English Greek
19
Κυρ, Ιαν
4 New Articles

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έπιναν Μπύρα Οι Αρχαίοι Έλληνες; (Βίντεο)

Ιστορικα - Εγκυκλοπαιδεια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η μπύρα δεν ήταν άγνωστη στην προϊστορική Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ισχυρές ενδείξεις από μελέτη αρχαιοβοτανικών καταλοίπων δείχνουν ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας εκτός από κρασί, το κυρίαρχο αλκοολούχο ποτό της εποχής, παρασκεύαζαν και μπύρα από την Εποχή του Χαλκού. Λίγο μετά τους Αιγύπτιους, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχαιότερες μαρτυρίες γνώριζαν την τέχνη παρασκευής μπύρας από τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ., όπως τη γνώριζαν επίσης και οι Σουμέριοι, την 3η χιλιετία π.Χ. Είναι, άλλωστε, πιθανόν ότι η μπύρα ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Εγγύς Ανατολή.

Τα ευρήματα που καταδεικνύουν την ύπαρξη προϊστορικής μπύρας στην Ελλάδα χρονολογούνται στα τέλη της 3ης - αρχές 2ης χιλιετίας π.Χ. Πρόκειται για αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων σπόρων δημητριακών μαζί με μικρές μάζες, τα οποία ερμηνεύονται ως κατάλοιπα ζυθοποίησης και βρέθηκαν μέσα σε σπίτια δύο οικισμών της Εποχής του Χαλκού: στο Αρχοντικό, στη Μακεδονία, και στην Άργισσα, στη Θεσσαλία.

argissa magoula

Η μελέτη των αρχαιοβοτανικών καταλοίπων γίνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PlantCult (ERC) που υλοποιείται στο ΑΠΘ (από τον Απρίλιο του 2016) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Horizon 2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, Consolidator Grant, Ga 682529. Τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε άρθρο της κ. Σουλτάνας-Μαρίας Βαλαμώτη, αν. καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής του ανωτέρω προγράμματος. Με τίτλο «Brewing beer in wine country? First archaeobotanical indications for beer making in Early and Middle Bronze Age Greece», το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Vegetation History and Archaeobotany».

Στο Αρχοντικό, οι σπόροι φυτρωμένων δημητριακών φαίνονται εύθραυστοι και διατηρούνται σε κακή κατάσταση, πιθανότατα λόγω της βυνοποίησης και των συνθηκών απανθράκωσης. Στην Άργισσα, όπου εντοπίστηκε μία πλούσια συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων σιταριού, κυρίως, και κριθαριού, οι σπόροι είναι διατηρημένοι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τα κατάλοιπα αυτά θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε προετοιμασία βύνης, όπως έχει προταθεί για παρόμοια ευρήματα από τη Σερβία της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Οι μάζες και τα θραύσματα δημητριακών από το Αρχοντικό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια ζυθοποίησης. Θα μπορούσαν δηλαδή να προέρχονται από αλεσμένη βύνη πριν ή μετά την ανάμειξη με το νερό, ενώ τα αλεσμένα δημητριακά θα προστίθεντο πριν τη διαδικασία ζύμωσης, ως επιπλέον πηγή αμύλου, αντίστοιχα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν στην Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο.

cereals

Το πιο παλιό κρασί της Ευρώπης παρασκευάστηκε στον νεολιθικό οικισμό Ντικιλί Τας της Καβάλας, περί το 4000 π.Χ., σύμφωνα με την ανάλυση απανθρακωμένων στέμφυλων που βρέθηκαν εκεί.

Η παραγωγή και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην προϊστορική εποχή και η σύνδεσή τους με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις αποτελούν σημαντικό πεδίο αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής έρευνας.

Σε ό,τι αφορά το κρασί, η παραγωγή και η κατανάλωσή του στον χώρο του Αιγαίου κατά την Εποχή του Χαλκού βεβαιώνεται από πλήθος στοιχείων, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για το πιο παλιό κρασί στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η μελέτη αρχαιοβοτανικών δεδομένων και οι χημικές αναλύσεις καταλοίπων κεραμικής από τον νεολιθικό οικισμό Ντικιλί Τας στους Φιλίππους της Καβάλας εντόπισαν εκεί οινοποιητική δραστηριότητα από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή, περί το 4.000 π.Χ.

Γιατί στην αρχαία ελληνική γραμματεία δεν υπάρχει καμία αναφορά στην μπύρα αφού τα νέα ευρήματα πιστοποιούν ότι η παρασκευή της ήταν γνωστή σε δύο τουλάχιστον προϊστορικούς οικισμούς, στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία;

barley

Ανάμεσα στα στοιχεία που βεβαιώνουν την οινοποίηση στην προϊστορική Ελλάδα σημαντική θέση κατέχουν οι αναφορές στα αρχαία κείμενα.

Τι γίνεται όμως με την μπύρα; Γιατί αγνοούν την μπύρα τα αρχαία κείμενα αφού η τέχνη της παρασκευής της ήταν γνωστή σε δύο τουλάχιστον προϊστορικούς οικισμούς; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να απαντήσει το πρόγραμμα PlantCult (ERC), το οποίο θα διεξαγάγει επίσης μία σειρά πειραμάτων για τη δημιουργία υλικού, με σκοπό να διερευνήσει πώς παραγόταν η προϊστορική εκείνη μπύρα.

{youtube}

}

πηγή: huffingtonpost.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τί Συνδέει Τη Ζυθοποιία Φιξ Με Το Βέλγιο
Μαίρη Αδαμοπούλου

Το άγνωστο νήμα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Λέβεν του Βελγίου εντοπίστηκε στο εμβληματικό μεν, εγκαταλελειμμένο δε, βιομηχανικό συγκρότημα της ζυθοποιίας Φιξ, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Αλκοόλ Χωρίς Τύψεις, Σύμφωνα Με Έναν Ειδικό
esquire.com.gr

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.

Νέα Μελέτη Έδειξε Τι Συμβαίνει Στο Σώμα Κάποιου Που Σταματάει Να Πίνει Αλκοόλ Για Ένα Μήνα
gazzetta.gr

Νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου που συνηθίζει να πίνει αρκετά.

Βρέθηκε Η Ηλικία Στην Οποία Πρέπει Να Σταματήσουμε Να Πίνουμε Μπύρα!
Χρήστος Ζλάτης

Ένας νευρολόγος αποκάλυψε την ακριβή ηλικία που πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη συνήθεια της κατανάλωσης μπύρας.

Αλκοόλ: Πότε Να Σας Ανησυχήσει Το Ποτό Την Ημέρα
Ρούλα Τσουλέα

Πότε δημιουργεί πρόβλημα η κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ημέρας. Τί λένε οι ειδικοί.

Η Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ Σχετίζεται Με Χαμηλότερο Κίνδυνο Θανάτου Σε Άτομα Με Καρδιακή Νόσο
Ζήσης Ψάλλας

Το να πίνετε έως και 105 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης ή θάνατο μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο.

Άλλα Άρθρα

Και Μη Ξεχνάτε... Ποτέ Αλκοόλ Και Οδήγηση!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το