English Greek
07
Πεμ, Δεκ
49 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Τουρισμός Κρατάει Το Κλειδί Ανάπτυξης Της Ελληνικής Ζυθοποιίας

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σημαντικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η αγορά της μπύρας, δεδομένης της επίδρασης που δέχεται από την πανδημία, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.

Ξεκινώντας από το 2020 η αγορά στο σύνολό της συρρικνώθηκε περίπου στα 3 εκατ. εκατόλιτρα από τα 3,9 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν η κατανάλωση το 2019. Ωστόσο μέρος της κατανάλωσης που χάθηκε - αν και όχι ικανό να καλύψει το κενό - μεταφέρθηκε στα σούπερ μάρκετ, όπως φαίνεται από τους πίνακες που ακολουθούν.

Η επίδραση από τη μείωση του τουρισμού
Οι ίδιες πηγές τοποθετούν τα 600 χιλ. εκατόλιτρα που χάθηκαν συνολικά για την αγορά μπύρας το 2020 σε απώλειες που προέρχονται από τη μείωση της προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας και τα υπόλοιπα 300 χιλ. εκατόλιτρα συνδέονται με την εγχώρια κατανάλωση και τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως επισημαίνουν σχετικά, η συρρίκνωση της κατανάλωσης που συνδέεται με τους Έλληνες καταναλωτές είναι μεν ορατή, χωρίς ωστόσο να είναι καθοριστική για τον κλάδο, καθώς κινήθηκε στα επίπεδα του 10%. Επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας συνδράμουν περίπου 18%-20% επί των πωλήσεων πολλών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για την μπύρα.

Εκτιμούν επομένως ότι η επανέναρξη των καταστημάτων εστίασης δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις πωλήσεις της μπύρας, προτάσσοντας ως κύριο στοιχείο επαναφοράς του κλάδου τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστική πάντως η πρόσφατη αναφορά του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσου, βάσει της οποίας ο αρχικός στόχος για ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019 στον τουρισμό, φαντάζει πλέον ως επιεικώς αισιόδοξος.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο τις μετριασμένες πλέον προσδοκίες στον τουρισμό, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η αγορά μπύρας θα επανέλθει μερικώς φέτος - σε καμία όμως περίπτωση ολοκληρωτικά - στα επίπεδα κατανάλωσης του 2019.

Μεγαλύτερες του προσδοκώμενου οι αντοχές για τους μικρούς ζυθοποιούς
Αναφορικά με τις αντοχές των μικρών ζυθοποιών η αγορά εκτιμά ότι είναι μεγαλύτερες του αναμενόμενου, δεδομένης της σημαντικής ελαστικότητας σε επίπεδο κόστους, λόγω του ότι οι περισσότερες μικροζυθοποιίες απαρτίζονται κυρίως από τους ιδρυτές τους και το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους. Ταυτόχρονα ως μονόδρομος προβάλλονται οι συνέργειες μεταξύ μεγαλύτερων παικτών και μικρότερου βεληνεκούς παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση να αποτελεί και η πρόσφατη συνεργασία που έκανε η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης διανέμοντας τα προϊόντα της ζυθοποιίας Χαλκίδος, Elixis Brewery, γνωστή από τις μπύρες Delphi και Marea. Ζητούμενο για τους μεγάλους αποτελεί η συμπληρωματικότητα σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, όπου με τέτοιας μορφής συνεργασίες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν στη γκάμα τους και μπύρες περιορισμένης παραγωγής.

Την ίδια στιγμή ζητούμενο αποτελεί να φανεί σε τι βαθμό θα αποδώσει για παίκτες όπως είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η είσοδος στα αλκοολούχα με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Bacardi στην Ελλάδα, εισερχόμενη ουσιαστικά σε έναν τομέα που δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της. Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε και επίσημα να τρέχει από 1η Απριλίου, δεδομένου ότι έως και το τέλος Μαρτίου τη διανομή της Bacardi στη χώρα μας είχε η εταιρεία Άμβυξ.

