξία εκεί μαζί με την τουρκική Anadolu Efes.

πηγή: kathimerini.gr

 
 

 

 

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Garage Project - Fresh June 2020
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Garage Project.

Almanac - Pillow Talk
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Almanac Beer Co.

Jester King - Acerose Efflorescence
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με το Novare Res Bier Café, κυκλοφόρησε η Jester King Brewery.

8 Wired - Lush
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η 8 Wired Brewing.

Moksa - Simcoe Showcase
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Moksa Brewing Co.

Collective Arts - Cosmic Machine / Faraway Places
Γιώργος Ιορδανίδης

Δύο νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Collective Arts Brewing.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το