Μια μέτρια σε περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης μπύρα περιέχει πρωτεΐνες (0,25γρ. ανά 100γρ.) και υδατάνθρακες (3,7γρ. ανά 100γρ.), στους οποίους οφείλει και τη σχετικά υψηλή θερμιδική της αξία.
Εκτός όμως από αυτά τα βασικά διατροφικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τη μαγιά, η μπύρα περιέχει ένα ισχυρό κοκτέιλ μετάλλων και ιχνοστοιχείων που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμα στην κοσμετολογική φροντίδα των μαλλιών και της επιδερμίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν το κάλιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Κάλιο: Παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών και ρυθμίζει την κατανομή του νερού στο μεσοκυττάριο και εξωκυττάριο χώρο.
Ασβέστιο: Συμμετέχει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και ελέγχει τη μυϊκή συστολή.
Φώσφορος: Παίρνει μέρος στις αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό των κυττάρων, η οποία απαιτείται για την επιτέλεση των μεταβολικών τους λειτουργιών.
Μαγνήσιο: Δρα κατά του στρες και επεμβαίνει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στις συσπάσεις των μυών.
Χαλκός: Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, συμμετέχει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και ελέγχει τα ένζυμα που διεγείρουν το σχηματισμό του συνδετικού ιστού και της χρωστικής ουσίας (μελανίνη) η οποία προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις (την UV ακτινοβολία).
Ψευδάργυρος: Επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών, την ανάπλαση του δέρματος και την επούλωση των τραυμάτων. Επίσης ελέγχει τη δραστηριότητα πολλών ενζύμων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες των κυττάρων.
Η διαφορά μεταξύ μετάλλων και ιχνοστοιχείων αφορά στη συγκέντρωση τους στον οργανισμό (και στα τρόφιμα-πηγές τους). Τα μέταλλα ανιχνεύονται σε σημαντικές ποσότητες (της τάξεως των μερικών εκατοντάδων) ενώ τα ιχνοστοιχεία ανιχνεύονται σε ίχνη (δηλαδή μερικά mg ή και σε ακόμα μικρότερες ποσότητες), εξ ου και η ονομασία τους.