Ιδιότητες αντιβιοτικού γνωστές στους αρχαίους φαίνεται ότι είχαν ορισμένα αρχαία είδη μπύρας.
Πρόσφατες χημικές αναλύσεις ειδικών από το Πανεπιστήμιο Emory σε οστά που αποκαλύφθηκαν το 1980 στην περιοχή της σουδανικής Νουβίας και χρονολογούνται στα 350-550 μ.Χ. έδειξαν υψηλά ποσοστά της αντιβιοτικής ουσίας τετρακυκλίνης.
Η τετρακυκλίνη, που ανακαλύφθηκε από τον σύγχρονο άνθρωπο μόλις το 1948, παράγεται από τον στρεπτομύκητα που συνδέεται με την παρασκευή της μπύρας κατά την αρχαιότητα. Όπως είναι γνωστό από τα αρχαιολογικά ευρήματα, η μπύρα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Αίγυπτο και στους γείτονές της, Νούβιους, αλλά και την Εγγύς Ανατολή.
Κατά τον ερευνητή Mark Nelson, μέλος της επιστημονικής ομάδας, η παρουσία του στρεπτομύκητα σε ένα ποτήρι μπύρα θα προκαλούσε το θαυμασμό των αρχαίων καθώς παράγει βακτήρια χρυσού χρώματος. Φαίνεται όμως ότι η αγάπη αυτή των Αιγυπτίων και των Νουβίων οφειλόταν και στο γεγονός ότι το δημοφιλές ποτό είχε και θεραπευτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρα George Armelagos, ειδικό στην αρχαία διατροφή, οι Αιγύπτιοι αλλά και οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιορδανίας θεράπευαν με τη μπύρα ασθένειες των ούλων, ενώ τα στοιχεία από τα οστά των Νουβίων έδειξαν υψηλά ποσοστά τετρακυκλίνης ακόμη και ούλων, ενώ τα στοιχεία από τα οστά των Νουβίων έδειξαν υψηλά ποσοστά τετρακυκλίνης ακόμη και σε παιδιά τεσσάρων ετών. Φαίνεται πάντως ότι η γνώση των ιδιοτήτων της μπύρας θα πρέπει να προήλθε εμπειρικά και να μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά.
Η έρευνα της ομάδας των Armelagos και Nelson δημοσιεύεται εκτενώς στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology.
πηγή: eScienceCommons