Νέο βήμα στην ελληνική ζυθοποιία υλοποιεί η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, Νήσος, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο με την αναγνώριση των προϊόντων της σύμφωνα με την βιοδραστικότητα της σύστασής τους σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία και ευζωία.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προέδρου της επιστημονικής επιτροπής της Foodoxys, Δρ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος είχε την ευθύνη να τρέξει την διαδικασία πιστοποίησης για πέντε μπύρες της Νήσος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι μπύρες της εν λόγω ζυθοποιίας προσεγγίζουν τα επίπεδα βιοδραστικότητας που έχει το κόκκινο κρασί. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών της μπύρας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που μπορεί να δώσει προοπτικές για την ανάπτυξη προϊόντων και από άλλες ζυθοποιίες με «ισχυρισμό υγείας», δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προϊόν με ευρύ καταναλωτικό κοινό και έντονη καταναλωτική ισχύ (αντίστοιχα ο τζίρος του κρασιού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 390 εκατ. ευρώ).
Οι βαθμολογίες με βάση τα βιοδραστικά χαρακτηριστικά
Ειδικότερα η Νήσος Greek Island Pilsner βαθμολογήθηκε με 16/20, η Νήσος All Day Organic με 17/20, η Νήσος Θολή και η Νήσος 7 Μποφόρ με 19/20. Η Νήσος Αποκάλυψη απέσπασε βαθμολογία 20/20, επιδεικνύοντας τη μέγιστη βιοδραστικότητα στο σύνολο των βιοχημικών ελέγχων που υποβλήθηκε. Η βαθμολογία προέκυψε μετά από ανάλυση και σύγκριση 24 ζύθων που διακινούνται στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τη Νήσος η χαμηλότερη βαθμολογία που αποτυπώθηκε με βάση το πρότυπο AFQ ήταν 9/20, ενώ ο μέσος όρος της βαθμολογίας και για τα 24 δείγματα ήταν 12/20.
Η πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση
Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς της Νήσος υλοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και επί της ουσίας αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για άλλες ζυθοποιίες, ούτως ώστε να διερευνήσουν τα χαρακτηριστικά εκείνα της μπύρας που θα μπορούσαν να έχουν θετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί να αναδείξει τα βιοδραστικά χαρακτηριστικά στις πέντε μπύρες Νήσος, οι οποίες υποβλήθηκαν σε διαδικασία ελέγχου με βάση τον διεθνή Κανονισμό Πιστοποίησης του ΑFQ, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης, βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης πραγματοποιείται η σύγκριση μίας εκτεταμένης γκάμας προϊόντων, τα οποία κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων, Food and Drug Administration (FDA).
Τα προϊόντα που πιστοποιούνται είναι αγαθά με βάση το κρέας και παρασκευάσματα κρέατος, γάλα, αυγά και τα προϊόντα τους, βρώσιμα λίπη και έλαια, καφές, τσάι, ιχθυηρά και τα προϊόντα τους, τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ποτά, διατηρημένα τρόφιμα και άλλες κατηγορίες βρώσιμων ή πόσιμων αγαθών.
Αλέξανδρος Κουρής: Τι μας οδήγησε στην πιστοποίηση των ζύθων μας
Αναφερόμενος στην απόφαση να προχωρήσει η Νήσος στην πιστοποίηση των ζύθων που παράγει, ο επικεφαλής της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, Αλέξανδρος Κουρής, ανέφερε ότι: «Η πρώτη εξοικείωση με αυτό ήρθε από το γεγονός ότι δεν παστεριώνουμε τις μπύρες. Έχουμε λάβει την απόφαση ότι δεν θα κάνουμε θερμική επεξεργασία στις μπύρες μας. Πρόκειται για μία θετική κίνηση, αλλά σε μία ζυθοποιία που δεν καταναλώνει τις μπύρες μέσα στο εργοστάσιο αλλά τις βγάζει στην αγορά, είναι απαραίτητο να μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα για ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένει το προϊόν της στο ράφι. Βρισκόμαστε ταυτόχρονα αντιμέτωποι με το μεγάλο πρόβλημα της διάρκειας ζωής στη μπύρα, που παραμένει το μόνο άλυτο ζήτημα για τον κλάδο μας. Το θέμα της διάρκειας ζωής μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή αλλά και το πώς θα το πετύχουμε, αφού έχουμε δέσμευση να μην χρησιμοποιούμε οτιδήποτε χημικό μέσα στις μπύρες μας. Διαπιστώσαμε ότι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε διάρκεια στη γεύση, είναι τα ίδια τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που έρχονται από τις πρώτες ύλες μας. Αυτό που εντοπίζουμε ως γεγονός είναι ότι οι φαινόλες στη μπύρα προέρχονται κατά 80% από το κριθάρι και κατά 20% από τους λυκίσκους που χρησιμοποιούμε. Η βιομηχανική ζυθοποιία θέλει να διώξει τις πολυφαινόλες, γιατί σε συνδυασμό με άλλες ουσίες της μπύρας την καθιστούν θολή. Ωστόσο κάνουν καλό στην ανθρώπινη υγεία και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, φτιάξαμε μία διαδικασία όπου μπορούμε να διατηρήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι των φαινολών προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και προς όφελος της σταθερότητας του προϊόντος, χωρίς να προσθέσουμε συντηρητικό και χωρίς να παστεριώσουμε».
Στις άδειες η νέα παραγωγική μονάδα παρασκευής μπύρας στην Πελοπόννησο
Να σημειωθεί ότι η Μικροζυθοποιία Νήσος αυτή την περίοδο ετοιμάζει νέα παραγωγική εγκατάσταση στην Πελοπόννησο -στο δήμο Σικυωνίων-, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. «Μετά από 8 μήνες πήραμε την άδεια εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο. Είναι ένα project που έχουμε εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά μας καθυστέρησε ο κορονοϊός. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που περιμένουμε να αρχίσει και θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο ζυθοποιείο για τα δεδομένα της μπύρας. Θα είναι το πλέον πράσινο περιβαλλοντικά ζυθοποιείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν ονειρευόμαστε να γίνουμε μεγάλη ζυθοποιία, αλλά να μείνουμε μία μικροζυθοποιία που θα οδηγεί τις εξελίξεις της μικροζυθοποιίας στον κόσμο», ανέφερε σχετικά ο Αλέξανδρος Κουρής.
πηγή: agronews.gr