Οι νέες τάσεις για εποχικές και φρέσκες μπύρες και το διακύβευμα του μάρκετινγκ
Εξέχουσας σημασίας είναι η ωρίμανση της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας, ούτως ώστε να αποκτήσει περισσότερο καινοτόμο πρόσωπο τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε επίπεδο μάρκετινγκ. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται λείπουν επί του παρόντος προσπάθειες ανάλογες με αυτές του εξωτερικού όπως είναι για παράδειγμα οι εποχικές μπύρες (seasonal beers), ενώ και οι φρέσκιες μπύρες είναι μία ακόμα τάση που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική στροφή για πολλές εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση οι φρέσκιες μπύρες λόγω της φύσης τους απαιτούν ταχύτητα στην διανομή και ασφάλεια δικτύου κατά την μεταφορά τους λόγω της ευπαθούς φύσης τους. Στον τομέα του μάρκετινγκ αυτό που λείπει από τους μικρούς παίκτες είναι εκτός από τις μεθόδους προώθησης των προϊόντων στην αγορά και η ύπαρξη δικτύων σε συνδυασμό με την κατάλληλη παρουσίαση των εκάστοτε ετικετών της μικρής ζυθοποιίας στην αγορά.

Για τους μεγαλύτερους παίκτες ήδη βλέπουμε να υφίσταται κινητικότητα στον εμπορικό τομέα με διαφημιστικές καταχωρήσεις, μετά τα εξόχως περιορισμένα μπάτζετ - σε μία προσπάθεια περιορισμού λειτουργικών δαπανών - που διατέθηκαν την περασμένη χρονιά.

Δυναμική στα σούπερ μάρκετ
Εξετάζοντας την ευρύτερη πορεία της αγοράς, βάσει των στοιχείων που μας παραχώρησε η Ελένη Στάθη, Senior Client Delivery Analyst της Nielsen IQ για τις πωλήσεις μπύρας στα σούπερ μάρκετ, αυτό που αντικατοπτρίζεται είναι ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο συγκεκριμένο κανάλι αγοράς κατά 6,3%, ενώ σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν οι μπύρες με 0% αλκοόλ. Παρόλ' αυτά τα σούπερ μάρκετ από μόνα τους δεν είναι ικανά όπως αποδείχτηκε να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών από την επιτόπια κατανάλωση (εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ κλπ). Εντονότερη πάντως ήταν η ανάπτυξη για τη μπύρα στα σούπερ μάρκετ κατά τους πρώτους μήνες του 2021 (έως και 14 Μαρτίου), όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία. Σε ό,τι αφορά τον μηλίτη, κινήθηκε με μονοψήφιο ποσοστό πτωτικά το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ωστόσο κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς (έως 14 Μαρτίου) παρουσιάζει ισχυρό ποσοστό ανάπτυξης.

πηγή: agronews.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Vivant - Dávno
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Brewery Vivant.

Abita - Jockamo
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Abita Brewing Co.

Pinta Barrel - Perception / Hive / Direction
Γιώργος Ιορδανίδης

Τρεις νέες ετικέτες κυκλοφόρησε η Pinta Barrel Brewing.

Black Raven - West Coast IPA
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Black Raven Brewing Co.

Modern Times - Neon Campfire
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα αναμένεται από την Modern Times Beer.

Mikkeller - Limbo Series
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα σειρά, με τέσσερεις νέες ετικέτες, εγκαινίασε η Mikkeller.

Άλλα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Heavy Seas - Glacier Froot
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - Joose Cannon Fuzzy Navel
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Berries And Queens
Γιώργος Ιορδανίδης
Heavy Seas - F*ck 2020
Γιώργος Ιορδανίδης
Funky Buddha - Morning Wood
Γιώργος Ιορδανίδης

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το