English Greek
19
Παρ, Απρ
38 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ακόμη Και Ένα Hangover Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η περιστασιακή υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα τοξινών στο αίμα.

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένα «πάρτι», μια στο τόσο, ως προς την περιστασιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια βραδιά ξέφρενου ποτού μπορεί να οδηγήσει στη «διαρροή» βακτηρίων από το έντερο με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση τοξινών στο αίμα.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, που διεξήγαγαν τη μελέτη, υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες τοξίνες «ξυπνούν» τον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τον πυρετό, τις φλεγμονές και την καταστροφή των ιστών του οργανισμού.

«Διαπιστώσαμε ότι μια μόνο φορά περιστασιακής υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ενός υγιούς ατόμου» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Γκιονγκί Ζάμπο. «Από τις παρατηρήσεις μας φάνηκε ότι και μία μόνο φορά υπερκατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να αποβεί πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως περιστασιακή υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται η κατανάλωση πέντε αλκοολούχων ποτών και άνω για τους άνδρες και τεσσάρων ποτών και άνω για τις γυναίκες, μέσα σε διάστημα περίπου δύο ωρών, ανάλογα με το σωματικό βάρος του καταναλωτή.

Βραχυπρόθεσμα η υπερκατανάλωση αλκοόλ μια στο τόσο θεωρείται επικίνδυνη καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο τραυματισμού (εξαιτίας της μη νηφαλιότητας το άτομο είναι πιο επιρρεπές σε ατυχήματα κάθε είδους). Μακροπρόθεσμα πάλι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και σε άλλα ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Σοβαρές οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό
Για να μπορέσουν να αξιολογήσουν την επίδραση της περιστασιακής υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό οι επιστήμονες ζήτησαν από 11 άνδρες και 14 γυναίκες να καταναλώσουν αρκετό αλκοόλ ώστε τα επίπεδά του στο αίμα τους να αγγίξουν τα 0,08 γρ./δεκατόλιτρο αίματος μέσα σε διάστημα μιας ώρας.

Στη συνέχεια, και ανά 30 λεπτά επί τέσσερις ώρες, οι ειδικοί λάμβαναν δείγμα αίματος από τους εθελοντές. Η δειγματοληψία επαναλήφθηκε 24 ώρες αργότερα.
Εκτόξευση ενδοτοξινών στο αίμα

Οι επιστήμονες είδαν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων των ενδοτοξινών στο αίμα. Οι ενδοτοξίνες είναι τοξίνες που «φιλοξενούνται» στα τοιχώματα των βακτηριακών κυττάρων και απελευθερώνονται από αυτά κατά την καταστροφή των κυττάρων.

Εντόπισαν ακόμα ίχνη βακτηριακού DNA στο αίμα των εθελοντών, γεγονός που έδειχνε ότι τα βακτήρια είχαν διαπεράσει το έντερο. Συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ και ενδοτοξινών στο αίμα τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον χρόνιο αλκοολισμό με την εντερική διαπερατότητα. Κάτι τέτοιο, κατά τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει στη διαρροή επικίνδυνων ουσιών μέσω των εντερικών τοιχωμάτων και στο «ταξίδι» τους σε άλλα σημεία του οργανισμού μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

πηγή: tovima.gr

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάλτε Μια Πρέζα Από Αυτό Στη Μπύρα Σας Και Θα Ξεχάσετε Το Φούσκωμα
kipos.firenews.video

Οι λάτρεις της μπύρας αντιμετωπίζουν πάντα ένα πρόβλημα - το φούσκωμα. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο χάρη στο οποίο αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Η Μπύρα Μπορεί Να Είναι Το Κλειδί Για Την Πρόληψη Της Νόσου Αλτσχάιμερ, Απίθανο; Κι Όμως Πιθανό
theissue.gr

Τα εκχυλίσματα λουλουδιών λυκίσκου που βρίσκονται στη μπύρα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μπύρα Πριν Το Ποτό Ή Ποτό Πριν Την Μπύρα Για Να Γλιτώσεις Το Hangover;
Νίκη Μπάκουλη

Μελέτη αποσαφηνίζει αν φταίει η σειρά με την οποία καταναλώνουμε διαφορετικά είδη αλκοόλ για το δράμα που ζούμε την επόμενη ημέρα. Η μπύρα έχει ενοχοποιηθεί για το hangover, όταν καταναλώνεται πριν τα ποτά σε μια έξοδο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους Γερμανούς αν κάποιος πιει ποτό πριν την μπύρα, μετριάζει το hangover. Τελικά, τι ισχύει;

Τα Δύο Λάθη Που Κάνετε Όταν Πίνετε Αλκοόλ
onmed.gr

Την περίοδο των γιορτών είναι δύσκολο να αποφύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο την επόμενη μέρα να βιώσουμε δυσάρεστο hangover.

Ποιοι Δεν Πρέπει Ποτέ Να Πίνουν Μπύρα - Και Είναι Πολλοί
healthstories.gr

Είτε πηγαίνετε στο μπαρ μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, είτε απλά θέλετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι μια ζεστή μέρα, η μπύρα είναι αναπόσπαστο μέρος της τακτικής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.

Κρασί vs Μπύρα: Ποιο Αυξάνει Περισσότερο Το Σπλαχνικό Λίπος
cibum.gr

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το