English Greek
17
Τετ, Απρ
36 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μπύρα Και Βιταμίνη D

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Τα αλκοολούχα ποτά ή οινοπνευματώδη, ονομάζονται τα ποτά, τα οποία περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, η οποία προέρχεται από την ζύμωση σταφυλιών, δημητριακών καρπών ή άλλων φυτικών προϊόντων.

Τα αλκοολούχα ποτά, ανάλογα από τον τρόπο παρασκευής τους και την περιεκτικότητα σε αλκοόλη, διακρίνονται σε οίνους, αποστάγματα, λικέρ, ενισχυμένους οίνους και ζύθους.

Στους ζύθους ανήκει και το αλκοολούχο ποτό μπύρα. Η μπύρα παράγεται με αλκοολική ζύμωση βυνοποιημένων δημητριακών καρπών, κυρίως κριθαριού, στους οποίους προστίθενται κώνοι λυκίσκου και νερό. Η χημική της σύνθεση και η θρεπτική της αξία παρουσιάζει διαφορές, ανάλογα με το είδος και τον τύπο που παράγεται σε κάθε ζυθοποιείο. Οι μπύρες περιέχουν κατά μέσο όρο 5% βαθμούς αλκοόλ, βιταμίνες τους συμπλέγματος Β, ανόργανα άλατα (κυρίως φωσφορικά), τανίνες, χρωστικές, γλυκερίνη και διοξείδιο του άνθρακα.

Σε έρευνες που έγιναν για τον συσχετισμό της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και βιταμίνης D, φάνηκε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών επιδρά ευεργετικά στα επίπεδα της βιταμίνης. Αυτό οφειλόταν στη μέτρια κατανάλωση μπύρας και ειδικότερα στην περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες που συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.

Η βιταμίνη D, ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και στην πραγματικότητα πρόκειται για το σύμπλεγμα δύο βιταμινών, της D2 και της D3. Παρότι εμπεριέχεται σε αρκετές τροφές όπως τα ψάρια, τα αυγά, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συχνά συναντάμε και αρκετά τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (πχ. μαργαρίνες).

Το χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες βιταμίνες, είναι το γεγονός ότι μπορεί να παραχθεί στο ανθρώπινο δέρμα από το ηλιακό φως. Αυτό σημαίνει ότι με συχνή έκθεση στον ήλιο δεν χρειάζεται επιπλέον λήψη βιταμίνης D.

Οι λειτουργίες της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ποικίλες, όπως για παράδειγμα:

  • Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό και την διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών,
  • Ενεργοποιεί το ασβέστιο και τον φώσφορο,
  • Βοηθάει στην αφομοίωση της βιταμίνης Α και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου,
  • Δρα προληπτικά, κατά των κρυολογημάτων, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη C.

Υπερβολική λήψη βιταμίνης D προκαλεί υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα (Zeghoud F et all, 1997). Το ασβέστιο μπορεί να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά.

Υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ασβεστοποίηση στα αγγεία, γεγονός πολύ επικίνδυνο για τις αρτηρίες της καρδιάς και των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Επιπλέον συμπτώματά της είναι η ανορεξία, οι πονοκεφάλοι, η αδυναμία, η κόπωση, η διάρροια, η αφυδάτωση, η νευρικότητα και η απάθεια.

Η περίσσεια της βιταμίνης D είναι η πιο τοξική απ’ όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Παρά το γεγονός ότι η ποσότητα της βιταμίνης D που συντίθεται αυξάνει με την αύξηση του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, το ηλιακό φως από μόνο του δεν μπορεί να κάνει την βιταμίνη D να φτάσει τα όρια τοξικότητας της.

Αντίθετα η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με αυτά της έλλειψης ασβεστίου.

Στα παιδιά, η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα: Η ραχίτιδα είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από κακή ανάπτυξη και αδυναμία των οστών. Συνοδεύεται από καθυστερημένη ανάπτυξη των παιδιών και ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να εκδηλωθούν σπασμοί.

Στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D, προκαλεί οστεομαλακία: Η οστεομαλακία χαρακτηρίζεται από αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, οστικό πόνο και γενικευμένη αδυναμία. Η οστεοπόρωση σχετίζεται επίσης με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει παραμόρφωση των άκρων, της σπονδυλικής στήλης, του θώρακα και της λεκάνης.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό και μυϊκό σύστημα προκαλώντας σπασμούς των μυών.

Σε βόρειες περιοχές, και ιδιαίτερα τον χειμώνα, η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για το σχηματισμό βιταμίνης D στον άνθρωπο. Η επαρκής έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία UV-B εμποδίζεται επίσης από τα ρούχα, την χρήση αντηλιακών, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους κλειστούς χώρους εργασίας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, πρέπει να δίνεται η βιταμίνη D ως συμπλήρωμα διατροφής. Παλαιότερα δινόταν με το μουρουνέλαιο αλλά η άσχημη του γεύση προέτρεψε στη παρασκευή άλλων σκευασμάτων, κυρίως μικρών καψουλών. Η προσθήκη βιταμίνης D στις τροφές και κυρίως στο γάλα, είναι σημαντικό «όπλο» κατά της ραχίτιδας στα εύκρατα και ψυχρά κλίματα.

Συνοψίζοντας, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα στην οστική μάζα. Όταν μάλιστα υπάρχει κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, τότε το πρόβλημα δείχνει να γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Αν δεν μπορεί να περιοριστεί η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, τότε συστήνεται η κατανάλωση μπύρας, η οποία φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όταν φυσικά τηρείται η αρχαία ρήση «μέτρον άριστον».

πηγή: mednutrition.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Απίστευτο Κόλπο Για Βελούδινα Πέλματα
in.gr

Η λύση βρίσκεται στο ψυγείο σας!

Μπύρα Πριν Το Ποτό Ή Ποτό Πριν Την Μπύρα Για Να Γλιτώσεις Το Hangover;
Νίκη Μπάκουλη

Μελέτη αποσαφηνίζει αν φταίει η σειρά με την οποία καταναλώνουμε διαφορετικά είδη αλκοόλ για το δράμα που ζούμε την επόμενη ημέρα. Η μπύρα έχει ενοχοποιηθεί για το hangover, όταν καταναλώνεται πριν τα ποτά σε μια έξοδο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους Γερμανούς αν κάποιος πιει ποτό πριν την μπύρα, μετριάζει το hangover. Τελικά, τι ισχύει;

Γιατί Οι Άνδρες Πρέπει Να Απέχουν Από Το Αλκοόλ Τουλάχιστον 3 Μήνες Πριν Τη Σύλληψη
Μιχάλης Θερμόπουλος

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου, το οποίο προκαλεί μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και παραμορφώσεις ανάπτυξης στα παιδιά.

Αλκοόλ: Πάνω Από Ένα Ποτό Την Ημέρα Βλάπτει Σοβαρά Τη Γυναικεία Καρδιά
Θεοδώρα Ν. Τσώλη

Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ - ακόμη και αν γίνεται περιστασιακά - αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κυρίως στις γυναίκες, ακόμη και στις νεαρές.

Οι Κίνδυνοι Της Ανάμιξης Αλκοόλ Και Καλοκαιρινής Ζέστης
sigmalive.com

Διανύουμε ζεστές καλοκαιρινές μέρες με φίλους και συγγενείς μετά από ένα χρόνο και με την πανδημία του κορωνοϊού να μας απομακρύνει από αγαπημένα μας πρόσωπα πλέον είμαστε σε θέση να το διασκεδάζουμε πάλι μαζί.

Φίλοι: Πώς Μας Κρατούν Πιο Υγιείς
healthview.gr

Οι φίλοι μας δεν μας κρατούν μόνο παρέα. Μπορούν να μας χαρίσουν και υγεία. Το απέδειξε και μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το