05
Παρ, Μαρ
74 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Νόμος Για Την Καθαρότητα Της Μπύρας: Reinheitsgebot

Ιστορικα - Εγκυκλοπαιδεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η παραγωγή της μπύρας στη Γερμανία, διέπεται από νόμους που έχουν ιστορία άνω των 800 ετών. Μια μακρόχρονη παράδοση που όλοι οι Γερμανοί ζυθοπαραγωγοί ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια έως σήμερα.

Μερικές αποφάσεις και διατάγματα πριν από το νόμο για την καθαρότητα. Το 1165 στο Άουγκσμπουργκ ορίστηκε επιβολή προστίμου για την προσφορά κατώτερης ποιότητας μπύρα.

Το 1487 ο Δούκας Άλμπρεχτ ο 4ος, προκήρυξε κανονισμό που θεμελίωνε την ενιαία τιμολόγηση της μπύρας.

"Ένα μέτρο χειμερινής μπύρας θα κοστίζει ένα Pfennig και ένα μέτρο καλοκαιρινής μπύρας θα κοστίζει δύο Pfennig". Κάθε ζυθοπαραγωγός από εκείνη την εποχή απαιτείτο να ορκίζεται (να παίρνει τον όρκο του ζύθου) ενώπιον του ταμία του δουκάτου, με τον οποίο "θα χρησιμοποιεί για να φτιάξει μπύρα μόνον κριθάρι, λυκίσκο και νερό, με γνώση να τα σιγοβράσει, να μην προσθέσει τίποτε άλλο ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος τρίτος". Αυτό το διάταγμα αρχικά θεσπίστηκε στο Μόναχο. Το 1987 αυτός ο 500 χρονών κανόνας ανανεώθηκε από τους ζυθοπαραγωγούς του Μονάχου.

Το 1493 ο Γεώργιος ο Εύπορος του Bayers-Landshut προκήρυξε έναν νόμο ο οποίος επεκτάθηκε σε όλη τη Βαυαρία το 1516 από το Δούκα Βίλχελμ τον 4ο. Αυτός ο νόμος έμεινε γνωστός στη ιστορία σαν τον νόμο για την καθαρότητα της μπύρας: πώς πρέπει να σερβίρεται και να παράγεται το καλοκαίρι και το χειμώνα στην ηγεμονία.

"Με το παρόν κείμενο, νομοθετούμε, διατάσουμε, εκφράζουμε και επιθυμούμε, μαζί με το Ιδιαίτερο Συμβούλιο, το οποίο από αυτή την ημέρα και στο εφεξής οπουδήποτε στην ηγεμονία της Βαυαρίας, στην ύπαιθρο χώρα, στις πόλεις και τις αγορές, οπουδήποτε δεν υφίσταται άλλο συγκεκριμένο διάταγμα, από την ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έως την ημέρα του Αγίου Γεωργίου ένα μέτρο ή ένα κεφάλι μπύρας δεν θα πωλείται περισσότερο από ένα "Pfennig" σε χρήμα Μονάχου και από την ημέρα του Αγίου Γεωργίου έως την ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ένα μέτρο δεν θα πωλείται περισσότερο από δύο "Pfennig" του ιδίου χρήματος, μηδέ ένα κεφάλι μπύρας περισσότερο από τρία "Heller". Οι παραβάτες αυτού του διατάγματος θα τιμωρούνται ως ορίζεται παρακάτω. Όποιος παράγει μπύρα άλλη εκτός από Märzen, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν μπορεί να πωλεί ή να σερβίρει το μέτρο ακριβότερα από ένα "Pfennig". Ειδικότερα επιθυμούμε ότι από αυτή τη στιγμή και μετά, στην ύπαιθρο χώρα, στις πόλεις και τις αγορές, τίποτε δεν πρέπει να προστίθεται ή να χρησιμοποιείται στη μπύρα άλλο εκτός από κριθάρι, λυκίσκος και νερό. Όποιος εν γνώσει του παραβιάζει αυτόν το νόμο, θα τιμωρείται αυστηρά από το δικαστήριο που έχει δικαιοδοσία σε αυτόν κατάσχοντας το βαρέλι του με τη μπύρα, οποτεδήποτε κι αν συμβεί το παράπτωμα. Όταν ένας πανδοχέας αγοράζει μπύρα από ζυθοποιία στην ύπαιθρο χώρα, στις πόλεις και τις αγορές, στις προκαθορισθείσες πιο πάνω τιμές, του επιτρέπεται να την επαναπωλεί κατ' ιδίαν στους ταπεινούς χωρικούς, κατά ένα "Heller" επί πλέον επί της τιμής που καθορίστηκε πιο πάνω ανά μέτρο ή κεφάλι μπύρας".

