Μελέτη αποσαφηνίζει αν φταίει η σειρά με την οποία καταναλώνουμε διαφορετικά είδη αλκοόλ για το δράμα που ζούμε την επόμενη ημέρα.
Η μπύρα έχει ενοχοποιηθεί για το hangover, όταν καταναλώνεται πριν τα ποτά σε μια έξοδο. Από την άλλη, σύμφωνα με τους Γερμανούς αν κάποιος πιει ποτό πριν την μπύρα, μετριάζει το hangover. Τελικά, τι ισχύει;
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Helios Wuppertal στη Γερμανία, η σειρά με την οποία καταναλώνουμε το αλκοόλ δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς το μεταβολίζει το σώμα μας και μας 'προσφέρει' τις συγκινήσεις που βιώνουμε την επόμενη ημέρα.
Αυτό που μας αρρωσταίνει είναι η ανάμειξη διαφορετικών ειδών αλκοόλ και όχι η σειρά με την οποία τα καταναλώνουμε. Το πώς αισθανόμαστε το επόμενο πρωί το κρίνει και η ποσότητα.
Κατά τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal Of Clinical Nutrition οι παραδοσιακοί μύθοι για τη σειρά των ποτών μας (και το πού δίνουμε προτεραιότητα) δεν ισχύουν.
Η διερεύνηση της επίδρασης του συνδυασμού και της σειράς κατανάλωσης μπύρας και κρασιού στην ένταση του hangover, έδειξε ότι η παραγγελία αλκοόλ δεν είχε σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα του hangover, η οποία επηρεάστηκε περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους επεξεργαζόταν το αλκοόλ.
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 90 φοιτητές ηλικίας 19 και 40 ετών από ένα γερμανικό πανεπιστήμιο. Τους χώρισαν σε 3 ομάδες.
- Την πρώτη μέρα, η πρώτη ομάδα ήπιε μπύρα έως ότου το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα να φτάσει στο 0.05%. Μετά άρχισαν να πίνουν κρασί έως το 0.11%.
- Η δεύτερη ομάδα έφτασε στα ίδια ποσοστά, πίνοντας ανάποδα τα ποτά.
- Η τρίτη ομάδα ήπιε μόνο μπύρα ή μόνο κρασί.
Μετά από κάθε συνεδρία, οι συμμετέχοντες απαντούσαν επί της ευημερίας και του αντιληπτού επιπέδου μέθης. Το επόμενο πρωί βαθμολογούσαν την ένταση του hangover τους σε κλίμακα από το 0 έως το 7, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δίψα, τη ναυτία, την κούραση και τη ζάλη που ένιωθαν.
Μια εβδομάδα αργότερα, οι ομάδες αντέστρεψαν τους ρόλους: οι συμμετέχοντες που έπιναν αρχικά μπύρα ξεκίνησαν πρώτα με κρασί αυτή τη φορά, η ομάδα κρασιού ξεκίνησε με μπύρα, αυτή που έπινε μόνο μπύρα άρχισε να πίνει μόνο κρασί και τούμπαλιν.
Έγιναν οι ίδιες αξιολογήσεις, πριν οι ερευνητές καταλήξουν στο ότι ένα μόνο ποτό αλκοόλ είναι αρκετό για να προκαλέσει hangover σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι μπορεί να πίνουν πολύ και να είναι μια χαρά ην επόμενη ημέρα.
Η ένταση του hangover καθορίζεται περισσότερο από τον όγκο του αλκοόλ που πίνει κανείς και την ταχύτητα με την οποία το καταναλώνει.
Αν πίνουμε πολύ ή πολύ γρήγορα, δεν δίνουμε στο συκώτι μας αρκετό χρόνο για να καθαρίσει το αλκοόλ στο αίμα μας και υποφέρουμε με hangover.
πηγή: news247.gr