Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ - ακόμη και αν γίνεται περιστασιακά - αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κυρίως στις γυναίκες, ακόμη και στις νεαρές.
Νέες ως μεσήλικες γυναίκες που πίνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα - πάνω από ένα την ημέρα, κατά μέσο όρο - αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (ή αλλιώς ισχαιμικής καρδιοπάθειας) σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που κάνουν μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ.
Αυτό έδειξε μια νέα μεγάλη μελέτη που θα παρουσιαστεί στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας η οποία θα λάβει χώρα στην Ατλάντα των ΗΠΑ από τις 6 ως τις 8 Απριλίου.
Όπως μάλιστα προέκυψε από τη μελέτη, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας έφθανε στο «ζενίθ» τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που ανέφεραν βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ (binge drinking, κατανάλωση δηλαδή μεγάλης ποσότητας αλκοόλ όχι σε σταθερή βάση αλλά περιστασιακά).
Αναπάντεχο εύρημα για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενηλίκους ηλικίας 18 ως 65 ετών και είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ευρείες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με τη σύνδεση αλκοόλ και καρδιοπαθειών.
«Σε ό,τι αφορούσε την περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έκαναν μεγάλη κατανάλωση αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας» ανέφερε ο Τζαμάλ Ράνα, καρδιολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Έρευνας του Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Σχετικά με τις γυναίκες, ανακαλύψαμε σταθερά αυξημένο κίνδυνο από την κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και όταν δεν έκαναν βαριά επεισοδιακή κατανάλωση. Δεν αναμέναμε αυτά τα αποτελέσματα σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας καθώς συνήθως βλέπουμε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Το εύρημα αυτό πραγματικά μας εξέπληξε».
Η μελέτη
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερα από 430.000 άτομα (σχεδόν 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες) τα οποία έλαβαν φροντίδα στον οργανισμό υγείας Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 44 έτη και στην αρχή της μελέτης κανένας δεν έπασχε από καρδιοπάθεια.
Οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ του κάθε συμμετέχοντα συνελέγησαν στη διάρκεια επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατά τα έτη 2014-2015 ενώ η παρακολούθηση για πιθανή διάγνωση στεφανιαίας νόσου αφορούσε τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν.
Η στεφανιαία νόσος οφείλεται σε στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στέρνο αλλά και οξέα επεισόδια, όπως ανακοπή καρδιάς.
Χαμηλή, μέτρια και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ κατηγοριοποιήθηκε ως χαμηλή (ένα με δύο ποτά την εβδομάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες), μέτρια (τρία ως 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και τρία ως επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες) ή υψηλή (15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες). Έγινε και μια ξεχωριστή κατηγοριοποίηση για τον κάθε εθελοντή σχετικά με το αν έκανε επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ή όχι.
Ο ορισμός της επεισοδιακής κατανάλωσης
Ως επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε η κατανάλωση άνω των τεσσάρων ποτών για τους άνδρες ή άνω των τριών για τις γυναίκες μέσα σε μια μόνο ημέρα μέσα στους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη στην ανάλυσή τους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και άλλους.
Συνολικά, 3.108 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο κατά την τετραετή περίοδο παρακολούθησης - η συχνότητα εμφάνισης της ισχαιμικής καρδιοπάθειας φάνηκε να αυξάνεται όσο περισσότερο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ.
«Εκτόξευση» του κινδύνου στις γυναίκες που έπιναν πολύ περιστασιακά
Όπως προέκυψε, στις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ, όσες ανέφεραν υψηλή συνολική κατανάλωση αντιμετώπιζαν 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσες έκαναν μέτρια κατανάλωση. Οι γυναίκες με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αντιμετώπιζαν 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σχέση με εκείνες που ανέφεραν χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Ο κίνδυνος «εκτοξευόταν» στις γυναίκες που έκαναν επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ - στη συγκεκριμένη κατηγορία οι γυναίκες είχαν 68% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσες έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Σε ό,τι αφορούσε τους άνδρες, όσοι έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είχαν 22% μεγαλύτερες πιθανότητες καρδιοπάθειας σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση.
Ευάλωτες και οι νεαρές γυναίκες
«Οι γυναίκες αισθάνονται ότι προστατεύονται από τις καρδιοπάθειες στις μικρές ηλικίες, ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε νεαρή ηλικία ή στη μέση ηλικία, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή η επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου» σημείωσε ο δρ Ράνα.
Από τα ευρήματα δεν προέκυψε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρδιοπάθειας μεταξύ ατόμων που έκαναν μέτρια ή χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ - ασχέτως του αν έκαναν επεισοδιακή κατανάλωση ή όχι.
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μεταβολικές αλλαγές
Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με φλεγμονή και παχυσαρκία. Παράλληλα οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά από τους άνδρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καινούργια αποτελέσματα πρέπει να στρέψουν την προσοχή στους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ φέρνοντας συγχρόνως στο προσκήνιο την ανάγκη να συμπεριλαμβάνεται η κατανάλωση αλκοόλ στην αξιολόγηση κινδύνου για καρδιοπάθειες καθώς και στις στρατηγικές πρόληψης των καρδιοπαθειών.
Η πραγματικότητα ίσως είναι χειρότερη...
Να υπογραμμιστεί σε αυτό το σημείο ότι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης ήταν πως σε ό,τι αφορούσε την κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων, αυτή βασίστηκε σε αυτο-αναφορές τους. Με δεδομένο όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να μην απαντούν ειλικρινά για το πόσο αλκοόλ καταναλώνουν όταν η ερώτηση γίνεται από έναν επαγγελματία υγείας, ίσως τελικά η νέα μελέτη να παρέχει... συντηρητικές εκτιμήσεις σχετικά με τη σχέση αλκοόλ και καρδιοπαθειών. Κοινώς η πραγματικότητα πιθανότατα είναι ακόμη χειρότερη...
πηγή: tovima.gr