Απώλειες που θα ξεπεράσουν το 20% σε ετήσια βάση αναμένουν για το 2020 οι κλάδοι ζυθοποιίας και οινοποιίας. «Καταστροφικό» για τους παραγωγούς κρασιού και μπύρας χαρακτηρίζουν το νέο lockdown της εστίασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργος Σκούρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Σοφοκλής Παναγιώτου.
Όπως δηλώνουν στο newsit.gr, τις μεγαλύτερες πληγές μετρούν οι μικροί οινοποιοί, ενώ αντιμέτωπα με το λουκέτο βρίσκονται τα μισά περίπου ζυθοποιεία της χώρας, κι αυτό επειδή το 70% των πωλήσεων μπύρας και το 33% των κρασιών πραγματοποιείται μέσα από το δίκτυο HORECA, δηλαδή από τα ξενοδοχεία και την εστίαση.
Ζυθοποιοί και οινοποιοί ζητούν ενισχυμένα μέτρα στήριξης για να αποφευχθούν τα λουκέτα κι ελπίζουν ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων θα στηρίξει την κατανάλωση. Υπενθυμίζουν ότι «Η μεγάλη κατρακύλα ξεκίνησε από τη γενική καραντίνα, συνεχίστηκε το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού και τώρα κορυφώνεται εξαιτίας του υποχρεωτικού lockdown στον κλάδο της εστίασης».
«Σε κρίση το ελληνικό κρασί»
Μιλώντας για τον κλάδο της οινοποιίας ο κ. Σκούρας, εξηγεί ότι «το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται για μια ακόμη φορά οι οινοποιοί που τα κρασιά τους καταναλώνονται μέσα από εστιατόρια και μπαρ. Πρόκειται για μικρούς κυρίως παραγωγούς, που τα κρασιά τους καταναλώνονται αποκλειστικά μέσα από τα εστιατόρια. Γι' αυτούς τους παραγωγούς, που έχουν ήδη δεχθεί μείωση των πωλήσεων τους από το προηγούμενο lockdown, το μέλλον διαγράφεται δύσκολο, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα».
Υπολογίζεται, ότι η εστίαση απορροφά το 1/3 του οίνου που παράγεται στην Ελλάδα, το υπόλοιπο 1/3 διανέμεται μέσα από τα δίκτυα λιανικής, ενώ το ποσοστό που απομένει προορίζεται για εξαγωγές. Παράλληλα, οι οινοποιοί στρέφονται και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. Ξέρουμε ότι, άμα ο κόσμος καθίσει σπίτι του θα καταναλώσει σπίτι του. Άρα περιμένουμε καλύτερες πωλήσεις στην λιανική, είτε μέσα από τα σούπερ μάρκετ, είτε μέσα από τις κάβες που πωλούν πιο εξειδικευμένα κρασιά. Αμφίβολο, είναι το μέλλον και για τις εξαγωγές. Εκεί που καταφέραμε να διορθώσουμε λίγο τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε η καραντίνα και ο τουρισμός, τώρα τα πράγματα ξαναγίνονται παγκοσμίως δύσκολα. Το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο καταφέραμε να συγκρατήσουμε τη ραγδαία πτώση και προβλέπαμε ότι η μείωση για το ελληνικό κρασί θα ήταν της τάξης του 10%. Τώρα με το καινούριο lockdown, οι απώλειες των πωλήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερες».
«Τα μικρά ζυθοποιεία δοκιμάζουν τις αντοχές τους»
Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που ασκεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στους Έλληνες ζυθοποιούς, καθώς το 70% περίπου της κατανάλωσης πραγματοποιείται από το δίκτυο HORECA, δηλαδή εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο κλάδος μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών. Μόνο το ενιάμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 25 με 30% περίπου.
Τη μεγαλύτερη απειλή δέχονται 25 περίπου ζυθοποιεία, που αποτελούν startups εταιρείες, καθώς δημιουργήθηκαν την τελευταία περίπου τριετία, με πελάτες τους καταστήματα από τον κλάδο της εστίασης. Συνολικά στην Ελλάδα, λειτουργούν 55 ζυθοποιεία.
Μιλώντας για τα νέα μέτρα που αφορούν την εστίαση ο κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι: «Σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου, τα νέα μέτρα μας βρίσκουν σε χειρότερη θέση, καθώς οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν και συνεπώς μειώνεται ούτως ή άλλως και η κατανάλωση. Οι απώλειες από την πρώτη καραντίνα και μετά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, όμως τη πτώση συγκράτησαν οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο».
Όσον αφορά τις εξαγωγές, κι εκεί το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο. Οι Έλληνες ζυθοποιοί εξάγουν περί το 25% της συνολικής τους παραγωγής, κυρίως προς τις αγορές της Ευρώπης. Δεδομένου ότι οι βασικοί εξαγωγικοί προορισμοί των Ελλήνων ζυθοποιών, όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, έχουν λάβει μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του ιού, ανάλογα με αυτά που έχει πάρει και η Ελλάδα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. «Ζούμε μία παρατεταμένη κρίση, γι' αυτό χρειαζόμαστε επιπλέον μέτρα στήριξης από την Πολιτεία» τονίζει ο κ. Παναγιώτου.
πηγή: newsit.gr