Η παράκληση "χωρίς αφρό, παρακαλώ!" χαρακτηρίζει τους αδαείς.
Ο ρόλος του αφρού στη μπύρα δεν είναι διακοσμητικός. Την προστατεύει από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και κατά συνέπειαν από την οξείδωση που θα επηρεάσει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της.
Μην επιτρέψετε, βέβαια, να σας σερβίρουν μπύρα, κρατώντας το μπουκάλι ένα μέτρο πάνω από το ποτήρι! Έτσι καταστρέφονται όλα! Κυρίως τα αρώματα, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην μπύρα και γίνονται αντιληπτά για μικρό χρονικό διάστημα μετά το σερβίρισμα. Αρώματα βύνης και λυκίσκου, δημητριακών και χορταριού, ξύλου, καραμέλας, καμένης ζάχαρης και καβουρδισμένου φουντουκιού είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αρώματα που θα συναντήσετε στις μπύρες. Αρώματα που τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά γιατί δεν σερβίρουμε και δεν πίνουμε σωστά.
Πριν ανοίξετε το μπουκάλι, σηκώστε το στο φως και δείτε αν γύρω στο λαιμό του σχηματίζονται μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αν ναι, σημαίνει ότι έχει πρόσφατα ταρακουνηθεί και πρέπει να περιμένετε να ησυχάσει.
Κρατήστε το ποτήρι γυρτό στις 45° κι αρχίστε να σερβίρετε τη μπύρα χύνοντάς τη στα τοιχώματα του ποτηριού. Σταδιακά αρχίζετε να σηκώνετε το ποτήρι και περίπου από τη μέση και μετά, ρίχνετε πιο ζωηρά τη μπύρα προκειμένου να σχηματιστεί ένας ωραίος αφρός.
Τα χαρακτηριστικά του αφρού είναι το υπόλευκο χρώμα (ανάλογα με το χρώμα της μπύρας), η πυκνότητα, η κρεμώδης ή αφρώδης υφή (πάλι ανάλογα με τη μπύρα), η διάρκειά του. Για να διαπιστώσετε όλα αυτά μετά το σερβίρισμα περιμένετε ένα λεπτό. Σε μια καλής ποιότητας μπύρα, ο αφρός θα έχει μειωθεί το πολύ κατά το ήμισυ. Μέχρι δε να αδειάσει το ποτήρι, πρέπει στα τοιχώματα να μένουν κάθετα ίχνη του.