Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας στο κριθάρι, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης κατά τη συμμετοχή του στην θεματική "farm to fork" στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Η στρατηγική Farm to Fork βρίσκεται στο επίκεντρο της Κομισιόν, με στόχο να γίνουν τα συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον.
"Είμαστε μία ζυθοποιία που συμμετέχει σε ένα αγροτικό πάνελ και όχι σε πάνελ για καταναλωτικά προϊόντα, όπως θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες. Κι αυτό γιατί εδώ και 14 χρόνια έχουμε πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας που καλύπτει 2.000 αγρότες, απορροφώντας το 20% της παραγωγής κριθαριού της Ελλάδας. Έχουμε πετύχει πράγματα με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και του γεωπονικού πανεπιστημίου, που βοήθησαν εμάς και τους αγρότες να βελτιστοποιήσουμε την παραγωγή και να δημιουργήσουμε σπόρους που θα είναι ανθεκτικοί στις νέες κλιματικές συνθήκες. Κινούμαστε από το ελληνικό χωράφι στο ποτήρι, γιατί σκεφτείτε ότι μιλάμε για κριθάρι που παράγεται από τους Έλληνες αγρότες, έρχεται στα βυνοποιεία που διαθέτουμε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα και από εκεί καταλήγουν μέσω της ζυθοποίησης στο ποτήρι του Έλληνα καταναλωτή", ανέφερε ο κύριος Δανιηλίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι "φτάσαμε στο σημείο να εξάγουμε τη βύνη που παράγουμε στην Ελλάδα, όταν η παραγωγή κριθαριού ήταν πάρα πολύ μεγάλη τα προηγούμενα χρόνια και νομίζουμε ότι αυτό το παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα για την ανάπτυξη ενός τομέα που για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας".
Αναφερόμενος στην γεωπολιτική κρίση, στάθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν. "Το περιβάλλον είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών του τραγικού πολέμου. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι το πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα της βιωσιμότητας, περιβαλλοντικά καταρχήν. Εάν θέλουμε ισχυρό αγροτικό τομέα, πρέπει να είναι περιβαλλοντικά ισχυρός. Το πρόγραμμα 'Νερό για το Αύριο', που υλοποιούμε ως εταιρεία, είναι έχει στο επίκεντρο το νερό της Θεσσαλίας, σε έναν τομέα όπου η Ελλάδα θα δεχτεί πίεση λόγω αλλαγής του κλίματος".
"Θα στηρίξουμε τους αγρότες γιατί αντιλαμβανόμαστε πόσο πιέζονται τα κόστη τους"
Ως προς τα δεδομένα που έφερε η κρίση της Ουκρανίας και κατ' επέκταση η εκτόξευση των λειτουργικών δαπανών για τους παραγωγούς, ο κύριος Δανιηλίδης σημείωσε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των συμβολαίων που έχει με τους παραγωγούς, για να καλύψει μέρος των αυξημένων κοστολογίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. "Έχουμε ανακοινώσει ότι θα στηρίξουμε τους αγρότες γιατί αντιλαμβανόμαστε πόσο πιέζονται τα κόστη τους τώρα. Εάν αμυνόμαστε πίσω από το συμβόλαιο της συμβολαιακής, δεν θα τους βοηθούσαμε να αντεπεξέλθουν σε μία στιγμή που τα κόστη εκτοξεύονται".
"Το 1/3 της μόλυνσης του περιβάλλοντος προέρχεται από την αγροτική καλλιέργεια"
Αναφερόμενος στην στρατηγική "farm to fork", ο Νίκος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου CHB σημείωσε ότι "το 1/3 της μόλυνσής του περιβάλλοντος προέρχεται από την αγροτική καλλιέργεια και το 68% προορίζεται για την ζωική παραγωγή και την ανάπτυξή της. Υπάρχουν καινοτόμα εργαλεία για να πάμε από την θεωρία στην πράξη. Παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη της πρωτεΐνης από τα έντομα. Φρούτα και λαχανικά θα τροφοδοτούν έντομα που μπορούν σε λίγες εβδομάδες να αναπτύξουν 5 φορές το βάρος τους και θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν πουλερικά η βοοειδή. Έτσι θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα".
