English Greek
31
Τρι, Ιαν
52 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αυξημένες Πωλήσεις Για Την Μπύρα Βεργίνα Με Περιορισμένες Ανατιμήσεις

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης περιόρισε σε χαμηλά ποσοστά τις ανατιμήσεις. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στήριξε τον όγκο των πωλήσεων. Αβεβαιότητα λόγω πολέμου για το 2023.

Με αύξηση πωλήσεων, λειτουργικών και καθαρώς κερδών αναμένεται να κλείσει το 2022 για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ -παράγει την μπύρα Βεργίνα- σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Το 2023, κατά τις ίδιες πηγές, είναι μία χρονιά με πολλούς αστάθμητους παράγοντες, μεγάλη ασάφεια, κι ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις.

Το κρίσιμο μέγεθος όμως είναι «πώς θα βγει αυτός ο χειμώνας» και «τι θα προκύψει». Ένας από τους πιο σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμη κι αν ο πόλεμος σταματήσει, θα έχει σοβαρά «απόνερα» που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πρώτων και βοηθητικών υλών θα παραμείνουν υψηλές, τα λειτουργικά έξοδα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η ζήτηση θα διατηρηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα της φετινής χρονιάς - «γι' αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», όπως λένε πηγές της εταιρείας.

Ωστόσο στη διάρκεια του 2022, παρά τις έντονες αναστατώσεις, τις ανατροπές και τον πληθωρισμό, η αύξηση του τουριστικού κύματος «έσωσε» την αγορά της μπύρας. Και μάλιστα, όπως επισημαίνεται σχετικά, ο όγκος των πωλήσεων ως το τέλος του χρόνου, αν δεν έχει αυξηθεί, σίγουρα θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα.

Με υψηλές ανατιμήσεις σε όλα τα κοστολογικά μεγέθη -πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό- η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κατόρθωσε να «παρακολουθήσει» τον ανταγωνισμό και να βελτιώσει τα βασικά της μεγέθη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πωλήσεις της εταιρείας εφέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα περίπου 26 εκατ. ευρώ -στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν περίπου στα 22 εκατ. ευρώ, έναντι 22,7 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2021-, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.

Όμως η εξαγωγική της δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη -δεν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 5% των συνολικών πωλήσεων - διότι όπως λένε «δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμη η εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την διαταραχή που υπέστη από την πανδημία». Εξάγει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ολλανδία.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έκανε ανατιμήσεις άνω του 5% μεσοσταθμικά, είναι προφανές ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κατόρθωσε να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά με «όπλο» την τιμολογιακή πολιτική. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος στο 9μηνο αυξήθηκε κατά 1,05 εκατ. ευρώ -ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση φωτοβολταϊκών για να περιοριστεί η ενεργειακή της επιβάρυνση- ενώ το μεταφορικό κόστος κατά περίπου 400.000 ευρώ. Παράλληλα η τιμή του κριθαριού από 20 λεπτά που ήταν το 2021 φέτος ανήλθε σε πάνω από 30 λεπτά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές μιλώντας προς το BD, η παραγωγική λειτουργία της εταιρείας έχει κάθετη δομή, δηλαδή μέσα από ένα σύστημα συμβολαιακής γεωργίας, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ αγοράζει 13.000 τόνους κριθάρι στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - πρόκειται για αγρότες που καλλιεργούν συνολικά περί τα 30.000 στρέμματα από την Θεσσαλονίκη ως το Διδυμότειχο.

Επίσης διαθέτει ένα από τα δύο βυνοποιία που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, που πουλάει βύνη στις περισσότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες, καθώς και στην Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας παράγει στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας σε ρόφημα το παραδοσιακό τσάι του βουνού -ως το 2019 λειτουργούσε ξεχωριστή εταιρεία και αυτή τη χρονιά απορροφήθηκε- μία δραστηριότητα που αποφέρει περί το 1 εκατ. ευρώ στο σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας.

πηγή: businessdaily.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη Λιγότερα Συμβόλαια Για Κριθάρι Βύνης Από Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Γιώργος Λαμπίρης

Διπλή ανάγνωση θα έχει η φετινή χρονιά για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε επίπεδο συνεργασίας με τους παραγωγούς, με την εταιρεία αφενός να επιδιώκει την πιστοποίηση από την TUV Austria Hellas του 50% των ποσοτήτων που θα παραλάβει σε ό,τι αφορά τη χρήση έξυπνων γεωργικών πρακτικών και βιώσιμων καλλιεργητικών μεθόδων.

Prairie - Punch
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Prairie Artisan Ales.

Carlsberg: Υψηλότερα Των Εκτιμήσεων Κέρδη Και Έσοδα
capital.gr

Η Carlsberg αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το έτος και εξέδωσε νέο, μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών, μετά από την ανακοίνωση υψηλότερων από ό,τι αναμενόταν εσόδων και όγκων για το α' τρίμηνο.

Burial - To Streak Blood Across My Brow / A Redesign For The Nature Of Humankind / This Feasting Tempest Of Death At The Temple Of Dissatisfaction
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Burial Beer Co.

Το Oktoberfest Πάει Στην Κίνα
tomanifesto.gr

Ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ μπύρας του κόσμου, το Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest) του Μονάχου, θα πραγματοποιηθεί στην κινεζική πόλη Κουνμίνγκ, την πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Γιουνάν, από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου.

Ommegang - Everything Nice
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Brewery Ommegang.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Anchorage - Follow Us
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Saint Arnold - Double Art Car
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Anniversary Ale: 24
Γιώργος Ιορδανίδης
Amager - Panzer
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το