Η μπύρα είναι ένα δημοφιλές ποτό σε πολλούς πολιτισμούς.
Με βάση έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διεξήχθη το 2014, η μπύρα με 34,8%, έρχεται δεύτερη σε ποσοστό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Μια μπύρα μπορεί πάντα να προσφέρει τη δροσιά της, την ιδιαίτερη γεύση της και μπορεί να μας συντροφεύσει στο φαγητό, στη χαλάρωση και στη διασκέδαση. Η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φαινολικές ενώσεις κ.ά. την καθιστούν ένα από τα πιο «ιδανικά» αλκοολούχα ποτά για τον οργανισμό.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι η μπύρα έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη κάποιων μορφών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Τέτοιες ασθένειες προκύπτουν όταν τα νευρωνικά κύτταρα υποστούν οξειδωτική βλάβη, όταν δηλαδή εκτεθούν σε μεγάλες ποσότητες δραστικών ενώσεων οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες) τις οποίες δεν μπορούν να καταστρέψουν. Ωστόσο, ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι το «Xanthohumol» στα λατινικά Humulus Lupulus L., έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τα νευρωνικά κύτταρα από τέτοιου είδους βλάβες και επομένως να συμβάλει στην επιβράδυνση ή και στην πρόληψη αυτών των ασθενειών.
Ο όρος «Νευροεκφυλιστική ασθένεια» είναι γενικός και χαρακτηρίζει μια σειρά από καταστάσεις που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τους νευρώνες του εγκεφάλου. Οι νευρώνες συνήθως δεν αναπαράγονται, με αποτέλεσμα όταν παθαίνουν κάποια βλάβη ο οργανισμός να αδυνατεί να τους αντικαταστήσει.
Η μπύρα περιέχει τέσσερα βασικά συστατικά, μαγιά, νερό, βύνη κριθαριού ή άλλου δημητριακού, και λυκίσκο. Ο λυκίσκος είναι αυτός που περιέχει το Xanthohumol, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μέσα τη μπύρα έως και 0,96 mg ανά λίτρο. Το συστατικό αυτό το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στη μπύρα, της δίνει και την χαρακτηριστική, πικρή και ιδιαίτερή της γεύση.
Επιπρόσθετα, το Xanthohumol έχει ευεργετικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και επιδρά κατά του ιού του HIV, κατά της παχυσαρκίας καθώς και κατά των λοιμώξεων. Φαίνεται επίσης, να έχει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών που καταστρέφουν τα οστά. Επιπλέον, έχει αντι-οιστρογονική δράση και μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», 2015, αποδείχθηκε ότι ακόμα και 0,1μΜ Xanthohumol μπορεί να προστατέψει σημαντικά τα νευρωνικά κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και συνεπώς από νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η κατανάλωση αυτής της ποσότητας Xanthohumol μπορεί πολύ εύκολα να επιτευχθεί. Δεν έχετε παρά να καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν την ουσία αυτή, δηλαδή να πίνετε μπύρα!
Πέραν των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει η μπύρα, δεν πρέπει να την καταναλώνουμε σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατανάλωση σε αλκοόλ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 μονάδες την ημέρα για τις γυναίκες, δηλαδή το 1 ποτήρι 175ml και για τους άντρες τις 3-4 μονάδες την ημέρα.
Απολαύστε λοιπόν τη μπύρα σας και προστατευτείτε ταυτόχρονα από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις!
Στην υγειά σας!
πηγή: mednutrition.gr