Δύο κουτάκια μπύρας ή δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.
Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέλυσαν δεδομένα υγείας για τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούνταν για έως και οκτώ χρόνια.
Όσοι έπιναν ένα κουτάκι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, ενώ εκείνοι που έπιναν δύο ποτά καθημερινά, αντιμετώπιζαν κατά 17% χαμηλότερο κίνδυνο.
Όποιος κατανάλωνε αλκοόλ σε υψηλότερες ποσότητες όμως, τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα, αντιμετώπιζε κατά 8% υψηλότερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αλκοόλ σε χαμηλότερες ποσότητες μπορεί να προστατεύσει από την άνοια επειδή μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και την πυκνότητα του αίματος, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του στο σώμα.
Η μελέτη δεν απέδειξε ότι το αλκοόλ ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, αντί για κάποιον άλλο παράγοντα, όπως η διατροφή ή η γενετική. Βασίστηκε επίσης στις προσωπικές αναφορές των συμμετεχόντων ως προς τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι συγγραφείς τόνισαν ότι τα μειονεκτήματα του αλκοόλ είναι περισσότερα από τα πιθανά οφέλη του.
Προηγούμενες μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας υγιών ενηλίκων στη Νότια Κορέα.
Τα δεδομένα προήλθαν από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της χώρας, η οποία προσφέρει δωρεάν εξέταση υγείας σε ασφαλισμένους Κορεάτες άνω των 40 ετών δύο φορές το χρόνο.
Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 55 ετών κατά μέσο όρο και κανένας δεν είχε άνοια στην αρχή της μελέτης.
Όλοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μεταξύ 2009 και 2011 και ρωτήθηκαν πόσες φορές έπιναν αλκοόλ και σε ποια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση.
Περίπου 7-8 χρόνια αργότερα, απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και αν είχαν διαγνωστεί με άνοια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Αυτούς που δεν έπιναν, αυτούς που έπιναν λίγο (λιγότερα από 15 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα ή περίπου ένα ποτό), αυτούς που έπιναν μέτρια (15 έως 30 γραμμάρια αλκοόλ) και αυτούς που έπιναν πολύ (πάνω από 30 g ημερησίως).
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένα τυπικό ποτό περιέχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ. Αυτό ισοδυναμεί με ένα κουτάκι μπύρας 330ml, ένα ποτήρι κρασί ή ένα σφηνάκι αποσταγμένου αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εντοπίστηκαν 100.000 περιπτώσεις άνοιας.
Αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.
πηγή: onmed.gr