Η αναβαθμισμένη παραγωγική δυναμικότητα μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων 30 εκατ. ευρώ, η «αναρρίχηση» στο Top-3 της ελληνικής αγοράς και οι φιλοδοξίες της ΕΖΑ για διεθνή επέκταση.
Τους καρπούς από την ωρίμανση του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος 30 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε πριν το 2015 -μέσα στη «φωτιά» της κρίσης- και πλέον προσδίδει ισχυρό momentum ανάπτυξης, θερίζει πλέον η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), η οποία τρέχει με ρυθμούς αύξησης τζίρου 38% φέτος συγκριτικά με το 2020.
Όπως δήλωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφος στην Αταλάντη ο πρόεδρος της εταιρείας, Αθανάσιος Συριανός, φέτος η ΕΖΑ αναμένει πωλήσεις 34 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας στο ιστορικά καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε την προ Covid περίοδο του 2019, με τζίρο 36 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημειώνει ότι φέτος θα υπάρξει ιστορικά μεγάλο EBITDA που θα φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Συριανός τονίζει ότι «είμαστε σε ανοδικό κύκλο για όλη την αγορά της μπύρας, καθώς ο τουρισμός ανακάμπτει, ενώ ακόμη καλύτερο αναμένεται να είναι το 2022». Πάντως, στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αναπόφευκτες είναι οι ανατιμήσεις. Ο κ. Συριανός αναφέρει ότι νομοτελειακά θα υπάρξουν ανατιμήσεις, καθώς η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, συνδυαστικά με την αύξηση του μεταφορικού κόστους, αλλάζει τα ισχύοντα δεδομένα.
Οι μεγάλες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η γραμμή για τη φιάλη που έφτασε τα 10 εκατ. ευρώ, η γραμμή κουτιού αλλά και τα pet, έχουν ανεβάσει επίπεδο την εταιρεία, που αποκτά σημαντική παραγωγική δυναμικότητα όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για να «ανοιχτεί» σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Η νέα υπερσύγχρονη γραμμή συσκευασίας κουτιών μπύρας, που εντάσσεται στο συνολικό πλάνο επενδύσεων της εταιρείας, ύψους 29,8 εκατ. ευρώ της τελευταίας 7ετίας, έχει μεγάλη δυναμικότητα. Παράγει 30.000 κουτιά των 330 ml ανά ώρα, και 28.000 κουτιά των 500 ml ανά ώρα, έχοντας συνολική δυνατότητα παραγωγής 200.000.000 κουτιών ετησίως, αναδεικνύοντας τη μονάδα αυτή ως την πλέον σύγχρονη στα Βαλκάνια. Το εργοστάσιο έχει παραγωγική δυναμικότητα 600 τόνων μπύρας το εξάωρο.
Σύμφωνα με τον κ. Συριανό, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής στην αγορά μπύρας, που θα μπορεί επάξια να εξάγει, όχι μόνο το προϊόν του ζύθου, αλλά γαστρονομικό πολιτισμό και κουλτούρα από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία πειραματίζεται διαρκώς σε νέα προϊόντα που θα συνδέονται περισσότερο με τη χώρα μας, όπως η δημιουργία μπύρα από σταφίδες, προϊόν το οποίο «παλεύει» εδώ και δύο χρόνια, αλλά και μπύρα που θα παράγεται με συνδυασμό προϊόντων ή υποπροϊόντων κρασιού.
Συνάμα, η εταιρεία που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τη σχολή ζυθοποιών ώστε να βγει μια νέα γενιά ζυθοποιών - βυνοποιών στη χώρα μας, συνεργάζεται με το ελληνικό κράτος και το υπουργείο παιδείας που αποφάσισε να εξελίξει τη συγκεκριμένη σχολή σε τμήμα ΙΕΚ στη Λαμία, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του. Η ΕΖΑ απασχολεί 180 εργαζομένους.
Πώς η κρίση έγινε ευκαιρία ανάπτυξης
Όπως και πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες αναψυκτικών, τροφίμων, σνακ κ.λπ. η ΕΖΑ είδε μέσα στη δεκαετή κρίση των μνημονίων και της πτώχευσης ευκαιρία ανάπτυξης, τέτοια που, αν δεν είχε έρθει η κρίση, δε θα υπήρχε. Ο κ. Συριανός διέβλεψε έγκαιρα ότι τα ελληνικά brands μέσα στην κρίση ήρθαν με εξαιρετικά έντονο τρόπο στο προσκήνιο σημειώνοντας ανάπτυξη έναντι των ξένων.
Οι καταναλωτές ως μια πράξη αντίστασης απέναντι στους δανειστές ή ως μια ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής ή απλώς επειδή «ανακάλυψαν» ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, στράφηκαν προς αυτές τις μπράντες, δημιουργώντας ένα «κύμα» στήριξης, το οποίο αξιοποίησε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ΕΖΑ.