Σημείωση: "μέτρο" και "κεφάλι" ήταν μονάδες μέτρησης όγκου, καθώς επίσης "Pfennig" και "Heller" ήταν νομισματικές μονάδες εν χρήσει εκείνο τον καιρό. "Märzen" ήταν μπύρα, κατά κάτι πιο δυνατή από τις άλλες, που έβγαινε στο τέλος του χειμώνα. Παράγεται ακόμη και σήμερα. Η μαγιά δεν αναφέρεται, γιατί η ύπαρξή της ήταν άγνωστη ακόμα.

Η ουσία αυτού του νόμου πέρασε από γενιά σε γενιά στο παρόν και έχει ενσωματωθεί στο Γερμανικό Φορολογικό Νόμο περί μπύρας, ο οποίος πλέον των φορολογικών διατάξεων περιέχει επίσης κανονισμούς για τους ζυθοποιούς, πού ανάγονται στον προαναφερθέντα νόμο περί καθαρότητας της μπύρας του 1516.

Ούτε αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 12 Μαρτίου 1987 μπόρεσε να τον αλλάξει. Η απόφαση αυτή μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

  • "Για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύναται να πωλείται μπύρα εντός της Γερμανικής επικράτειας που δεν συμμορφώνεται με το Γερμανικό νόμο για την καθαρότητα της μπύρας. Οι μη-Γερμανικές μπύρες μπορεί να περιέχουν άλλες πρώτες ύλες όπως άψητο κριθάρι, καλαμπόκι, ρύζι ή ίσως προσθετικά, αλλά εάν συμβαίνει έτσι, πρέπει απαραίτητα και ευδιάκριτα να περιγράφονται στην ετικέτα".
  • Καμία τέτοιου είδους μπύρα όμως δεν πέτυχε να κερδίσει τη Γερμανική αγορά, επειδή οι καταναλωτές δεν τις προτιμούν, αλλά εισαγόμενες στη Γερμανία μπύρα ακόμη περιέχουν αραβόσιτο ή ρύζι. Μεγάλες διεθνείς εταιρείες ζύθου έχουν προσανατολιστεί στην παραγωγή μπύρας ανάλογα με τις επιθυμίες της Γερμανικής αγοράς και παράγουν μπύρα βάσει του Γερμανικού νόμου, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη αγορά.
  • "Θα ήμασταν ευτυχείς εάν ο αέρας που αναπνέουμε ήταν καθαρός όσο και η μπύρα μας" είπε κάποτε ο Ρίχαρντ φον Βάϊτσεκερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κράτα το

Κράτα το

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιώθεις Ότι Πάει Να Σπάσει Το Κεφάλι Σου; Άσε Τα Παυσίπονα Και Πιες Δύο Μπύρες!
athensmagazine.gr

Νιώθετε πως το κεφάλι σας πάει να σπάσει; Βλέπετε το δωμάτιο να γυρίζει; Θέλετε να... τα βγάλετε; Μέχρι τώρα η πρώτη κίνηση, για μια πιο γρήγορη ανακούφιση από το hangover ήταν ένα παυσίπονο.

Μία Μπύρα Την Ημέρα Το Γιατρό Τον Κάνει Πέρα: Κάποιες Μπύρες Καταπολεμούν Παχυσαρκία Και Αϋπνία
sputniknews.gr

Τώρα μάλιστα! Αυτή είναι μια επιστημονική έρευνα που, πραγματικά, αξίζει να την πιεις στο ποτήρι, αλλά με ρέγουλα.

Η Μπύρα Γυναικείος Σύμμαχος Κατά Του Εμφράγματος
Ιωάννα Υποδηματοπούλου

Οι γυναίκες που πίνουν μπύρα μία έως δύο φορές την εβδομάδα, έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Ρωσική Μπύρα Με Ασιατικά Βότανα Νικά Το Hangover
sputniknews.gr

Ομάδα επιστημόνων από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων (Εκατερίνμπουργκ) προετοιμάζει μια μπύρα που δεν προκαλεί πονοκέφαλο από το μεθύσι, χρησιμοποιώντας κούντζου, ένα από τα βότανα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, όπως δήλωσε στο Sputnik η επικεφαλής της ομάδας, Έλενα Κοβάλιοβα.

Αναπτύσσεται Προβιοτική Μπύρα Που Θα Ενισχύει Το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Εύη Ψωμιάδου

Η μπύρα περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus Paracasei L26, που είναι ικανό να ουδετεροποιήσει τις τοξίνες και τους ιούς και να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Αλκοόλ Αλλάζει Το DNA Μας
Μαίρη Μπιμπή

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ έχουν αλλαγές στο DNA τους με τρόπο τέτοιο που τους κάνει να επιθυμούν να πίνουν περισσότερο.

Άλλα Άρθρα

* Beer & Brewing Awards 2020 *

Τα πρώτα επίσημα και μοναδικά βραβεία για την μπύρα, τη ζυθοποιία και τα καταστήματα που την εμπορεύονται (μπυραρίες, pubs) στην Ελλάδα, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

vol

Κράτα το

Κράτα το

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το