17
Κυρ, Νοε
35 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οικο-Μικροζυθοποιία (Μέρος Δ')

Γενικες Πληροφοριες
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Χημική Μηχανική... πριν από το πετρέλαιο.

Στη σημερινή έκδοση της μικροζυθοποιίας επιχειρώ ένα flash back και ανατρέχω στο πρώτο άρθρο της σειράς όπου περιγράφηκαν τα στάδια που περιλαμβάνονται στην πιο συνήθη ερασιτεχνική διαδικασία παρασκευής μπύρας.

Αναμφίβολα όλα τα στάδια που περιγράφονται είναι εξίσου σημαντικά και η επιτυχία του καθενός συνδέεται απόλυτα με την επιτυχία αυτού που προηγείται. Ωστόσο, στο εμπόριο είναι διαθέσιμο το προϊόν των πρώτων σταδίων της διαδικασίας και το οποίο, κάλλιστα, μπορεί ο ερασιτέχνης να χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή της δικής του μπύρας. Σε εκείνη την περίπτωση το στάδιο που μένει να πραγματοποιηθεί είναι κατά βάση η ζύμωση των σακχάρων. Απευθυνόμενοι λοιπόν στον πλέον αρχάριο ζυθοποιό, θεωρούμε τη ζύμωση ως το βασικότερο στάδιο της ζυθοποίησης και κάνουμε μια ανάλυση των επιλογών εξοπλισμού που υπάρχουν.

Ο ερασιτέχνης ζυθοποιός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μια ποικιλία από σετ ζυθοποιίας διαθέσιμα στο εμπόριο. Η επιλογή των σκευών που θα απαρτίζουν το σετ εξαρτάται κυρίως από το που επιθυμεί ο ίδιος να δώσει περισσότερο βάρος. Ποιο είναι το τμήμα της διαδικασίας που θεωρεί πιο σημαντικό ή πιο διασκεδαστικό. Βέβαια η εμπειρία και το οικονομικό παίζουν πάντα ρόλο.

Ώντας πιο συγκεκριμένοι, τα σκεύη που βρίσκει κανείς στο απλούστερο σετ ζυθοποιίας είναι:

 • Βαρελάκι πλαστικό, αλλά food grade, συνήθως 25lt.
 • 1 Ογκομετρικό κύλινδρο 250ml.
 • 1 Κάνουλα που εφαρμόζεται στο βαρελάκι.
 • 1 Αεροπαγίδα που εφαρμόζεται στο καπάκι από το βαρέλι.

Τα παραπάνω 4 περιλαμβάνονται στο σετ με τον ελάχιστο εξοπλισμό. Ακόμα και σε επίπεδο αρχαρίου όμως, θα συνιστούσα την προμήθεια επιπρόσθετα των υπολοίπων αντικειμένων.

 • 1 Θερμόμετρο (είτε υγρών είτε που να επικολλάται στην επιφάνεια του βαρελιού).
 • 1 Σακουλάκι από καπάκια (200τμ.) για γυάλινες φιάλες standard τύπου.
 • 1 Συσκευή για να εφαρμόζει τα καπάκια στις φιάλες.
 • 1 Σετ απολύμανσης του εξοπλισμού και των φιαλών (αποτελείται κατά κανόνα από δύο σακουλάκια, ένα με όξινη καθαριστική σκόνη και ένα με αλκαλική σκόνη).
 • 1 Αναδευτήρα.
 • 1 Δεύτερο Βαρελάκι.
 • Θερμαντικό μανδύα/ζώνη.
 • Ζυγαριά μαγειρέματος.

Αναμφίβολα, για κάποιον που διστάζει να επιχειρήσει να μπει στο χώρο της μικροζυθοποιίας το μέγεθος του βασικού εξοπλισμού δεν είναι ενθαρρυντικός παράγοντας. Ώστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι, κατά κύριο λόγο, δεν πρόκειται για αναλώσιμα. Ο εξοπλισμός αυτός θα είναι χρήσιμος για μεγάλο διάστημα και πολλές δραστηριότητες του μικροζυθοποιού ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο.