Μέσα στην κρίση προχώρησε σε επιθετική πολιτική και ύστερα από την είσοδο νέων επενδυτών (Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου) από το 2013, έκανε αύξηση κεφαλαίου, δημιούργησε νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρόνισε όλες τις εγκαταστάσεις, ανεβάζοντας επίπεδο την εταιρεία, που από μικροζυθοποιία πέρασε στη μεγάλη κατηγορία.
Μάλιστα, με όχημα την καμπάνια «Διεκδικούμε χώρο για την Ελλάδα», η εταιρεία «έχτισε» πάνω στη στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα ελληνικά προϊόντα και την εγχώρια παραγωγή, φτάνοντας πλέον να είναι η τρίτη σε όγκους και πωλήσεις ζυθοποιία στην Ελλάδα -πίσω από Αθηναϊκή και Ολυμπιακή Ζυθοποιία- με μερίδιο αγοράς περί το 10%, έχοντας παράλληλα κάνει σημαντικά βήματα εξαγωγών.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την τελευταία 12ετία από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας δεκάδες μικροζυθοποιίες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, διεκδικώντας και παίρνοντας αμέσως μερίδια αγοράς, ακριβώς λόγω της στροφής του καταναλωτικού κοινού προς τα ντόπια προϊόντα.
Ο φιλόδοξος στόχος των εξαγωγών
Όπως τόνισε ο κ. Συριανός, αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές για την ΕΖΑ είναι περίπου στο 10% των όγκων και στο 8% του τζίρου. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι οι εξαγωγές να φτάσουν να αποτελούν το 1/3 του συνολικού τζίρου της Ζυθοποιίας Αταλάντης. Σήμερα η εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε 37 συνολικά χώρες και στις πέντε ηπείρους, μεταξύ των οποίων Αλβανία, Κύπρο, Μάλτα, Ισραήλ, Αυστραλία, Κορέα, Νότια Αμερική και χώρες της Άπω Ανατολής. Μέσα από διαρκείς μελέτες και πειραματισμούς, λανσάρει και νέα προϊόντα, όπως μη αλκοολούχα ροφήματα για τον αραβικό κόσμο, όπου ο κ. Συριανός βλέπει έναν «ωκεανό» ευκαιριών μεγάλης ανάπτυξης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ αναφέρεται στα τεράστια περιθώρια που υπάρχουν για τις ελληνικές εταιρείες στο να κοιτάξουν περαιτέρω την εξωστρέφειά τους. «Το Κάιρο είναι δύο Ελλάδες πληθυσμιακά, ενώ το ίδιο είναι και η Κωνσταντινούπολη», σημειώνει στο BusinessDaily.gr. «Αν η εταιρεία μας - ή και οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία - καταφέρει και πάρει το 0,5% της Αιγυπτιακής αγοράς αναψυκτικών, αυτό θα σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τις ελληνικές πωλήσεις της!».
Εξηγώντας τη στρατηγική για τις εξαγωγές, ο κ. Συριανός σημειώνει ότι «η σωστή επιλογή και επικέντρωση σε αγορές στις οποίες η εταιρεία μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα κρίνεται απαραίτητη. Έτσι, πρωταρχικός στόχος για περαιτέρω εξάπλωση είναι οι αγορές των Βαλκανίων, των χωρών της Μεσογείου, της ΝΑ Ασίας αλλά και αγορές της κεντρικής Ευρώπης».
Η Löwenbräu και ο Δ. Δασκαλόπουλος
Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης δεν είχε πάντα τη σημερινή της μορφή, όπου πλέον αποτελεί μια αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία. Δημιουργήθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπύρας (Löwenbräu) και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Παράλληλα η εταιρεία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.
Το 1998, η οικογένεια Συριανού, εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική εταιρεία υπό μορφή management buy-out με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πλέον, η ΕΖΑ εδώ και χρόνια λειτουργεί ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, όμως κέρδος της είναι η... προίκα (γερμανικής) τεχνογνωσίας που έχει κληρονομήσει, την οποία «παντρεύει» με την ελληνική κουλτούρα.
Το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund Damma Holdings (συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου) να μπαίνει στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής, δίνοντας νέα δυναμική στα αναπτυξιακά σχέδια της ΕΖΑ. Το 66,1% περίπου της εταιρείας ελέγχει σήμερα ο κ. Αθανάσιος Συριανός και το υπόλοιπο 33,9% η Damma Holdings.
Οι μπύρες που παράγει
Η Ζυθοποιία Αταλάντης, παράγει στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της προϊόντα όπως η ζ εζα Premium Pilsner, η οποία αποτελεί τη σύγχρονή ελληνική πρόταση στις μπύρες premium, την Pils Hellas, μια pilsener που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως εθνική μπύρα, την Blue Island, την πρώτη ελληνική καλοκαιρινή μπύρα, την Berlin που παράγεται σύμφωνα με τον Γερμανικό Νόμο Αγνότητας, την Odyssey Red και την Odyssey White. Επίσης εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα όπως Krombacher, Arcobräu και Gulden Draak.
πηγή: businessdaily.gr