English Greek
29
Σαβ, Ιουν
28 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μπύρα: Οι Ζυθοποιίες «Παγώνουν» Νέες Αυξήσεις Στις Τιμές - Πόσο Ανέβηκαν Την Τελευταία Τριετία

Ελλαδα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στον... πάγο βάζουν οι ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα νέες ανατιμήσεις στις μπύρες.

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα η τιμή της μπύρας να αυξηθεί έως και 40%, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μικρή διόρθωση στο κόστος της βασικής πρώτη ύλης, της βύνης, γεγονός που τους επιτρέπει να κρατήσουν σταθερές τις τιμές στο ράφι.

Ο κλάδος αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, που οδήγησε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τιμή της βύνης, από τα 450-500 ευρώ ο τόνος το 2021 στα 750 ευρώ το 2022, ενώ πέρυσι άγγιξε ακόμα και τα 880 ευρώ ο τόνος. «Φέτος η τιμή έχει υποχωρήσει μεν, αλλά δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Κινείται στα 750 ευρώ ο τόνος. Έτσι, κι εμείς μπορούμε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές της μπύρας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια μικρή διόρθωση παρατηρείται και στην τιμή των γυάλινων φιαλών, οι τιμές των οποίων εκτινάχθηκαν την προηγούμενη τριετία κατά 60%, από τα 0,19 ευρώ στα 0,40 ευρώ, λόγω της εκρηκτικής ανόδου του ενεργειακού κόστους. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι ζυθοποιίες προμηθεύονταν τις φιάλες από την Ουκρανία, όπου δραστηριοποιούνταν 10 υαλουργίες με μεγάλα εργοστάσια.

Στον αντίποδα, ανησυχία προκαλεί στον κλάδο η νέα άνοδος που καταγράφεται στη χονδρική αγορά ενέργειας, ενώ αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί το μεταφορικό κόστος, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. «Η πιο σημαντική ανατίμηση παρατηρείται πλέον στα υλικά συσκευασίας, στα κουτάκια», προσθέτει ο κ. Παναγιώτου.

Παρ' όλα αυτά, οι τιμές στα ράφια έχουν σταθεροποιηθεί και δεν αναμένονται νέες ανατιμήσεις. Άλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η κατηγορία της μπύρας έχει επιδείξει σημαντικές αντοχές απέναντι στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών. «Είναι μια κατηγορία όπου δεν ανεβαίνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Δεν υπάρχουν πολλές άλλες κατηγορίες τροφίμων όπου δεν ανεβαίνουν τα private label», εξήγησε και υπογράμμισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν θα προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων.

Στο ράφι
Αν και οι ζυθοποιοί ισχυρίζονταν ότι οι αυξήσεις των τιμών όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο στα τρόφιμα, στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν ακόμα και το 40%. Ενδεικτικά, ένα κουτί μπύρας 330ml από τα 0,70 ευρώ το 2021, έφτασε στα 0,95 ευρώ το 2022 και το 2023 άγγιξε τα 1,05 ευρώ, τιμή στην οποία διατίθεται μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα, η εξάδα από τα 4,40 ευρώ το 2021, εκτινάχθηκε στα 6,2 ευρώ το 2022 και στα 6,3-6,4 ευρώ το 2023.

«Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και όλες οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν αποφασίσει να μην τις αυξήσουν άλλο. Ενδεχομένως, κάποιες μικρότερες εταιρίες να ανεβάσουν λίγο τις τιμές, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, γύρω το 3%», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.

Στο θέμα της τιμής, πάντως, οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι μεγάλο αγκάθι αποτελεί και η υψηλή φορολογία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τον 4ο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην Ευρώπη, στα 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο και «ανταγωνίζεται» μόνο τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Κατανάλωση
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί υψηλά, στα 36-37 λίτρα κατά κεφαλήν, λόγω τόσο της αυξημένης τουριστικής κίνησης όσο και των αθλητικών γεγονότων, που παραδοσιακά αυξάνουν την κατανάλωση μπύρας. «Η φετινή χρονιά φαίνεται πως θα είναι καλύτερη για τον κλάδο σε σχέση με πέρυσι, καθώς κατά το πρώτο τετράμηνο στη θετική πορεία συνέβαλε και ο καιρός», ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Τιμή μπύρας 330 ml (κουτάκι)
2021: 0,70 €
2022: 0,95 €
2023: 1,05 €
2024: 1,05-1,10 €

Τιμή μπύρας εξάδα
2021: 4,40 €
2022: 6,20 €
2023: 6,3-6,4 €
2024: 6,3-6,4 €

Κόστος Πρώτης Ύλης
Βύνη

2021: 450-500 €/ τόνος
2022: 750 €/ τόνος
2023: 880 €/ τόνος
2024: 750-800 €/ τόνος

πηγή: eleftherostypos.gr

Μόνο τα εγγεγραμένα μέλη έχουν το δικαίωμα σχολιασμού των άρθρων.

Διαφήμιση

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Trillium - Coco-Nutter Almond Chunk
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Trillium Brewing Co.

Κορωνοϊός - Τσεχία: Ποτήρια Μπύρας Στους Δρόμους Της Πράγας Σε Μια Διαμαρτυρία Κατά Των Περιορισμών
naftemporiki.gr

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ποτήρια μπύρας τοποθετημένα στο έδαφος, με αναμμένα κεράκια στο εσωτερικό τους: με αυτόν τον τρόπο εστιάτορες και ιδιοκτήτες παμπ στην Πράγα επέλεξαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν εναντίον των περιορισμών κατά της Covid-19, που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Horus / Omnipollo - Feather Pluckin'
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Omnipollo, κυκλοφόρησε η Horus Aged Ales.

Offshoot - Papaya Playa
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα κυκλοφόρησε η Offshoot Beer Co.

Νέα HR Director Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία
euro2day.gr

Η Αλίκη Γκοβόσδη, στέλεχος της εταιρείας, αναλαμβάνει επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Thornbridge / Track - Dancing Horses
Γιώργος Ιορδανίδης

Μια νέα ετικέτα, σε συνεργασία με την Track Brewing Co., κυκλοφόρησε η Thornbridge Brewery.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το