English Greek
27
Δευ, Ιαν
6 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Καφές Εναντίον Μπύρας: Ποιο Ποτό Μας Κάνει Πιο Δημιουργικούς;

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Michael Cho αποφάσισε να ερευνήσει πιο από τα δύο κοινά ροφήματα μας κάνει πιο δημιουργικούς…

Κατ' αρχήν, πρέπει να ξεκινήσουμε δίνοντας έναν ορισμό για την δημιουργικότητα. Από επιστημονικής σκοπιάς, δημιουργικότητα είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να σκεφτεί κάτι πρωτότυπο από συνδέσεις ήδη υπαρχουσών ιδεών.

Οι συνδέσεις αυτές ελέγχονται από νευροδιαβιβαστές όπως η αδενοσίνη, που δουλειά της είναι να προειδοποιεί τον εγκέφαλο όταν "ξεμένουμε" από ενέργεια και αντιδρά ελαχιστοποιώντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων όταν αυτό συμβαίνει, δεσμεύοντας τους υποδοχείς αδενοσίνης.

Με λίγα λόγια, η αδενοσίνη είναι σαν το πρόγραμμα στο κινητό που μας εμφανίζει τη ζωή της μπαταρίας του. Όταν τα αποθέματα ενέργειας μειωθούν, η αδενοσίνη αναλαμβάνει δουλειά και μειώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο μόνος τρόπος να επαναφορτιστεί είναι να ξεκουραστούμε. Εκτός... αν έχουμε διαθέσιμο κάποιο μυστικό όπλο.

Όσοι πίνουν καφέ γνωρίζουν τα αποτελέσματα που έχει στον εγκέφαλο, ειδικότερα στο να αυξάνει τη συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης και ουσιαστικά "κοροϊδεύει" τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να πιστεύει πως έχει αποθέματα ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα, συμβαίνει μόλις 5 λεπτά από τη στιγμή που πίνει κάποιος καφέ.

Οπότε, ενώ νιώθουμε ότι ο καφές μας δίνει περισσότερη ενέργεια, στην πραγματικότητα λέει στο σώμα πως τα αποθέματα ενέργειας είναι επαρκή, παρόλο που αυτά μπορεί να έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Το πρόβλημα με τον καφέ είναι πως προοδευτικά, χρειάζεται περισσότερος καφές για να παραχθούν τα ίδια αποτελέσματα ώστε να νιώσουμε το ίδιο "ενεργοποιημένοι" με πριν.

Γιατί λοιπόν έχουμε περισσότερους μεθυσμένους καλλιτέχνες και όχι πολλούς μεθυσμένους λογιστές;

Μπορεί η καφεΐνη να κάνει τρικ στον εγκέφαλο και να μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε περισσότερη ενέργεια, αλλά το αλκοόλ έχει τον δικό του τρόπο να επηρεάζει την δημιουργικότητα.

Μετά από κάνα δυο μπύρες, αρχίζουμε να νιώθουμε λιγότερο συγκεντρωμένοι επειδή μειώνει την εργασιακή μνήμη, οπότε αρχίζουμε να νοιαζόμαστε λιγότερο για το τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτό όμως, είναι καλό, από δημιουργικής σκοπιάς.

Με το να μειώνει τη δυνατότητα του εγκεφάλου να προσέχει λεπτομερώς τον κόσμο γύρω του, το αφήνει ελεύθερο να σκεφτεί πιο δημιουργικά. Έρευνα μάλιστα, έδειξε πως άτομα που κατανάλωσαν μικρή ποσότητα αλκοόλ, μπορούσαν πιο εύκολα να δημιουργήσουν νέες ιδέες.

Παρόλο λοιπόν που το αλκοόλ δεν βοηθά τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί όπως η καφεΐνη, φαίνεται πως σε μικρή ποσότητα βοηθάει τον εγκέφαλο να κάνει νέες συνδέσεις και να δημιουργήσει νέες ιδέες.

Το αποτέλεσμα; Μπύρα για την ιδέα, καφές για την εκτέλεση.

πηγή: epikaira.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μπύρα Συμβάλει Στη Διατήρηση Της Καλής Χοληστερίνης!
Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Μερικά πολύ καλά νέα προέκυψαν για τους λάτρεις της μπύρας μετά από μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη Νέα Ορλεάνη στο πλαίσιο των επιστημονικών συνεδρίων της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβήτης Και Αλκοόλ: Φίλοι Ή Άσπονδοι Εχθροί;
cibum.gr

Ποιες είναι οι συνιστώμενες οδηγίες για το αλκοόλ για άτομα με διαβήτη;

Μπύρα: Θερμίδες & 5 Οφέλη Για Την Υγεία
onmed.gr

Αν είστε λάτρεις της μπύρας, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές κάθε φορά που ενδίδετε σε ένα ποτήρι.

Κρασί vs Μπύρα: Ποιο Αυξάνει Περισσότερο Το Σπλαχνικό Λίπος
cibum.gr

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αλκοόλ: Η Ποσότητα Και Το Μοτίβο Κατανάλωσης Που Οδηγούν Σε Προβληματική Συμπεριφορά
onmed.gr

Αν σας αρέσει το αλκοόλ, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πιο ασφαλές να πίνετε συχνά και σε μικρές ποσότητες και όχι υπερβολικά μία φορά την εβδομάδα.

Μπύρα Πριν Το Ποτό Ή Ποτό Πριν Την Μπύρα Για Να Γλιτώσεις Το Hangover;
Νίκη Μπάκουλη

Μελέτη αποσαφηνίζει αν φταίει η σειρά με την οποία καταναλώνουμε διαφορετικά είδη αλκοόλ για το δράμα που ζούμε την επόμενη ημέρα. Η μπύρα έχει ενοχοποιηθεί για το hangover, όταν καταναλώνεται πριν τα ποτά σε μια έξοδο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους Γερμανούς αν κάποιος πιει ποτό πριν την μπύρα, μετριάζει το hangover. Τελικά, τι ισχύει;

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το