Στο δεύτερο κομμάτι αυτής της έκδοσης παρουσιάζεται μία ενδιαφέρουσα καινοτομία.

Πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο ένας ευρεσιτέχνης ζυθοποιός χρησιμοποιεί φακούς τηλεόρασης που έχουν αποσυρθεί και το ηλιακό φως για να θερμάνει το μείγμα της πρώτης ύλης του στα πρώτα στάδια της παραγωγής μπύρας. Η εφαρμογή του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και το αποτέλεσμα απόλυτα ικανοποιητικό.

Σας παραπέμπω να παρακολουθήσετε το βιντεάκι και γιατί όχι να διαβάσετε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Δεν λείπουν και τεχνικές πληροφορίες.

Λίγα λόγια για το είδος των φακών που χρησιμοποιεί ο ευρεσιτέχνης του βίντεο.

Πρόκειται για φακούς Fresnel που πρωτο-χρησιμοποιήθηκαν σε φάρους όντας κατασκευασμένοι από γυαλί. Μια πιο επίκαιρη χρήση των φακών από πλαστικό υλικό πλέον είναι σε τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής. Επειδή και αυτή η εφαρμογή τους έχει ξεπεραστεί η διάθεση μεταχειρισμένων φακών μπορεί να γίνει σε σχετικά χαμηλή τιμή. Αυτό εκμεταλλεύτηκε και ευρεσιτέχνης ζυθοποιός του video και αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια εξοικονομώντας χρήματα και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό των φακών Fresnel είναι ότι αποτελούνται από μια πλειάδα (δυνητικά άπειρων) δαχτυλίων αντί για ένα σφαιρικό φακό. Εν ολίγοις έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση σε μικρότερο όγκο και βάρος.

Για περισσότερα, σας παραπέμπω στο βίντεο, το link στη wikipedia καθώς και ένα link αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε τέτοιο φακό.

{youtube}

}

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο Περισσότερο Μπύρα Πίνεις, Τόσο Πιο Καρπερός Γίνεσαι
ratpack.gr

Η έρευνα που θα σε στείλει σούμπιτο στο μαιευτήριο.

Η Μπύρα Μετά Την Προπόνηση Βοηθά Στην Αποκατάσταση;
Ήβη Παπαϊωάννου

Τα τελευταία χρόνια ίσως έχετε παρατηρήσει πως χορηγοί σε πολλούς αγώνες δρόμου είναι ζυθοποιίες, οι οποίες συνήθως προσφέρουν μπύρες χωρίς αλκοόλ για καλύτερη αποκατάσταση το οργανισμού.

Αλκοόλ Και Οδήγηση
Γιώργος Ιορδανίδης

Τα Χριστούγεννα έρχονται, θα δούμε φίλους, θα βγούμε έξω, θα φάμε περισσότερο από το συνηθισμένο, θα πιούμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω.

Ποτό Χωρίς Το Άγχος Της Ζυγαριάς; Πώς Θα Μειώσουμε Τις Θερμίδες Από Το Αλκοόλ
Γιώργος Ιορδανίδης

«Ακόμα ένα ποτηράκι» μας προτρέπει το γνωστό ελληνικό άσμα, ωστόσο, το ένα ποτηράκι φέρνει το άλλο και τα πολλά ποτηράκια οδηγούν σε κακά... συναπαντήματα με τη ζυγαριά.

Μπύρα-Ασπίδα Στις Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις
Γιώργος Ιορδανίδης

Η μπύρα είναι ένα δημοφιλές ποτό σε πολλούς πολιτισμούς.

Είναι Η Μπύρα Το Νέο Ρόφημα Αποκατάστασης Μετά Την Προπόνηση; Τι Λένε Οι Έρευνες;
coremag.gr

Για την ακρίβεια, μια μπύρα με ποσοστό αλκοόλ έως και 4% είναι ένα καλό ρόφημα αποκατάστασης, αφού περιέχει ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες, ενώ επιταχύνει τη μυϊκή αποκατάσταση.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2019 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το