Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε τηλεόραση προσπαθήστε να δείτε κριτικά το πρόγραμμα που βλέπετε.
Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι, τόσο στο πρόγραμμα όσο και στις διαφημίσεις, το αλκοόλ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές! Κι αν τώρα πια οι διαφημίσεις εφιστούν την προσοχή μας για ασφαλή κατανάλωση, τι γίνεται όταν η συζήτηση έρχεται στους εφήβους καταναλωτές αλκοόλ;
Έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Georgetown, δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση της χρήσης του αλκοόλ από εφήβους τα τελευταία χρόνια.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης του αλκοόλ δεν είναι μικρό - σύμφωνα με έρευνες το 15% των εφήβων ηλικίας 11 έως 15 ετών καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με πρώτα στις προτιμήσεις τους τη μπύρα, μετά τα "σκληρά" ποτά και τρίτο το κρασί. Σε έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής αναφέρεται πως έφηβοι πρωτοπίνουν μπύρα ή κρασί στα 12 - 13 χρόνια τους και στα 14 με 15 αρχίζουν την κατανάλωση ποτών όπως τζιν, βότκα, τεκίλα, ουίσκι κ.λπ.
Τι μπορούμε να κάνουμε
- Μιλάμε στους εφήβους για το αλκοόλ, τον εθισμό που προκαλεί και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό.
- Ανάλογα με την ηλικία του εφήβου απαγορεύουμε -ή θέτουμε όρια- τη χρήση αλκοόλ.
- Λειτουργούμε σαν θετικό παράδειγμα προς μίμηση, αποφεύγουμε τη χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον μπροστά στα παιδιά.
Μια κακή «ελληνική» συνήθεια... είναι να προσφέρουμε στα παιδιά -ακόμη και τα πολύ μικρά- γουλιές από το ποτό, τη μπύρα ή το κρασί μας. Έτσι όμως τα οδηγούμε να πιστέψουν ότι το αλκοόλ είναι ένα αθώο παιχνίδι, κάτι που όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Tip: Η μεγάλη παγίδα με το αλκοόλ είναι πως συχνά δεν το θεωρούμε τόσο επικίνδυνο σαν τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο και δε δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση των εφήβων για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωσή του.
πηγή: capitalhealth.gr