Στα 4 εκατ. ευρώ η επένδυση, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή της νέας μονάδας της μικροζυθοποιίας Νήσος στην Κόρινθο, με την οποία η επιχείρηση του Αλέξανδρου Κουρή και της Μάγιας Τσόκλη σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυναμικότητα αλλά και να ρίξει νέα σήματα στην αγορά.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η άδεια εγκατάστασης, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Στην Τήνο, στην εγκατάσταση που έχουμε, δεν μπορούμε να παράγουμε περισσότερο προϊόν, το ζυθοποιείο έχει φτάσει στα όριά του, στα περίπου 10.000 εκατόλιτρα ετησίως», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Κουρής.
Νέα τοπική μπύρα
Σύμφωνα με τα σχέδια της επιχείρησης, στην νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Κόρινθο, πέρα από την «Νήσος», θα παραχθεί και μια καινούργια τοπική μπύρα, καθώς και μπύρες «ικανές» για παλαίωση.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, πρόκειται για μια «πράσινη» μονάδα, η οποία θα λειτουργεί σύμφωνα με όλα τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας και με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η επένδυση είναι ύψους 4 εκατ. Ευρώ και αφορά την παραγωγή μπύρας σε επιστρεφόμενη φιάλη και βαρέλι.
Ο ακριβής χρόνος έναρξης των εργασιών ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, δεδομένου ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης των πλάνων ανάπτυξης που είχε ετοιμάσει πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, που έφερε τρομερές αυξήσεις στην ενέργεια και στα υλικά οικοδομής και συσκευασίας.
«Το κόστος της γυάλινης φιάλης έχει αυξηθεί 70%», αναφέρει ενδεικτικά ο επιχειρηματίας. Φέτος, οι εξαγωγές της εταιρείας αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο η παραγωγή προς το παρόν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την αύξηση της ζήτησης.
Οι πωλήσεις, όμως, είναι το μικρότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. «Το 2022 είχε ξεκινήσει με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά το κόστος της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας είναι πλέον τεράστιο πρόβλημα», εξηγεί.
«Απροετοίμαστη η Ελλάδα για το ενεργειακό»
Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας, εκτός από τις διεθνείς συνθήκες, ο κ. Κουρής εκτιμά ότι «η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη», δεδομένου ότι, παρά τις επενδύσεις που γίνονται στην πράσινη ενέργεια, δεν υπάρχουν οι υποδομές να τις υποστηρίξουν. «Για παράδειγμα, οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια δεν μπορούν να συνδεθούν γιατί δεν τις σηκώνει το υπάρχον δίκτυο. Επίσης, μια εταιρεία δεν μπορεί να προμηθευτεί απευθείας ενέργεια από έναν πάροχο χωρίς τη μεσολάβηση του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που συμβαίνει χρόνια τώρα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», επισημαίνει.
«Στην Τήνο, αν θέλω να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό, θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για να βγει η άδεια», αναφέρει.
Ο κ. Κουρής τονίζει ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα «κανονικό» δεδομένων των συνθηκών- κόστος ενέργειας για όσους επιχειρούν στην Ελλάδα. «Κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι υγιείς αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις», σημειώνει.
«Πρέπει να επαναρρυθμιστεί το ενεργειακό οικοσύστημα στην Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή, χάνουμε μεγάλο ποσοστό του μεικτού μας κέρδους, εξαιτίας της αύξησης της ενέργειας. Αν κάνουμε αυξήσεις στο ράφι σε σχέση με την αύξηση του κόστους μας, θα βγούμε εκτός αγοράς. Είναι όμως δύσκολο να πουλάς προϊόντα, αλλά τελικά να μη βγάζεις χρήματα», καταλήγει.
«Δεν είναι όλες ίδιες...»
Όπως αναφέρει ο κ. Κουρής, το 85% των πρώτων υλών της Νήσος προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ το 95% του λυκίσκου εισάγεται από την Ευρώπη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η συγκεκριμένη μπύρα βρέθηκε να έχει την ίδια βιοδραστικότητα με το κόκκινο κρασί. «Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι όχι, δεν είναι όλες οι μπύρες ίδιες», τονίζει με περηφάνια ο κ. Κουρής.
πηγή: ypaithros.gr