English Greek
27
Σαβ, Απρ
41 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πόσο Πειράζει Μια Μπύρα Μετά Την Άσκηση; Δύο Ειδικοί Απαντούν

Υγεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Θα μπορούσε μια μπύρα μετά την προπόνηση να μας βλάψει ή μήπως υπερβάλουμε; Δύο ειδικοί διερευνούν τα υπέρ και τα κατά της μπύρας ως επιλογή μετά την προπόνηση και δίνουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Εάν η άσκηση αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας, τότε σίγουρα κάποια μέρα θα έχει τύχει μια βραδινή έξοδος για ποτό μετά την προπόνηση. Θα μπορούσε, όμως, μια φαινομενικά τέτοια αθώα συνήθεια να σαμποτάρει την απώλεια βάρους;

Ένας από τους βασικούς λόγους που αθλούμαστε, πέρα από τη συνολική μας υγεία, είναι για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Μισό λίτρο μπύρα περιέχει περίπου 200 θερμίδες, οπότε η μέτρια κατανάλωση μπύρας μετά το τρέξιμο είναι απίθανο να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του βάρους.

Ο δρ. Philip J Atherton, Αναπληρωτής καθηγητής και ο δρ. Matthew Brook, Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ με άρθρο τους στο The Conversation επισημαίνουν τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης αλκοόλ αναφορικά με την άσκηση.

beer athletes1

Τα οφέλη
Η μπύρα, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ενεργειακά ποτά μετά την προπόνηση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η παρατεταμένη άσκηση έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου (ζάχαρης) του ήπατος και των σκελετικών μυών του σώματος. Αυτά τα αποθέματα είναι σημαντικά για την αντιστάθμιση της κόπωσης και τη διατήρηση της απόδοσης της άσκησης. Ως εκ τούτου, οι διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες συνιστώνται για όσους ασκούνται πολύ συχνά.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης - ιδιαίτερα στη ζέστη - το νερό και οι ηλεκτρολύτες χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Μετά την άσκηση, είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε, καθώς και να εφοδιάζουμε το σώμα διατροφικά, για να ανακάμψει.

Γι' αυτό, αρκετοί προτιμούν τα ενεργειακά ποτά, που περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως κάλιο και νάτριο, καθώς και υδατάνθρακες. Αν και η μπύρα περιέχει λιγότερο νάτριο, τα υπόλοιπα συστατικά της μοιάζουν αρκετά με αυτά των συγκεκριμένων ποτών.

beer athletes2

Άρα να πίνουμε καλύτερα μπύρα;
Η «παγίδα» στην οποία θα μπορούσαμε να πέσουμε, εάν προτιμήσουμε τελικά την μπύρα, είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούμε.

Όσον αφορά την καταπόνηση των μυών, των οστών και των τενόντων, το αλκοόλ θα μπορούσε να συμβάλλει εξίσου στην προδιάθεση για τραυματισμούς. Όπως έχουν αποκαλύψει ορισμένες μελέτες, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την αποκατάσταση των μυών και μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα τραυματισμών.

Κάποιες άλλες μελέτες σε ζώα ανέδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά πολλές από τις διαδικασίες στους μύες που τόσο απομακρύνουν τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες όσο και τις αντικαθιστούν με νέες.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στο ήπαρ είναι αδιαμφισβήτητες. Σε σχέση με την άσκηση, το ήπαρ είναι μια σημαντική αποθήκη γλυκογόνου και, παρά τη διατροφική αξία της μπύρας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το αλκοόλ επηρεάζει την αποθήκευση και απελευθέρωση γλυκόζης στο ήπαρ.

Τέλος, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτες, διαταράσσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές. Για παράδειγμα, το αλκοόλ όταν συνδυάζεται με άσκηση αυξάνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία διασπά τους μυς. Ταυτόχρονα, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη, η οποία βοηθά στη δημιουργία των μυών.

Εν τέλει, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υπάρχουσα έρευνα που συνδέει την κατανάλωση αλκοόλ με τα οφέλη της άσκησης παραμένει περιορισμένη και διφορούμενη. Το σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών μπύρας μετά την άσκηση μικρή επίδραση θα έχει στις αποδόσεις της άσκησης.

πηγή: ygeiamou.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν Και Οι Μπύρες Ημερομηνία Λήξης;
pentapostagma.gr

Μήπως έχετε ληγμένες μπύρες στο ψυγείο; Δείτε πως διατηρούνται μεγαλύτερο διάστημα.

Αλκοόλ Χωρίς Τύψεις, Σύμφωνα Με Έναν Ειδικό
esquire.com.gr

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Επηρεάζει Τον Εγκέφαλό Σου Και Οδηγεί Σε Γνωστική Εξασθένηση
Αγγελική Μαξούρη

Η κατανάλωση επτά ή και περισσότερων *μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε σχεδόν 21.000 ανθρώπους η οποία και δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS Medicine.

Γιατί Οι Φυσαλίδες Της Σαμπάνιας Ανεβαίνουν Κατακόρυφα Ενώ Της Μπύρας Όχι;
cibum.gr

Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων αξίζει μια πρόποση!

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Σχετίζεται Με Χαμηλότερο Κίνδυνο Θανάτου Σε Άτομα Με Καρδιακή Νόσο
Ζήσης Ψάλλας

Το να πίνετε έως και 105 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θάνατο μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο.

Tριχόπτωση Τέλος Με Αυτή Την Πανεύκολη Συνταγή Με Μαύρη Μπύρα
mothersblog.gr

Τριχόπτωση: Κι όμως, μπορείς να πάρεις την ρεβάνς.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το