Μαύρα τα μαντάτα για τους πότες! Σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, η κατανάλωση 10 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα συνδέεται με προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 1-2 χρόνια, ενώ η κατανάλωση 18 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα μειώνει τη διάρκεια ζωής κατά 4-5 χρόνια.
Το σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρει ότι πέντε ποτήρια κρασί (175ml έκαστο) ή πέντε ποτήρια μπύρα (470ml έκαστο) την εβδομάδα είναι το ανώτερο ασφαλές όριο - περίπου 100g ή συνολικά 12,5 μονάδες καθαρού αλκοόλ - και η περαιτέρω συστηματική κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θανατηφόρου ανευρύσματος, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου.
Όπως ανέφερε κορυφαίος επιστήμονες μάλιστα στο Guardian, ο κίνδυνος της κατανάλωσης αλκοόλ πέρα από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για έναν 40χρονο ήταν συγκρίσιμος με αυτόν που προκαλείται από το κάπνισμα.
Το άρθρο εκτιμά ότι ένας 40χρονος που καταναλώνει 4 μονάδες αλκοόλ επιπλέον από τις συνιστώμενες την ημέρα (=3 ποτήρια κρασί/ημέρα) έχει κατά περίπου δύο χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, το οποίο είναι περίπου το ένα εικοστό της υπόλοιπης ζωής του. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου μία ώρα την ημέρα. Επομένως, κάθε μονάδα πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές «κοστίζει», κατά μέσο όρο, περίπου 15 λεπτά ζωής, περίπου το ίδιο με ένα τσιγάρο.
Σύμφωνα με την κύρια συντάκτρια της μελέτης, Δρ Angela Wood, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, «εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό όφελος από την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μειώνει την πιθανότητα μη θανατηφόρου εμφράγματος. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο υψηλότερος κίνδυνος για άλλες σοβαρές και πιθανώς θανατηφόρες καρδιαγγειακές παθήσεις».
Η διεθνής μελέτη υποστηρίζει τα νέα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ του Ηνωμένου Βασιλείου (14 μονάδες την εβδομάδα -περίπου 6 ποτήρια κρασί ή μπύρα- τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες), τα οποία αμφισβητήθηκαν έντονα όταν εισήχθησαν το 2016. Επίσης, προτείνει στις άλλες χώρες, όπου για τους άνδρες το συνιστώμενο όριο είναι σχεδόν διπλάσιο (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, ΗΠΑ), να το μειώσουν. Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα οι οδηγίες αναφέρουν 1 ποτήρι αλκοόλ καθημερινά για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία από σχεδόν 600.000 ενεργούς πότες που συμπεριλήφθηκαν σε 83 μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε 19 χώρες. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ανέφεραν κατανάλωση μεγαλύτερη από 100 γραμμάρια αλκοόλ εβδομαδιαίως και το 8,4% έπιναν περισσότερα από 350 γραμμάρια την εβδομάδα. Οι πρόωροι θάνατοι αυξήθηκαν στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 100 γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή πέντε με έξι ποτήρια κρασί ή μπύρα.
Σε 40χρονους που έπιναν έως και διπλάσια ποσότητα (100 έως 200 γραμμάρια) μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής κατά έξι μήνες. Αυτοί που κατανάλωναν μεταξύ 200 και 350 γραμμαρίων την εβδομάδα, έχασαν ένα έως δύο χρόνια ζωής, ενώ όσοι έπιναν περισσότερα από 350 γραμμάρια την εβδομάδα, μείωσαν τη ζωή τους κατά 4-5 χρόνια.
Ο David Spiegelhalter, καθηγητής Δημόσιας Κατανόησης Κινδύνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge είπε ότι ήταν μια «τεράστια και πολύ εντυπωσιακή μελέτη». Εκτιμά ότι, σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν λίγο παραπάνω, οι άνθρωποι που πίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν επιπτώσεις όσον αφορά στα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ επιπλέον, έχουν 20% λιγότερα εμφράγματα.
Ο καθηγητής Jeremy Pearson, από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, το οποίο χρηματοδότησε μερικώς τη μελέτη, την ονόμασε «μια σοβαρή έκκληση για πολλές χώρες».
πηγή: mononews.gr