Η ασθένεια της στεφανιαίας νόσου ή το έμφραγμα αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ως μέτρα πρόληψης προτείνονται η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η συχνή άσκηση. Ωστόσο, μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτελέσει και η ήπια κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών.
Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη) με μέτρο, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση τόσο με τα άτομα που απέχουν εντελώς, όσο και με αυτά που πίνουν πολύ. Αυτό υποδεικνύουν πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το όφελος ισχύει για μια ευρεία ομάδα ατόμων, η οποία περιλαμβάνει και ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως όσοι έχουν προδιάθεση να παρουσιάσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις ή έχουν διαβήτη.
Επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα
Ο μηχανισμός που φαίνεται να ευθύνεται για την πλειονότητα των θετικών αποτελεσμάτων, είναι ότι τα επίπεδα «καλής χοληστερίνης» (HDL) στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνεται αλκοόλ. Οι υψηλές τιμές «καλής χοληστερίνης» δείχνουν να σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.
Εμβολή
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ εμποδίζει την τάση του αίματος να δημιουργεί θρόμβους.
Φλεγμονή
Ορισμένοι ερευνητές επεσήμαναν την αντιφλεγμονώδη επίδραση του αλκοόλ και υπογράμμισαν τις πολλαπλές ενδείξεις που υπάρχουν για την αθηροσκλήρωση, η οποία οδηγεί σε καρδιακά επεισόδια και πρόκειται για μια φλεγμονώδη ασθένεια.
Αντίσταση της ινσουλίνης
Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης της ινσουλίνης. Η αντίσταση της ινσουλίνης σχετίζεται με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, συνεπώς μπορεί να αποτελεί έναν πρόσθετο μηχανισμό με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδρά προστατευτικά έναντι και άλλων καρδιοαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων κ.λ.π.
Παράγοντες που επιφέρουν επιπλοκές
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες - πέραν του τι πίνουν οι άνθρωποι - οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία τους, όπως η διατροφή, η κοινωνική θέση, ο τρόπος ζωής, η ατομική τοποθέτηση καθενός μας απέναντι στην υγεία, καθώς και προϋπάρχουσες ασθένειες, οι οποίες - μέχρις ενός σημείου - περιβάλλον. Είναι συνεπώς απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι παράγοντες αυτοί, σε κάθε έρευνα σχετική με τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία.
Ακόμη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνον η ποσότητα αλκοόλ, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσης. Με άλλα λόγια το κάθε πότε και με ποιον τρόπο πίνει κάποιος αλκοόλ.
Η μπύρα μπορεί να συνεισφέρει στην υγιεινή διατροφή!
Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό, οι οποίες συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία τροφή από μόνη της δεν παρέχει το σύνολο των ζωτικών ιχνοστοιχείων, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι, η μπύρα πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και ν' αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
πηγή: The Brewers of Europe