Πολλά και σημαντικά προβλήματα που αφορούν την εμφιάλωση, αλλά και γενικότερα την παραγωγή της μπύρας στην Ελλάδα, τα οποία μάλιστα έρχονται σε άμεση συνάρτηση με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις ανατιμήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικροζυθοποιοί της χώρας.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της μικροζυθοποιίας στο GRTimes, το πρόβλημα αφορά κυρίως την εισαγωγή μπουκαλιών, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ως βασικό προμηθευτή εταιρεία κατασκευής με έδρα την Ουκρανία.
«Είχαμε τεράστιο θέμα με τα μπουκάλια της μπύρας, τα οποία προμηθευόμασταν από εργοστάσιο της Ουκρανίας. Λόγω του πολέμου, το εργοστάσιο έκλεισε αρχικά, και για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα βρεθήκαμε στον αέρα, διότι δεν είχαμε που να βάλουμε το προϊόν μας. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα το εργοστάσιο άνοιξε ξανά, όμως αυτό συνοδεύτηκε και από μία διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση. Με λίγα λόγια το μπουκάλι από 12 λεπτά έφτασε να πωλείται 17 λεπτά. Σε αυτό προσθέστε τις μειώσεις στις ποσότητες που μας στέλνουν, καθώς επίσης και το γεγονός ότι μετά την έναρξη του πολέμου, ζητούν πλέον προπληρωμή, γεγονός που μας δυσκολεύει αρκετά» σημειώνει στο GRTimes, ο ιδιοκτήτης της ετικέτας «Valtinger», Θανάσης Μισάλτης.
Ο ίδιος αναφερόμενος και σε ενδεχόμενες ελλείψεις ή αυξήσεις που φημολογείται ότι θα υπάρξουν στη βύνη σημειώνει ότι «η τιμή της βύνης για φέτος τουλάχιστον δεν αναμένεται να αυξηθεί. Ουσιαστικά θα προστεθεί σε έξτρα τιμολόγια που αφορούν το κόστος της ενέργειας. Επιπλέον, η ζυθοποιία που προμηθεύει με βύνη τις περισσότερες μικροζυθοποιίες της χώρας, θα περιορίσει για φέτος τις εξαγωγές της, προκειμένου να καλύψει την εγχώρια αγορά».
Αυξήσεις στα καπάκια και στην ενέργεια
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας και ιδιοκτήτης της «Πρότυπης Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης», Άγγελος Κανιατσάκης υπογραμμίζει στο GRTimes για το θέμα της εμφιάλωσης πως «κι εμείς προμηθευόμαστε μπουκάλια από τον Έλληνα αντιπρόσωπο του εργοστασίου της Ουκρανίας. Εξαιτίας του πολέμου, δεν γνωρίζαμε εάν θα καταφέρουν τελικά να στείλουν το προϊόν. Τώρα, εκτός από την καθυστέρηση που σημειώθηκε μας ζητούν και προπληρωμές. Εμείς ως εταιρεία θέλουμε τον μήνα τουλάχιστον 50.000 μπουκάλια, δηλαδή χρειαζόμαστε περίπου 12.000 ευρώ για ένα προϊόν που θα το αποθηκεύσουμε και θα το πουλήσουμε τον επόμενο μήνα».
Επιπλέον, ο κ. Κανιατσάκης δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε άλλα είδη που βοηθούν στην εμφιάλωση, τα οποία επίσης έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα «το καπάκι αυξήθηκε από 0.09 το λεπτό στο 1,5 λεπτό, τα μεταφορικά περίπου 5% με 10%, ενώ τα χαρτοκιβώτια από τα 0.16 λεπτά εκτοξεύθηκαν στα 0.21 λεπτά. Ήταν πολύ δύσκολα για εμάς να ανταπεξέλθουμε με βάση αυτές τις αυξήσεις. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι προχωρήσαμε σε αύξηση πώλησης του προϊόντος της τάξεως του 5% προκειμένου να μειώσουμε τη ζημία και να αυξήσουμε με κάποιο τρόπο το κέρδος».
Τέλος, αναφερόμενος σε άλλες ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί αυτή τη δύσκολη εποχή για τους μικροζυθοποιούς ο ιδιοκτήτης της «Πρότυπης Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης» σημειώνει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 4% με 5% στην παραγωγή της μπύρας τη βλέπουμε να έρχεται από την ενέργεια για να την κρυώσουμε και από το πετρέλαιο για να την παράγουμε. Η βύνη που αγοράζουμε δεν αυξήθηκε ως προς τον τόνο, αλλά εξαιτίας της ενέργειας. Ουσιαστικά η ζυθοποιία που μας προμηθεύει μας κόβει ένα έξτρα τιμολόγιο για το ενεργειακό κόστος. Αύξηση στην πρώτη ύλη προς το παρόν δεν υπάρχει».
πηγή: grtimes.gr