Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Duke University, ζητήθηκε από φοιτητές να δοκιμάσουν από δύο ποτήρια γεμάτα μπύρα κι έπειτα να επιλέξουν ποιο από τα δύο θα ήθελαν να κρατήσουν.
Τα ποτήρια περιείχαν ακριβώς την ίδια lager μπύρα, μόνο που στο ένα οι ερευνητές είχαν προσθέσει λίγο βαλσαμικό ξύδι. Στους μισούς συμμετέχοντες ανακοινώθηκε εξαρχής η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ στους υπόλοιπους δεν αναφέρθηκε ποτέ. Τι φαντάζεστε ότι συνέβη; Όπως θα περιμένατε, κανένας απ' όσους γνώριζαν τη διαφορά δεν επέλεξε το ποτήρι που περιείχε βαλσαμικό ξύδι. Μάλιστα οι περισσότεροι ένιωσαν έντονη αποστροφή, σχολιάζοντας την ξινή του γεύση. Το ενδιαφέρον όμως είναι αυτό που συνέβη σε όσους δεν γνώριζαν τίποτα για το ξύδι. Οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν το ποτήρι που περιείχε ξύδι.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τόσο η γεύση όσο και το χρώμα παρέπεμπε σε μοναστηριακή μπύρα, σαφώς ανώτερης ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης. Κανείς δεν ανέφερε ότι η μπύρα ήταν ξινή! Συχνά έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο εγκέφαλός μας διαχειρίζεται όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και ότι λαμβάνουμε αποφάσεις απόλυτα αντικειμενικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να διαχειριστούμε όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε κάθε στιγμή, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί «συντομεύσεις» (shortcuts). Αν κάτι έχει ξύδι σίγουρα θα είναι ξινό, αν κάτι έχει ζάχαρη θα είναι γλυκό, κ.λπ. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τη γεύση, αλλά με όλες μας τις αισθήσεις. Εάν ένα μπάνιο μυρίζει χλωρίνη ή λεμόνι, σίγουρα θα είναι καθαρό. Αν η τιμή ενός προϊόντος είναι 9,99 ευρώ μάλλον θα είναι φοβερή ευκαιρία. Έτσι δεν είναι;
Δεν υπάρχει λοιπόν απόλυτη αίσθηση - γεύση, όσφρηση, αφή, ακόμα και όραση. Τα αισθητήρια όργανά μας μεταφέρουν απλά πληροφορίες στον εγκέφαλο και μάλιστα τις περισσότερες φορές ελλιπείς. Αυτός από τη μεριά του, προκειμένου να ανταπεξέλθει πολύ γρήγορα, συνδυάζει τις πληροφορίες αυτές με άλλες που είναι «εύκαιρα διαθέσιμες» στη μνήμη μας από παλαιότερες εμπειρίες, για να δημιουργήσει την πραγματικότητα που βιώνουμε.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σκεφτείτε να κάνετε «τυφλή δοκιμή» (blind tasting) για να αξιολογήσετε το προϊόν σας, ξανασκεφτείτε το. Τα αποτελέσματα που θα πάρετε, ελλείψει όλων των υπολοίπων ερεθισμάτων που εμπεριέχονται στο ευρύτερο πλαίσιο (π.χ. στη συσκευασία), δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που θα βιώσει ο καταναλωτής στην πραγματικότητα. Από την άλλη, αναλογιστείτε τις δυνατότητες που σας ανοίγονται για να διαμορφώσετε εσείς την πραγματικότητά του!
πηγή: marketingweek.gr