English Greek
27
Σαβ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γιατί Οι Φυσαλίδες Της Σαμπάνιας Ανεβαίνουν Κατακόρυφα Ενώ Της Μπύρας Όχι;

Επιστημη
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων αξίζει μια πρόποση!

Τον λόγο που οι φυσαλίδες στη σαμπάνια αναδύονται κατακόρυφα ενώ σε αλλά ανθρακούχα ποτά όπως η μπύρα όχι, εξήγησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown και του Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία. Στη μελέτη "Physical Review Fluids" πραγματοποιήθηκαν τόσο αριθμητικά όσο και φυσικά πειράματα, σε διάφορα είδη ανθρακούχων όπως η σαμπάνια, η μπύρα, ο αφρώδης οίνος και το ανθρακούχο νερό, σύμφωνα με το Eurekalert. Τα αποτελέσματα που εξηγούν τη διαφοροποίηση αυτή, προμηνύονται διαφωτιστικά και για τον τομέα της μηχανικής των ρευστών.

beer bubbles

"Αυτό είναι το είδος της έρευνας που εκπονώ εδώ και χρόνια", είπε ο καθηγητής μηχανικής Brown, Roberto Zenit, ο οποίος ήταν ένας από τους συγγραφείς της εργασίας. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ μια διαρροή ωκεανού ή μια δεξαμενή αερισμού, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πιει μια σόδα, μια μπύρα ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Μιλώντας για τη σαμπάνια και τη μπύρα, το σχέδιο μας, είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η μηχανική των υγρών είναι σημαντική στην καθημερινή τους ζωή".

Ανθρακούχα ποτά όπως η σαμπάνια, παρουσιάζουν κατακόρυφες γραμμές φυσαλίδων δημιουργώντας μια "σταθερή αλυσίδα". Από την άλλη, σε ποτά όπως η μπύρα, οι φυσαλίδες βγαίνουν από το πλάι πιο ακανόνιστα, σχηματίζοντας μια "μη σταθερή αλυσίδα". Βασικό μέλημα των ερευνητών ήταν να προσπαθήσουν να μετατρέψουν ασταθείς αλυσίδες σε σταθερές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι σταθερές αλυσίδες φυσαλίδων στη σαμπάνια και στον αφρώδη οίνο, οφείλονται σε ενώσεις που μοιάζουν με σαπούνι και ονομάζονται επιφανειοδραστικά. Αυτά τα μόρια που μοιάζουν με επιφανειοδραστικά συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των φυσαλίδων υγρού και αερίου, κάνοντας μια ομαλή άνοδο προς την κορυφή.

champagne bubbles

"Η θεωρία είναι ότι στη σαμπάνια αυτές οι προσμείξεις που δρουν ως επιφανειοδραστικές ουσίες είναι οι καλές ουσίες", δήλωσε ο Zenit, ανώτερος συγγραφέας στην εφημερίδα. "Αυτά τα μόρια πρωτεΐνης που δίνουν γεύση και μοναδικότητα στο υγρό είναι αυτά που κάνουν τις αλυσίδες φυσαλίδων που παράγουν σταθερές". Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι η σταθερότητα των φυσαλίδων επηρεάζεται από το μέγεθος των ίδιων των φυσαλίδων.

Τα ευρήματα εξηγούν μεν το λόγο που διαφοροποιείται ο σχηματισμός φυσαλίδων στα ανθρακούχα ποτά, και παράλληλα βοηθούν στην κατανόηση του σχηματισμού συστάδων σε ροές φυσαλίδων, οι οποίες έχουν οικονομική και κοινωνική αξία. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανάμειξη που προκαλείται από φυσαλίδες, όπως οι δεξαμενές αερισμού σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, για παράδειγμα, θα ωφεληθούν πολύ από τους ερευνητές που έχουν μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου συσσώρευσης των φυσαλίδων, της προέλευσής τους και του τρόπου πρόβλεψης της εμφάνισης τους.

πηγή: cibum.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς Η Μπύρα Μπορεί Να Σου Γιατρέψει Τον Πονοκέφαλο
thermisnews.gr

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η μπύρα μπορεί να ενεργήσει σαν παυσίπονο και αυτή η είδηση μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Σχετίζεται Με Χαμηλότερο Κίνδυνο Θανάτου Σε Άτομα Με Καρδιακή Νόσο
Ζήσης Ψάλλας

Το να πίνετε έως και 105 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θάνατο μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο.

Έρευνα! Μια Μπύρα Την Ημέρα Προστατεύει Από Παθήσεις Και Χαρίζουν Μακροζωία
newsbreak.gr

Σύμφωνα με νέα έρευνα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «μία μπύρα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ υποστηρίζουν μάλιστα ότι όσοι καταναλώνουν συγκεκριμένες μπύρες ζουν περισσότερο.

Κρασί vs Μπύρα: Ποιο Αυξάνει Περισσότερο Το Σπλαχνικό Λίπος
cibum.gr

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν υψηλά επίπεδα επιβλαβούς λίπους που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αλλά το κρασί φαίνεται να προστατεύει από αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κι Όμως, Η Μπύρα Μπορεί Να Γίνει Ακόμα Καλύτερη... Επιστημονικά!
Αλέξανδρος Καρατζάς

Το κατάφεραν μικροβιολόγοι.

Οι Καλύτερες Θεραπείες Για Το Hangover
Θοδωρής Διάκος

Κούραση, πονοκέφαλος, ναυτία, δίψα, και ευαισθησία στους θορύβους και στο φως... Πώς θα συνέλθουμε;

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το