Ο Αντώνης Βεζύρογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φάρμα Βεζύρογλου, σημείωσε ότι η εταιρεία του παράγει σαλάτες σε δικούς της αγρούς και τις διαθέτει στην αγορά, καλύπτοντας το φάσμα από το χωράφι στο ράφι. "Πιστεύω στις δυνάμεις της αγοράς. Η Ε.Ε. για παράδειγμα έχει θέσει ένα στόχο της τάξεως του 25%, ο οποίος θα αντικατοπτρίζει τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται εκ του συνόλου της παραγωγής με χρονικό ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Δεν θεωρώ ότι με νομοθετήματα μπορεί να πιάσουμε έναν τέτοιο στόχο. Τα πάντα εξαρτώνται από την τιμή, τα οφέλη και το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή".
"Το θέμα είναι να φτάσουμε στους στόχους της Ε.Ε. χωρίς να χαθούν καλλιέργειες"
H Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, στάθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι είναι κάτι που δεν το αμφισβητεί κανείς και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και στην Ε.Ε. και σε κάθε κράτος - μέλος. Επισήμανε μάλιστα και αυτή από την πλευρά της ότι: "Η στρατηγική farm to fork δεν δεσμεύει νομικά τις χώρες, ωστόσο έρχονται νομικά κείμενα από διαρροές, όπου παρατηρούμε κάποιους στόχους που μπαίνουν και είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ δημιουργούν πιθανά κάποια ζητήματα που πρέπει να δούμε. Δεν έχει σημασία μόνο να βάλουμε τους στόχους, αλλά να έχουμε τρόπο να φτάσουμε στους στόχους, χωρίς να χαθούν καλλιέργειες και να δημιουργήσουμε επισιτιστικά προβλήματα, λόγω της μείωσης των χημικών φυτοφαρμάκων και της αντικατάστασής τους από βιολογικά σκευάσματα".
"Όλες οι προκλήσεις θα απαντηθούν με αποφάσεις που θα πάρει ο παραγωγός στο χωράφι"
"Όλες οι προκλήσεις καλούνται να απαντηθούν με αποφάσεις που θα πάρει ο παραγωγός στο χωράφι, με την εμπειρία του και από αυτό που θα ακούσει. Πολλές φορές δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τεχνολογία για να απαντήσει στις προσκλήσεις ή να λάβει αποφάσεις βάσει δεδομένων που δεν είναι πάντα εύκολες", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead για τον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς.
Παραγωγή κρέατος από κυτταροκαλλιέργεια
Όπως είπε από την πλευρά του ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, "η γεωργία και στην Ελλάδα και παγκοσμίως έχει να αντιμετωπίσει ένα τετράπτυχο προκλήσεων: την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη για παραγωγή - κάτι που είδαμε πρόσφατα με την επισιτιστική επισφάλεια και την αύξηση του πληθυσμού αλλά και την μετά-Covid περίοδο -, το αυξημένο κόστος και τέλος τις εξελίξεις του μέλλοντος. Για παράδειγμα διακυβεύεται το μέλλον τομέων της ζωικής παραγωγής λόγω υψηλού αποτυπώματος άνθρακα, ενώ αλλάζουν και οι διατροφικές συνθήκες. Στο μέλλον θα μιλάμε για κρέας από κυτταροκαλλιέργεια, ζωοτροφές από έντομα ή από άλλα στοιχεία".
Ο Θωμάς Αραπογιάννης, Vice President Agricuture, TUV Hellas, σημείωσε ότι σήμερα το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από τα συστήματα παραγωγής τροφίμων. "Η πολιτική της Ε.Ε. μέσω της στρατηγικής farm to fork είναι ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων με βασικό πυλώνα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος".
Πρόσθεσε ότι η τάση που υπάρχει σε μεγάλες αγορές, είναι ότι θέλουν να γνωρίζουν ποιο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα ενός προϊόντος. "Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μελλοντικά κάτι τέτοιο θα αποτελεί προαπαιτούμενο", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε εκτός των άλλων στον ρόλο αλλά και στη στάση που τηρούμε όλοι απέναντι στην τεχνολογία, κάτι που όπως είπε, είδαμε να συμβαίνει και με τα εμβόλια για τη νόσο Covid-19. "Η υγεία των ανθρώπων, των φυτών, των ζώων πρέπει να έχουν κοινά στοιχεία αντιμετώπισης. Δεν γίνεται να υπάρχουν πράγματα που θεωρούνται καλά για τους ανθρώπους και ταυτόχρονα θεωρούνται άσχημα για τα ζώα ή τα φυτά".
πηγή: capital.gr